Чому з 1 квітня не можна галасувати в лісі? Початок “Сезону тиші” – Макарів Діловий

image
31 Березня 2021, 13:27
Поділитися:

Зовсім скоро почнеться «Сезон тиші». Він триватиме із 1 квітня до 15 червня.
У цей час у лісах та парках заборонено порушувати спокій тварин.
Таке обмеження почало діяти з 2016 року. Згідно з 39 статтею Закону «Про тваринний світ», «сезон тиші» покликаний охороняти тварин у період розмноження.
Чому саме із 1 квітня до 15 червня?
Річ у тім, що головні процеси у житті тварин є циклічними та відбуваються щороку в один і той самий час. Найважливішим з них є процес розмноження, який у більшості видів припадає саме на квітень-червень.
А людська діяльність спричиняє підвищений шум та загрожує відтворенню популяції видів і подальшому їх розвитку на конкретних територіях.
Крім того, у «сезон тиші» заборонено здійснювати постріли, проводити вибухові роботи та санітарні вирубки, запускати феєрверки, створювати шуми в лісі машинами чи мотоциклами, користуватися моторними човнами. Рибалити можна лише однією вудкою та спінінгом з берега. За порушення вимог щодо охорони середовища перебування і шляхів міграції, переселення, акліматизації та схрещування диких тварин статтею 87 Кодексу України про адміністративні правопорушення передбачено такі санкції:

Порушення вимог щодо охорони середовища перебування і шляхів міграції, переселення, акліматизації та схрещування диких тварин –
тягне за собою накладення штрафу на громадян від 510 до 850 грн і на посадових осіб – від 850 – 1190 грн.
Невжиття заходів щодо запобігання загибелі диких тварин, погіршенню середовища їх перебування та умов міграції або добування диких тварин, які зазнають лиха, – тягне за собою накладення штрафу від 850 – 1190 грн.

Слід також зазначити, що проводити час у лісі не забороняється. Головне – не вмикати голосно музику, не кричати та не розводити багаття.

А загалом, «сезон тиші» дає людині чудову нагоду спробувати відчути себе гармонійною частиною природи, а не головною причиною її нищення.

Джерело: Макарів Діловий