Чому гальмується реконструкція котельні на Завокзальній?

Чому гальмується реконструкція котельні на Завокзальній?
2 Березня 2024, 15:19
Поділитися:

Про заплановане переобладнання під котельню бойлерної, Завокзальна, 25 б, «Вісті» писали ще у серпні минулого року. Міжнародна організація з міграції (МОМ) надала котли та інше обладнання для того, щоб відмовитися від старих нерентабельних котлів. У серпні за кошти МОМ на бойлерній встановили обладнання. Будівельні роботи мало виконувати АТ «Будівельна компанія «УКРБУД», що було єдиним учасником тендеру та виграло його із сумою 7 млн 629 тис 630 грн з ПДВ. Чому масив усе ще обігріває стара котельня та які перспективи завершення ремонту, дізнавалися «Вісті». 

З підрядником не пощастило

Ситуацію журналісту «Вістей» прокоментував начальник головного управління житлово-комунального господарства В’ячеслав Толкач. Він повідомив, що підрядник торік лише невелику частину робіт — усього на 800 тис. грн. На кінець року договір закінчився. Нині проводиться коригування проекту і потрібно буде оголошувати новий тендер. 

«МОМ встановила котли і виконали роботи загалом на суму біля 8 млн грн. Для міста це було безкоштовно. Нашим завданням було виконати будівельні роботи: приміщення, дах, фасад, внутрішні роботи, газопостачання, електропостачання, підключення до теплових мереж. У цьому році необхідно завершити реконструкцію, бо ми втрачаємо гроші. Ідеться не лише про економію на опаленні — дорожчають матеріали, зростає заробітна плата, — зазначив керівник управління. — На наступну сесію планується виділення коштів на реконструкцію. Будуть кошти — оголошуватимемо процедуру закупівлі». 

Також В’ячеслав Толкач зауважив, що головною метою корегування проекту є не ціни, а зміна видів робіт. Деякі з них Бориспільтепломережа вже встигла виконати власними силами, тому бюджет робіт може зменшитися. Точна сума кошторису буде відома після коригування проекту.  

Про втрати, яких вдасться уникнути

Директор Бориспільтепломережі Маріанна Желєзко пояснила, чому так важливо якомога швидше завершити реконструкцію. Вона повідомила, що сьогодні житловий масив обігріває котельня, яка має встановлену потужність 15 МВт. А приєднане навантаження не перевищує 3-х МВт. Коли на котельні встановлювалися великі потужні котли, тепла потребувала фабрика «Сортнасіньовоч» та підприємство «Тамбрандс-Україна». Фабрика вже не працює, а Тамбрандс-Україна постійно зменшує потреби у теплопостачанні завдяки заходам з енергоефективності. Котельня може давати набагато більше тепла, ніж необхідно, на повну потужність вона не використовується. Для невеликих потреб експлуатувати такі великі котли нерентабельно. 

Будівля бойлерної набагато менша, ніж приміщення нинішньої котельні. Її площі цілком достатньо, щоб розмістити там і компактні котли, і все необхідне обладнання. Встановлена потужність котлів від МОМ — 3 МВт. Цього цілком достатньо, щоб опалювати житловий масив. Зберігається можливість збільшувати потужність, якщо в майбутньому виникне така необхідність. 

Бойлерна знаходиться на території житлового масиву, тому зменшується шлях від котельні до споживача. Нові котли мають більший коефіцієнт корисної дії — економитиметься і газ. Завдяки більш економічним котлам приблизно у 2,5 рази складатиме економія електроенергії для мережних насосів. Для роботи старої котельні використовуються насоси потужністю 30 кВт кожен. Потужність насосів на новій котельні — по 2 кВт. 

Чому гальмується реконструкція котельні на Завокзальній?

Роботи, які мають здешевити реконструкцію

Очільниця Бориспільтепломережі розповіла «Вістям», які роботи, передбачені минулорічним проектом реконструкції, підприємство вже виконало власними силами. 

«Ми переключили житловий будинок на вул. Завокзальній, 25 на іншу магістральну мережу цієї ж котельні. Стара мережа заважала в «обв’язці» нового котельного обладнання, тому багатоповерхівка була перепідключена до котельні через іншу магістраль. Частково своїми силами ми перенесли електричні мережі, які знаходилися на місці, де встановили димову трубу. 

Провели демонтаж частини внутрішніх приміщень у бойлерній для того, щоб можна було розмістити обладнання, а також разом із МОМ виконали демонтаж технологічного отвору в котельні, через який обладнання перемістили всередину приміщення. Крім того, нами була замінена вхідна група на бойлерній. Всі ці роботи були в попередньому проекті, тому при складанні нового їх буде виключено. 

Якби торік підрядник виконав усі роботи, передбачені проектом, ми б у режимі опалювального сезону провели пусконалагоджувальні роботи без ризику для якості теплопостачання. Стара котельня нас би підстраховувала. А тепер паралельно із добудовою нової котельні доведеться ще й стару готувати до наступної зими. Тільки після того, як будуть успішно проведені пусконалагоджувальні роботи, стару котельню можна буде відключати», — прокоментувала Маріанна Желєзко. 

У підсумку

Від початку повномасштабного вторгнення ворога держава зафіксувала вартість тарифів на тепло для населення та взяла на себе оплату різниці в тарифах. Щоправда, ці свої зобов’язання вона не виконує. Разом із тим, пільговий режим не триватиме вічно, його можуть скасувати навіть до завершення воєнного стану. Тому чим більше заходів з економії здійснить Бориспільтепломережа, тим менш болісним буде майбутній перехід населення до економічно обґрунтованих тарифів.

Чому гальмується реконструкція котельні на Завокзальній?

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl + Enter

Джерело: Газета «ВІСТІ» – Бориспіль. Новини. Інформація. Реклама