Час збирати березовий сік – Макарів Діловий

image
29 Березня 2021, 20:46
Поділитися:

Березовий сік: властивості, користь та збір
Весна – час пробудження природи від зимового сну, набрякання бруньок, руху соків, цвітіння і активного росту рослин. Одним із найцілющих природних напоїв здавна вважається березовий сік. Чим він корисний, і коли збирати березовий сік ви дізнаєтеся саме з нашого матеріалу.
Узагалі, березовий сік відомий своїми зміцнюючими властивостями. До його складу входять вітаміни, вуглеводи і мінерали. У березовому соку в достатній кількості містяться макро- і мікро- елементи: кальцій, натрій, магній, калій, кремній, алюміній, марганець, залізо, мідь тощо. Також березовий сік містить фруктовий цукор, органічні кислоти, ефірні олії, фітонциди, має антибактеріальні властивості.
Такий багатий склад цього природного напою робить його справжньою панацеєю. Березовий сік рекомендують при застудах, ангіні, кашлі, захворюваннях дихальних шляхів, головних болях, гіпертонії, ревматизмі, набряках, а також при проблемах зі шлунково-кишковим трактом, нирками, суглобами, порушенні обміну речовин та інших хворобах.
Також березовий сік бореться з весняним авітамінозом і депресією. Крім лікування березовий сік також популярний і в косметології при догляді за шкірою і волоссям. Його застосовують при вуграх, фурункульозі, екземі, випаданні волосся, ранах. Березовий сік добре очищає, зволожує, освіжає й омолоджує шкіру.
Але важливо пам’ятати, що березовий сік окрім користі може завдати і шкоди. Він протипоказаний людям, які мають алергію на пилок берези. Також не можна пити сік, що зібраний у забруднених місцях, поблизу трас, тому що він має властивість вбирати в себе шкідливі речовини з довкілля.
Коли можна збирати березовий сік?
Це залежить від погодних умов та часу приходу весни. Щорічно час збору припадає на період приблизно з кінця березня і до початку травня. Недарма в українській мові перший місяць весни звучить як “березень”.
Про рух соків у березі свідчать її набряклі бруньки. Щоб визначити, коли збирати березовий сік, можна вибратися до лісу, знайти тонку берізку і зробити в її стовбурі укол шилом: якщо в місці проколу виступила крапля соку, значить, сезон збору соку розпочався. А ось про закінчення збору соку свідчать листочки, які з’являються на березі – в цей час сік втрачає свої цінні властивості.

Оскільки цього року березень видався не зовсім теплим, то і збір соку починається пізніше. І вже скоро слід його чекати, адже вже теплішає. В Макарові теж можна назбирати досхочу соку, бо тут досить багато берез.

Джерело: Макарів Діловий