Чому не варто купувати нарізаний хліб: експерти назвали причини

Чому не варто купувати нарізаний хліб: експерти назвали причини
23 Січня 2024, 09:18
Поділитися:

Всі ми ходимо до магазинів і знаємо, що на полицях буває два види хліба і батона – цілий і нарізаний. Другий варіант хоч і трохи дорожче, але зручніше і в повсякденному житті, і на пікніку. Проте ціла буханка та вже нарізаний хліб – це не одне і те саме. Кулінари та експерти все частіше звертають увагу людей на небезпеки, які може таїти в собі нарізаний хліб. Розповідаємо, чому його не варто купувати.

Ризик отруєння

Нарізний (або нарізаний) батон псується швидше, ніж цілісний шматок. Якщо на батоні, який ніхто не різав, з’явиться цвіль, вона буде поширюватися повільно і, швидше за все, тільки зверху – по скоринці. У випадку зі скибочками справа йде інакше – там є, де “розгулятися” грибку, особливо якщо ви зберігаєте хліб в холодильнику в пакеті.

Швидке псування та черствіння

У поліетиленовій упаковці порізані скибочки хліба псуються швидше, оскільки стає більшою площа поверхонь, на яких може поширитися пліснява. Якщо взяти два однакові за інгредієнтами буханці – нарізаний і цілий – швидше зіпсується нарізаний. Нарізаний хліб швидше почерствіє, адже він виділяє більше вологи, ніж цілий буханець. І якщо у цілого батона почерствіє тільки відрізаний краєчок, на який потрапляло повітря, то у випадку з порізаним хлібом почерствіє кожен шматочок.

Ми маємо Telegram-канал “Головні новини Києва – 44.ua”. Не забувайте підписуватись та читайте новини, щоб завжди бути в курсі всіх подій та нічого не пропустити.

Шкідливі для організму речовини

Мало хто знає, але на комбінатах, де нарізається хліб, ножі змащують олією – це потрібно для ідеальної нарізки (скибочки не кришаться, не злипаються, виглядають привабливо). Вартість олії безпосередньо впливає на вартість хліба – навряд чи виробник буде використовувати дуже дорогий і якісний продукт, адже тоді ціна батона стане космічною, і його ніхто не купить. Тому олія напряму потрапляє у свіжоспечену продукцію. Тож подумайте, чи хотіли б ви їсти такий хліб, з домішками невідомої машинної олії. Також ножі іноді обробляють етиловим спиртом – це дозволяє ще й продовжити термін придатності продукту.

Чому не варто купувати нарізаний хліб: експерти назвали причини, фото-1

Ціна

Окрім всього, нарізаний хліб часто коштує дорожче цілої буханки такого ж розміру. Звичайно, вам самим вирішувати, чи вартий він свого цінника. Однак, якщо мінуси переважають плюси, краще все ж відмовитися на користь буханки.

За словами дієтологів, нарізаний хліб також обробляють консервантами на основі аскорбінової кислоти та етилового спирту. Це “консервований” продукт, який може негативно вплинути на здоров’я. Натомість експерти радять купувати цільнозерновий хліб, який має короткий термін придатності. Його краще зберігати в папері або загорнутим у рушник – це запобігає утворенню цвілі та зберігає м’якість хліба.

Чому не варто купувати нарізаний хліб: експерти назвали причини, фото-2

Раніше ми писали про те, як вивести жир та нагар зі сковорідки за копійки без “хімії”.

Джерело: Новини Києва – головні і актуальні Київські
новини сьогодні на 44.ua