Чому виникають несподівані борги за спожиту воду (відео)

image
7 Жовтня 2020, 18:31
Поділитися:

Дивитись відео на сайті

Надія Дроган, журналістка:

«Отак ви собі використовуєте воду, щомісяця за неї платите. Приходить квитанція, а там – борги. Звідки з’являються борги, якщо ви щомісяця платите за воду? Сьогодні спробуємо в цьому розібратися».

Це — розрахунковий відділ «Ірпіньводоканалу». Щодня сюди надходять реєстри з показниками лічильників та суми проплат. Сьогодні водоканал обслуговує понад 60 тисяч абонентів. І стан проплат кожного тут як на долоні.

Валентина Кравченко, заступниця начальника відділу збуту КП «Ірпіньводоканал»:

«Як роблять у нас люди: знімають показник у перше-друге число місяця, коли вже вступив у силу новий тариф — а платять же за попередній місяць, за попереднім тарифом. Квитанція приходить у цьому місяці, база у нас бере за тарифом цього місяця — і в людини виходить борг, тому що вона платить за попередній період».

На водоканалі зауважують: щоб уникнути боргу в цій ситуації, показники лічильника слід знімати та подавати вчасно з 20 по 25 число щомісячно. Якщо навіть тарифи незмінні, то система автоматично нараховує вам за прогнозованим, а не фактичним споживанням води.

Ще одна важлива причина накопичення боргу пов’язана з монетизацією пільг, яка вступила в дію з жовтня минулого року. Нову систему розрахунку багато пільговиків зрозуміли неправильно.

Валентина Кравченко:

«Усім пільговим категоріям населення ми нараховуємо за наші послуги 100% вартості, а вони звикли платити своїх 50%, 25% — залежно від того, яка в людини пільга. А вони мають платити нам повністю, тому що сума відшкодування їм “капає” на їхню карточку».

Майже сотню дзвінків від споживачів приймає щодня контролер абонвідділу Антоніна і пояснює їм причини боргу та розбіжності в нарахуваннях. Каже — дзвонять багато людей, які взагалі не передають показники своїх лічильників.

Антоніна Козак, контролер абонвідділу КП «Ірпіньводоканал»:

«От, наприклад, зараз телефонував наш абонент — він не сплачує щомісяця, він сплачує раз у чотири місяці, й тому набігла сума близько 700 гривень. Людина хотіла дізнатися, звідки заборгованість, ми їй пояснили».

Тож якщо ви щомісяця сплачуєте за спожиту воду, але у квитанції з’явилися неочікувані суми — можете зателефонувати в абонвідділ «Ірпіньводоканалу» за номерами (04597) 62-833 або (067) 219-84-80. Тут вам допоможуть розібратися з причинами несподіваного для вас боргу, щоб у подальшому їх уникати.

Підписуйтеся на Telegram-канал ITV — джерело актуальних новин Приірпіння й Київщини!



Джерело: ITV