Через підрив Каховської ГЕС забруднення води у Дніпрі по деяким показникам у 28 тис. разів перевищують норму

image
16 Червня 2023, 16:57
Поділитися:

16 червня 2023 г. 16:45

Через підрив рф Каховської гідроелектростанції (ГЕС)певні показники води в Дніпрі перевищили норму у 28 тисяч разів. В 5 регіонах Україничерез загрозу спалаху інфекційних хворобзаборонено купатися, ловити рибу, не можна напувати водою худобу. Такожзаборонено купання у Чорному морі на українському узбережжі.

Про це KВ стало відомо з інтерв’ю ВВС Українаміністра охорони здоров’яВіктора Ляшко.

Підписуйтесь на “КиївВладу”

Ляшко зазначив, що очисні споруди перейшли на екстрені режими дезінфекції. Посилено моніторинг щодо якості води у водопровідній мережі, щоб не пропустити спалах інфекційних хвороб.

Що стосуєтьсяхолери, то за словами міністра жодного хворого станом на 15 червня немає.

“Жодного випадку холери у людей немає. Проводимо епідмоніторинг водойм і періодично у нас виявляють холерні вібріони, як пов’язані з підтопленням, так і не пов’язані. Так було і раніше. Сьогодні того типу холерного вібріона, який може викликати спалах інфекційних захворювань, не зареєстровано. Але настороженість є. Тому що підтоплено велику кількість каналізаційних споруд, скотомогильників, вигрібних ям. І якщо забруднена вода потрапить в мережі водопостачання, все це може призвести до спалахів гострих кишкових інфекційних хвороб, у тому числі холери.Спочатку це можуть бути гострі кишкові інфекції, зазвичай бактеріологічні. Потім друга хвиля – це вже вірусні інфекції: гепатити, холера. А потім третя – паразитози”, – зазначив Ляшко.

Крім того, через підтоплені скотомогильники є ризик поширеннясибірської виразки.

“Якщо спори, змиті водою, будуть потихеньку іти у море, то ризик низький. Якщо будуть порушення, будуть цією водою поїти тварин, прогноз буде іншим”, – повідомив міністр.

Привізною водою люди на постраждалих територіях будуть змушені користуватисящонайменше три місяці.

Слідкуйте за “КиївВладою” в Телеграм

Як ранішеповідомлялапресслужба міської ради Одеси з посиланням на дані державного управління “Одеський обласний центр контролю та профілактики хвороб Міністерства охорони здоров’я України”у відібраних 10 червня на морському порті причалу №2 пробах виявили холероподібний НАГ-вібріон 1 групи по Хейбергу.

“У відібраних 10.06.2023 з точки в м. Одесі (морський порт причал № 2)виявлено холероподібний вібріон НАГ 1 групи по Хейбергу(виділені холероподібні НАГ вібріони не є збудником холери, але викликають захворювання на гострі кишкові інфекції). У відібраних пробах морської води від 14.06.2023виявлено позитивний результат РНК астровіруса”, – йдеться у повідомленні.

Крім того, у відібраних пробах морської води на пляжі “Ланжерон” зафіксоване перевищення завислих речовин у 5 разів, солоність нижче норми у 2,9 рази.

Зазначається, що санепідситуація у постраждалих районах знаходиться на постійному контролі.

Втім, на думку інфекціоніста Світлани Федорової (за версією “Фокуса” входилав 50 кращих лікарів України) зараз в Україні бракує фахівців, які б у разі необхідності могли б розгорнути всі необхідні заходи.

“На сьогодні, на жаль, жодний головлікар у жодній з медустанов міста та області (Миколаївській – ред.) не здатний розгорнути на базі свого закладу госпіталь на випадок масових захворювань, наслідків затоплення, особливо ОНІ (особливо небезпечних інфекцій, – ред)”, – зазначила Федорова.

Читайте: Через підривКаховськоїГЕС у Чорному морі зафіксовано зниження солоності води

Фото: ВВС

КиївВлада

Джерело: КиевVласть – новости столицы и столичного региона