Чи допоможе влада Броварів пережити локдаун місцевим підприємцям | Трибуна

image
27 Квітня 2021, 09:29
Поділитися:

За понад рік пандемії коронавірусу значна кількість підприємств припинили свою діяльність, або опинилися за крок до свого закриття. За новоствореними програмами, із державного та місцевих бюджетів мають виділятися кошти на допомогу середньому та малому бізнесу. Проте бюджет Броварської міської територіальної громади (МТГ) не має коштів на допомогу місцевим підприємцям. Про це йдеться на сайті Броварської міськради.

За час пандемії обмежень чи реформ зазнали майже всі сфери діяльності – медицина, освіта, підприємства, установи та організації, сфера розваг та послуг, усі види транспорту. Усі вони змушені по-іншому організовувати свою роботу.

За цей час модель карантину кілька разів переглядалася: уряд то пом’якшував обмеження, то знову посилював, адже далеко не всі громадяни свідомо та відповідально дотримувались та і дотримуються вимог та рекомендацій.

Чи не найбільше карантин «ударив» по малому бізнесу. Держава робила певні кроки для допомоги підприємцям:

не нараховувались та не сплачувались за період із 1-го по 31 березня 2020 року плата за землю (земельний податок та орендна плата за землю), податок на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки;
платники єдиного податку першої групи звільнені від сплати цього податку за січень – травень 2021 року;
гарантована допомога застрахованим особам за рахунок коштів Державного бюджету України – у розмірі 8 тис. грн.
Яка допомога від міста

Одним із кроків, які пропонувала держава для підтримки малого бізнесу в період карантину, це допомога застрахованим особам за рахунок коштів місцевого бюджету. Але ця допомога може бути за наявності фінансового ресурсу – у розмірі, визначеному рішенням органу місцевого самоврядування.

Як ідеться на сайті Броварської міськради, тільки на податкових пільгах у 2020 році бюджет Броварів недоотримав 9,5 млн грн. А вже в 2021 році за рахунок звільнення платників єдиного податку від сплати цього податку місто втратило ще 1 млн грн.

«Внаслідок цих дій бюджет Броварської міської територіальної громади зазнав значних збитків, які не можуть не відбиватися на інших важливих сферах життєдіяльності громади», – йдеться у повідомленні.

Зазначається, що бюджет міста вже сформовано, а вільні залишки розподілено. Якщо кошти і з’являться, то тільки за результатами виконання бюджету Броварської МТР за І півріччя 2021 року. Тож поки що місто не зможе допомогти підприємцям.

ФОТО – Андрій Захарченко

Читайте також:

Які ФОПи отримають «карантинні» 8 тисяч. ПЕРЕЛІК

«Весняний локдаун – ранив, а карантин вихідного дня – добив», – підприємець Юрій Котелевець

Уряд продовжив виплату ФОПам «карантинної» допомоги на дітей

«Червона» зона: ФОПам та працівникам підприємств обіцяють нову компенсацію

Джерело: Трибуна – Бровари