Чому в ДП «Житло» платіжки із «завищеними» рахунками | Трибуна

image
27 Травня 2020, 21:16
Поділитися:

У березні дочірнє підприємство «Житло» надіслало мешканцям будинку 16-Г, що на вул. С. Петлюри,  рахунок за свої послуги, ідентичний лютому. Все б нічого, якби окремим рахунком не прийшла і плата за вивіз твердих побутових відходів від ТОВ «Селтік ТБО», яке віднедавна надає цю послугу. Відтак за вивіз сміття люди мали сплатити двічі. У квітні сума в квитанціях дещо знизилася, однак знову надійшло дві платіжки. Мешканці забили на сполох: одні почали активно телефонувати у ДП, інші, разом із журналістами, пішли в контору до керівництва, щоб з’ясувати, чому так трапилося. 

Нагадаємо, що за результатами конкурсу від 21 лютого 2020 р. про призначення управителя багатоквартирного будинку на вул. С. Петлюри, 16- Г та ще 12 будинків, які перебували на балансі ДП «Житло», і відповідного рішенням виконкому міської ради,  управителем цих будинків  призначене ДП «Житло». 

Як повідомила директорка ДП «Житло» Валентина Маринка,  тариф на послуги з утримання будинків, споруд та прибудинкових територій, у тому числі для багатоквартирного будинку, що на вул. С. Петлюри, 16- Г (5, 29грн./1м2 загальної площі квартири) встановлений рішенням виконкому Броварської міської ради № 322 15 травня 2018 р.

Але станом на 2020 рік указаний тариф на послуги став збитковим та економічно необґрунтованим із огляду на наступні чинники:

 1. Складові тарифу на послуги з утримання будинку та прибудинкової території розраховувались виходячи із мінімальної заробітної плати, чинної у 2018 році –  3723 грн;

2. Із 01 січня 2019 р. та з 01 січня 2020 р. зросла мінімальна заробітна плата (усього за період 2018-2020р.  майже на 27% –  із 3723 грн до 4723 грн), що спричинило зростання витрат на послугу з прибирання прибудинкової території та сходових клітин, а також витрат на технічне обслуговування внутрішньобудинкових систем водопостачання, водовідведення, мереж електропостачання (пропорційно збільшувалась заробітна плата працівника з комплексного прибирання, слюсаря-сантехніка, електрика, підсобного працівника);

3. Із травня 2019 р. на 30% зросла вартість вивезення твердих побутових відходів (у тариф 2018р. закладена вартість вивезення ТПВ – 88, 90 грн. 1м3, із травня 2019 р. ціна на послугу складала 115, 20 грн. /1 м3);

4. За період 2018-2020 років збільшились ціни на матеріали та послуги;

5. Із березня 2020 р. у зв’язку із введенням карантину підприємство зобов’язане придбати спеціальні дезінфікуючі розчини та засоби індивідуального захисту, надавати додаткову послугу з дезінфекції ліфтів та місць загального користування перших поверхів будинку, що в тарифі  від 15.05.2018 р. не передбачено.

Тому їм довелося тарифи коригувати. Зокрема, відповідно до п. 34 порядку формування тарифів на послуги з утримання будинків і споруд та прибудинкових територій, затвердженого постановою Кабміну України від 1 червня 2011 року № 869 (чинного на період розрахунку тарифу від 15.05.2018 р.), вони здійснили перерозподіл витрат у структурі тарифів на свої послуги не змінюючи загальний обсяг таких витрат.

Відтак рішення перерозподілити витрати в структурі тарифів затвердили з 1 березня 2020 року. Тож попри те, що «Селтік ТБО» надіслало свої платіжки за вивезення відходів, платіжки ДП «Житло» не змінилися.

тарифи на надання послугКрім того, з 1 квітня 2020 р. послуга з технічного обслуговування внутрішньобудинкових мереж теплопостачання, водопостачання та водовідведення також стала окремою послугою і тепер надається КП «Броваритепловодоенергія». Тож у ДП «Житло» виключили вартість послуг, що не надається підприємством.

тарифи на надання послугтарифи на надання послугІз новими тарифами обслуговуючої компанії, яка обслуговує у місті 13 будинків, можна ознайомитись у таблиці.

тарифи на надання послугтарифи на надання послугЩе одна «приємна» новина: з 1 червня 2020 р. тариф на послуги з управління багатоповерховим будинком також зміниться. Усі розрахунки можна переглянути в таблиці.

тарифи на надання послугтарифи на надання послуг

Спеціально для «Трибуни-Броварів» – Сніжана Максименко

Читайте також:

Затверджено нові тарифи на вивезення відходів. Чи платитиме приватний сектор?Конкурс на визначення управителів будинків: вибр без вибору?Платитимемо по-новому:чиновники переглянули норми накопичення відходів та тарифи на їх перевезення

Post Views: 76

Джерело: Трибуна – Бровари