Чому не всі анонсовані пункти незламності працюють?

image
1 Грудня 2022, 12:59
Поділитися:

Напередодні ракетного удару 23 листопада, який зупинив роботу атомних електростанцій, у Борисполі почали розгортати пункти незламності. Втім, мешканці міста нарікали, що такі пункти відкрилися не за всіма анонсованими раніше адресами. Чому, розбиралися «Вісті».

Людмила Бистра: «Аналізуємо доцільність роботи пунктів»

Минулого тижня ми витримали перше серйозне випробування практично повною відсутністю енергопостачання по всій Україні. У Борисполі були вулиці, де після відключення світла у середу вдень електроенергії не було 35 годин поспіль. Станом на сьогодні досі не діють графіки стабілізаційних відключень, а на багатьох вулицях електрику дають лише на кілька годин на добу.
Бориспільська влада готувалася до подібних викликів. Мешканці, яким довелося пережити ніч без електропостачання, потягнулися до місць, де можна зарядити гаджети. Найпопулярнішими були супермаркети, які мають генератори, та пункти незламності, розгорнуті в центрі міста: кінотеатр «Європа», намет ДСНС на тенісному корті та ДЮСШ. Школи та дитсадки, в яких теж анонсували відкриття пунктів обігріву, того дня залишалися без електроенергії.
Журналіст відвідала кожен із трьох пунктів. У кінотеатрі — не лише бориспільці, але й мешканці навколишніх сіл. Додаткового опалення не було. А от у наметі на тенісному корті топили буржуйку. Було тепло, але не всі почувалися комфортно — дехто скаржився, що важко дихати.
За останній тиждень відкрилося ще кілька пунктів незламності. За словами заступника Бориспільського міського голови Людмили Бистрої, це локації в Центрі туризму, дитсадках «Сонечко» та «Берегиня» та в ліцеї ім. Костянтина Могилка (ЗОШ №5).
Усі вони працюють цілодобово, у приміщеннях перебувають чергові. Зараз міська влада веде аналіз їх роботи з метою визначити доцільність роботи. Адже, наприклад, уночі з неділі на понеділок там не було жодного відвідувача. Генератори в пунктах запускають лише за умови наявності відвідувачів.
«Ми бачимо, що сьогодні у людей немає нагальної потреби масово бігти в пункти незламності. Проте ніхто не знає, що нас чекає завтра, тому намагаємося економити пальне і не запускати генератори зайвий раз», — коментує Людмила Бистра.

Руслан Дяченко: «У районі 61 пункт, і можемо відкрити ще»

Ситуацію з пунктами обігріву у районі прокоментував начальник Бориспільської районної військової адміністрації Руслан Дяченко. За його словами, на сьогодні у районі розгорнуто 61 пункт незламності. Обираючи місця для них, враховували територіальну зручність для людей.
«Крім пунктів, що працюють, є ще й резервні, готові відкритися за потреби. Звернутися до пунктів можна і в комендантську годину. Разом із представниками КОДА та депутатом ВРУ Сергієм Буніним протягом трьох днів ми перевірили всі локації, визначені під пункти. Були випадки, коли представники міської влади не поспішали відкривати пункти, пояснюючи це відсутністю потреби на даний момент.
Але така необхідність може виникнути будь-якої миті, тому треба бути готовими до цього. До того ж, на проблеми з електроенергією можуть вплинути ще й погодні умови та викликані ними аварійні ситуації», — повідомив посадовець.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl + Enter

Джерело: Газета «ВІСТІ» – Бориспіль. Новини. Інформація. Реклама