Чоловік, який одягав жінок: у столиці презентували фільм про легендарного кутюр’є

image
4 Вересня 2019, 15:46
Поділитися:

3 вересня 2019 року на Kiev Fashion Week відбувся допрем’єрний показ фільму «Геніальний кутюр’є» за підтримки Kyiv Music Film.  А також нагородження засновника та голови оргкомітету Ukrainian Fashion Week Ірини Данилевської від модного будинку Yves Saint Laurent.

Насамперед документальний фільм «Геніальний кутюр’є» вражає багатством та унікальністю матеріалів. Режисер фільму – Олів’є Мейру – отримав ексклюзивний доступ від паризького кутюр’є до майстерень модного будинку Yves Saint Laurent.

Цікаво, що після закінчення зйомок в 2001 році, компаньйон Сен-Лорана – П’єр Берже – заборонив демонструвати картину. Заборону скасували тільки через 14 років.

«Я відчуваю час», – так висловлюється сам кутюр’є у кінострічці. Безперечно геніальність Ів Сен-Лорана полягала у тому, що він усі соціокультурні виклики суспільства, таємні побажання та найсміливіші мрії жінки, розвиток її, як особистості, втілював у своїх революційних моделях та колекціях.

Він міг почути бунтарські бажання жінки та, маючи високий професіоналізм і небувалу сміливість, втілював їх у чарівному одязі. Саме Сен-Лоран зробив одяг способом довести свої ідеали. Руйнуючи суспільні табу він допомагав жінкам досягти гармонії між внутрішнім і зовнішнім «я».

Згадаємо про першу революційну модну знахідку Іва Сен-Лорана.

Наприкінці 60-х активізується друга хвиля фемінізму. Жінки хочуть керувати державами, бути політиками та представляти свої інтереси в парламенті. Жінки намагаються опанувати чоловічий простір. Саме у цей час Ів Сен-Лоран створює жіночий смокінг. Це було не просто сміливо – це було бунтарством. Жіночий смокінг, класичні брючні костюми та комбінезони поступово «звільняють» жінок від суконь і спідниць. 

Хоча саме Ів Сен-Лоран ввів у моду жіночі ботфорти, шкіряний жакет, одяг унісекс, він, водночас, цінував у жінці її сексуальність. Надихався спокусливою чарівністю.

Через все життя Ів Сен Лоран проніс відчуття захоплення жіночою досконалою красою та чарівністю. Це відчувається у фільмі – трепетно-ніжне ставлення до красунь-манекенниць та поважне – до жінок-помічниць.

Глядачам буде цікаво зазирнути у повсякденне життя великого майстра, відчути атмосферу майстерні шедеврів геніального кутюр’є.

Вікторія БАБИЧ-ВЕПРЄВА

Фото Бориса КОРПУСЕНКА

Читай “Вечірку” в Telegram та Facebook

Джерело: Вечірній Київ