Через дефіцит бюджету ремонт лікарні під загрозою

image
22 Листопада 2019, 12:30
Поділитися:

На якому етапі питання співфінансування Бориспільської лікарні містом і районом, як працюватиме лікарня наступного року, запитували «Вісті».

Фінансова ситуація нестабільна. Тривалий період міська і районна влада Бориспільщини не могли найти порозуміння щодо статуту і співфінансування КНП «ББЛІЛ». Нарешті крига скресла, обидві сторони дійшли згоди. Втім, на листопадовій сесії міської ради депутати зазначили, що згода є номінальною, офіційного статуту досі немає.

За коментарем «Вісті» звернулися до міського голови Анатолія Федорчука.

«Днями приїжджав заступник голови КОДА Дмитро Назаренко і ми обговорювали питання лікарні. Нас запевнили, що до 1 грудня 2019 року воно буде вирішено, статут буде зареєстрований, як і домовлялися, 50 на 50», — пояснив міський голова.

На запитання, яку суму коштів планується витратити на потреби лікарні, Федорчук зазначив, що міська рада виділила 17 млн грн цільовим призначенням.

«На потреби лікарні можна витратити і 150 млн грн, але буде мало. Сьогодні наше завдання – зробити ремонт, адже капітального ремонту в лікарні не було десятки років. А стосовно того, скільки місто може вкласти коштів в медзаклад, то сказати неможливо, оскільки ще не прийнятий міський бюджет на 2020 рік. За попередніми даними, він буде набагато гіршим, ніж цьогорічний. Можливо, станеться й так, що ми не зможемо зробити ремонт, як планували. Потрібно кошти спрямувати на зарплати лікарям, щоб зберегти кадри. Фінансова ситуація невизначена», — пояснив Анатолій Федорчук.

Грядуть зміни. Також міський голова поінформував, що з 1 квітня 2019 року робота ББЛІЛ буде кардинально змінено. Профільні відділення (терапія, неврологія, кардіологія) не закриватимуть, але система надання медичних послуг буде іншою.

«Ми відійдемо від практики ліжко-місць. Лікарня працюватиме за принципом: скільки було надано послуг, таким і буде фінансування. Як і в «первинці», Національна служба здоров’я України буде відшкодовувати надані послуги», — повідомив Федорчук.

За його словами, в медичній допомозі пацієнтам не відмовлятимуть, лише зміняться підходи, які стануть більш якісними і контрольованими.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl + Enter

Джерело: Газета «ВІСТІ» – Бориспіль. Новини. Інформація. Реклама