Чому офіційний Бориспіль проти реформи містобудування

image
12 Січня 2023, 12:46
Поділитися:

Влада Бориспільської громади долучилася до протесту проти ухваленого законопроекту №5655 про реформу містобудування. Це масштабна реформа, яка вносить зміни до 21-го закону та 6-ти кодексів України. 

Подробиці прокоментував «Вістям» заступник Бориспільського міського голови Сергій Лещенко.

В чому проблема?

Приватні контролери, «амністія» для будівель, зведених без дозвільних документів, обмеження щодо авторського нагляду архітекторів — це, на думку місцевих чиновників, далеко не повний перелік недоліків нового законопроекту. Якщо реформа вступить у силу, всі процеси децентралізації влади будуть зупинені.
«Забудовник має право створити свою приватну будівельну інспекцію, яка буде видавати йому дозволи, контролювати будівництво та вводити об’єкти в експлуатацію. Як гадаєте, чи буде він самостійно фіксувати свої порушення та штрафувати себе? Все це відбуватиметься без участі органів місцевого самоврядування. Ми навіть не зможемо зайти на перевірку. У нас забирають усі повноваження», — зазначає Сергій Лещенко.
За словами заступника міського голови, вже більше 1000 депутатів різних рад звернулися до Президента України Володимира Зеленського з проханням накласти вето на цей законопроект. Долучився і Бориспіль — відповідний лист за підписом міського голови було направлено на адресу Офісу Президента.
«Вважаю, закон просто зруйнує міста. Ми й зараз постійно стикаємося з фактами самовільної забудови, а цей закон взагалі розв’язує руки забудовникам. Ми тепер вимушені будемо письмово звертатися до забудовника, аби хоча б довідатися, що саме він будує, адже навіть дозволи на будівництво видаватиме приватна інспекція. Не побачимо ні проекту, не знатимемо поверховості чи щільності забудови, а, тим більше, не матимемо жодного впливу на забудовника», — підкреслює Сергій Лещенко.

Як обґрунтовували реформу

Ініціатори та автори норми про приватний контроль як приклад наводили досвід США, Великої Британії та Франції. Втім, для контролю за будівництвом там діють інші запобіжники, яких немає в Україні.
«Містобудівні ради в цих країнах розглядають не тільки містобудівну документацію, а й кожен об’єкт будівництва. Громадські слухання проводяться і щодо містобудівної документації, і щодо кожного окремого проекту будівництва на рівні кварталу, району та міста.
В Україні ж прийнятим законом фактично нівелюється уся містобудівна документація, в тому числі, існуючий генеральний план Борисполя і майбутній план просторового розвитку, який зараз знаходиться в розробці. Під удар ставиться і децентралізація влади, до якої ми йшли багато років. Ми будемо позбавлені не лише контролю, а й повноважень, адже видавати акредитацію приватним будівельним інспекціям буде профільне міністерство», — пояснює заступник міського голови.

Хто проти

Законопроект був ухвалений Верховною Радою України 13 грудня, а вже до кінця дня петиція до Президента з вимогою ветувати закон набрала необхідні 25 тисяч голосів.
Експерти говорять про численні порушення під час підготовки законопроекту до другого читання та наголошують — незважаючи на те, що Уряд запустив портал, на якому пояснюються всі переваги реформи, ризиків від неї набагато більше.
«Проти виступили і асоціація міст України, і відомі архітектори та громадські діячі. Навіть НАЗК спершу виступило проти законопроекту, щоправда, з невідомих причин швидко змінило свою думку. До речі, проголосувало за законопроект лише 228 депутатів із 450-ти. Тобто серед депутатів Верховної Ради теж не всі схвалюють нові норми», — зазначає Сергій Лещенко.

Необхідно доопрацювання

Закон потребує доопрацювання і через корупційні ризики, вважають у міській владі. «Просто уявіть, що все будівництво, починаючи від маленьких магазинчиків та закінчуючи атомними станціями буде контролюватися приватними інспекціями, які створять самі ж забудовники. Якщо закон запрацює, Бориспіль перетвориться на Шанхай. І не лише Бориспіль, а й уся Україна», — пояснює посадовець.
Наразі закон направлено на підпис Президенту. Поки немає офіційних повідомлень про його підписання, хоча термін вже сплив. Не отримала відповіді на свій лист і Бориспільська міська рада.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl + Enter

Джерело: Газета «ВІСТІ» – Бориспіль. Новини. Інформація. Реклама