Чому відмовили у видачі кредиту: 10 можливих причин

image
24 Листопада 2023, 19:57
Поділитися:

Незважаючи на те, що кредит є одним із найпопулярніших банківських продуктів, клієнти нерідко стикаються з відмовою в його отриманні. Ці ситуації мають раціональне пояснення. Кожна фінансова установа ретельно аналізує інформацію про своїх потенційних клієнтів. Причини відмови можуть бути різними, і, як правило, не розголошуються. Проте багато з цих причин можна виправити. Хочете збільшити свої шанси на успіх? У нашій статті, спільно з експертами компанії Майкредіт ми докладно розглянемо десять можливих причин відмови у кредиті та надамо поради щодо того, як подолати ці обмеження та забезпечити собі необхідну фінансову підтримку.

1. Низький рівень доходу

При отриманні невеликої позики, банк зазвичай не вимагає від позичальника подавати паперову довідку про доходи. Достатньо лише вказати номер контактного телефону та зазначити свій місячний дохід. Однак, якщо ви розглядаєте можливість отримання крупної суми, банк обов’язково запросить додаткові документи для підтвердження доходу. І саме тут низький рівень доходу може стати перешкодою в одержанні кредиту, особливо за наявності негативних економічних умов.

Вихід:

Для успішного одержання кредиту існують ефективні стратегії, які можуть підвищити рівень довіри банку. Можливість надати нерухомість у якості застави, залучення поручителів, внесок значної суми в якості першого внеску, а також наявність додаткових джерел доходу – всі ці чинники можуть позитивно вплинути на рішення банку. Крім того, розгляд можливості взяття кредиту на триваліший термін для зменшення щомісячних виплат і полегшення фінансового навантаження є доцільним. Важливо пам’ятати, що при невеликому рівні доходу банк може запропонувати менш вигідні умови, зокрема, стосовно відсоткової ставки та загальної суми переплати.

2. В боргах, як у шовках

Однією зі значущих обставин, на яку банки звертають увагу, є наявність інших заборгованостей за попередніми позиками. Якщо ви підтверджуєте наявність таких зобов’язань, банк обов’язково проводить докладний аналіз вашого фінансового стану, включаючи доходи та витрати, що може призвести до відмови у наданні нового кредиту.

Вихід:

Перш ніж звертатися до банку з проханням про новий кредит, розумно максимально зменшити суму заборгованостей за вже існуючими позиками. Мова про розгляд можливості погашення найбільших боргів або кредитів, ліміти на які практично вичерпані. Такий підхід сприятиме покращенню вашого фінансового стану та значно збільшить ваші шанси на успішне отримання нового кредиту.

3. Надто активне користування кредиткою

Чим активніше ви користуєтеся кредиткою, тим легше банк зазвичай підвищує ліміт. Проте існує і зворотний бік цього процесу. Якщо ви постійно використовуєте майже весь доступний ліміт на картці, це свідчить про високий рівень користування кредитом, і це може негативно вплинути на оцінку вашої платоспроможності. Особливо, якщо ви регулярно погашаєте борг невеликими сумами та з затримками, банк може прийти до висновку, що у вас можуть бути фінансові труднощі і прийняти рішення, яке не буде на вашу користь.

Вихід:

Якщо вам потрібен кредит на велику суму, варто заздалегідь потурбуватися про кредитну історію. Намагайтеся не використовувати більше 75% ліміту по кредитних картках і не допускайте прострочень по платежам. 

4. Погана кредитна історія

Кредитний рейтинг позичальника визначається автоматично на основі кількох важливих критеріїв, таких як своєчасність виплат, відсутність штрафів, судових рішень тощо. Якщо ваші стосунки з кредитом супроводжуються порушеннями зобов’язань, банк може визнати вас неблагонадійним позичальником.

Вихід:

Існують два основних способи покращити свою кредитну історію. По-перше, зосередьте увагу на регулярних і вчасних платежах за поточними зобов’язаннями, включно з комунальними послугами. По-друге, послідовно візьміть кілька невеликих короткострокових кредитів у надійній фінансовій компанії і вчасно сплачуйте їх. Це  продемонструє вашу здатність відповідати за фінансові зобов’язання. Незабаром кредитний рейтинг зросте разом із вашими шансами на успішне отримання нового кредиту.

5. “Стерильна” кредитна історія

Факт того, що ви ніколи не користувалися кредитами, не завжди є перевагою. Відсутність кредитної історії може ускладнити отримання кредиту. Банк не має достатньо інформації для оцінки вашої платоспроможності, що може призвести до негативної відповіді.

Вихід:

Найпростіший спосіб вирішити цю проблему — відкрити кредитку і почати її використовувати для оплати покупок. Важливо не забувати вчасно погашати борг за кредитною карткою. Таким чином, ви почнете будувати свою кредитну історію і довести свою платоспроможність банку. Це значно підвищить ваші шанси на успішне отримання кредиту в майбутньому.

6. Завеликі витрати

Серед таких витрат можуть бути орендна плата за квартиру або витрати на навчання. Під час перевірки особистих даних, банк аналізує інформацію про вашу реєстрацію та порівнює її з фактичним місцем вашого проживання, включаючи житлову площу, яку ви орендуєте для проживання.

Вихід:

Спробуйте переконати банк у припустимості цих значущих витрат. Для цього можна надати додаткові докази доходу інших членів вашої сім’ї, які проживають разом з вами. Також варто розглянути можливість представити договір оренди житла, в якому вказані розумні та прийнятні суми оплати. Ці дії допоможуть вам покращити сприйняття банком вашої фінансової ситуації і збільшити шанси на успішне одержання кредиту.

7. Підозріла мета кредиту

Кожен банк має власний перелік цілей кредиту, на які може відмовитися виділяти кошти. Наприклад, відкриття бізнесу, погашення інших позик, виїзд за кордон, лікування чи хірургічні операції тощо.

Вихід:

Якщо ваша ціль попадає в категорію сумнівних, розгляньте можливість знаходження альтернативного рішення. Банки часто готові видавати споживчі кредити для фінансування ремонту, подорожей, стоматологічних послуг або навчання. Оберіть іншу ціль, яка може відповідати критеріям банку, і це збільшить ваші шанси на успішне отримання кредиту.

8. Вік або стан здоров’я

У випадку, коли банк розглядає видання довгострокового кредиту, важливо, щоб він був впевнений в платоспроможності клієнта на весь термін кредитування. Наявність серйозних хронічних захворювань, інвалідність першої групи або досягнення пенсійного віку може стати вагомою перешкодою для отримання кредиту.

Вихід:

Уникнути цих обмежень може бути важко, проте, якщо кредит дійсно необхідний, ви можете спробувати запропонувати заставу у вигляді рухомого або нерухомого майна. Також розгляньте можливість залучення поручителів, які готові нести відповідальність за сплату кредиту разом з вами. Ці дії можуть сприяти покращенню вашого стану перед банком та збільшенню шансів на успішне одержання кредиту.

9. Погана репутація

Наявність судимості, систематична несплата штрафів або ухилення від виконання аліментних зобов’язань розглядаються банком як негативний фактор і можуть послужити підставою для відмови у наданні кредиту.

Вихід:

Для початку, рекомендується почати погашати наявні заборгованості, навіть невеликими сумами, щоб показати свою готовність до виправлення ситуації. Якщо є судимість в минулому, то позитивними факторами можуть бути офіційне працевлаштування, бездоганна кредитна історія, тривалий стаж роботи на одному місці. Якщо за більшістю інших критеріїв позичальник характеризується позитивно, банк може не звертати особливої уваги на минулу судимість, особливо якщо вона має великий строк давності.

10. Подання неправдивої інформації

Намагаючись підкреслити свою фінансову стабільність перед кредитним інспектором, ви ризикуєте потрапити в лабіринт перевірок. Усі надані вами дані будуть аналізуватися. Перевірять навіть ваші сторінки в соцмережах, поспілкуються з роботодавцями тощо. Якщо будь-які дані не збігаються, це може призвести до відмови у видачі кредиту.

Вихід:

Завжди подавайте правдиву інформацію. Ретельно перегляньте свої соціальні мережі та переконайтеся, що інформація про вас створює позитивне враження.

Кожен банк використовує власну систему оцінки платоспроможності позичальника. Тому, якщо вам було відмовлено в одному банку, варто спробувати в іншому. Якщо ж потрібна невелика сума грошей, значно мякші вимоги до позичальників мають фінансові компанії.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl + Enter

Джерело: Газета «ВІСТІ» – Бориспіль. Новини. Інформація. Реклама