Чи готова Україна до епідемій? – РЕЙТИНГ

image
27 Жовтня 2019, 10:26
Поділитися:

Україна займає 94-е місце серед 195-ти в глобальному індексі забезпечення безпеки здоров’я (Global Health Security Index) за 2019 рік. Рейтинг оприлюднили 24 жовтня, повідомляє «Радіо Свобода».

У рейтингу країни поділили на три групи:

найгірше підготовані до випадків пандемії або епідемії;
більше підготовані;
найкраще підготовані.

Загальний індекс України дорівнює 38 балів, тому її віднесли до категорії найпідготованіших.
Найгірше дослідники оцінили такі показники в Україні, як антимікробна резистентність (стійкість до антибіотиків), готовність до надзвичайних ситуацій і наявність планів дій для таких випадків, присутність обладнання для інфекційного контролю.

Відносно високим є індекси:

імунізації (88,6);
обмеження на перетин кордону у зв’язку з загрозою поширення захворювань (100, попри те, що протягом останнього року влада не запроваджувала таких обмежень);
здатності до проведення медичних випробувань (75);
виконання міжнародних зобов’язань (96,9).

Перше місце у світі посідають США, але навіть їхній індекс дорівнює не 100, а 83,5. Останнє місце в рейтингу – за Екваторіальною Гвінеєю (16,2).

Автори рейтингу дійшли загального висновку, що жодна досліджена країна не є повністю готовою до епідемій і пандемій. «Кожна країна має серйозні прогалини, над якими треба працювати», – ідеться у висновках.

Нагадаємо, нещодавно в Києві зафіксували випадок небезпечного інфекційного захворювання – дифтерії. А в Ужгороді встановили 15-х хворих цією недугою. Вакцинацію проти хвороби здійснюють декілька разів у дитинстві та повторюють кожні 10 років у дорослому житті.

Читайте також:

Цього року очікують 4 штами грипу, серед яких два – нові (відео)
Три тижні без кору. Подіяла обов’язкова вакцинація? – медичні новини вересня
У Броварах закінчилася вакцина від кору (відео)

Джерело: Трибуна Бровари