Чутки про небезпеку вакцини “AstraZeneca” ростуть із Росії?

image
16 Березня 2021, 21:34
Поділитися:



Чутки про небезпечність вакцини “AstraZeneca” можуть бути пов’язані з інформаційної кампанією проти неї з боку Росії. Доказ: в Україні зафіксували лише два випадки серйозних алергічних реакцій від її аналога “Covishield”.

Про це повідомили міністр культури й інформаційної політики України Олександр Ткаченко у Telegram та голова медичного комітету парламенту Михайло Радуцький (“Слуга народу”) в ефірі “Свобода слова на ICTV”, передають Хроніки Обухова з посиланням на УП.

Чутки про відмову від використання вакцини AstraZeneca в Європі можуть бути пов’язані з масовою інформаційної кампанією проти неї з боку РФ. Мета – розчистити фармринок для Спутника V.

Спутник досі не схвалений до застосування в Європейському Союзі. У Кремлі звичайно звинуватили у всіх своїх проблемах США та їхніх партнерів. І одразу з цим зненацька з’являється просто вал інформації про начебто існуючу небезпеку прямого конкурента “Спутник” – вакцини AstraZeneca.

Дуже схоже на тактику випаленої землі. Інформаційно знищити вакцину-конкурента, щоб потім дотиснути європейських політиків дозволити застосування Спутника.

Натомість, мало хто зважає на відсутність задокументованих летальних випадків внаслідок щеплень вакциною AstraZeneca, а також зв’язку між препаратом і утворенням тромбів, про що кажуть і у Всесвітній організації охорони здоров’я, і в Європейському агентстві з лікарських засобів, зауважив Ткаченко.

Ткаченко висловився за перевірку того, з яких джерел з’явилася “інформація про псевдо небезпечність вакцини AstraZeneca” і хто лобіював розповсюдження цих “жахачок” у європейських ЗМІ.

Міністр додав, що сам він почувається добре після першої дози вакцини “AstraZeneca” (Covishield), від щеплення минуло вже 5 днів.

При цьому Михайло Радуцький заявив, що з 53 тисяч провакцинованих українців відомо лише про два випадки серйозних алергічних реакцій. Загалом було 300 повідомлень про незначні реакції після імунізаці: почервоніння і несуттєве підвищення температури.

Радуцький зазначив, що в Євросоюзі деякі країни призупинили використання вакцини “AstraZeneca”, а Тайланд уже поновив після того, як призупинив вакцинацію нею минулого тижня.





Source link