Битва за «жирні» тендери | Трибуна Бровари

image
22 Лютого 2019, 19:48
Поділитися:

Автор – депутат Київської обласної ради Роман Сімутін

Редакція сайту може не поділяти погляди авторів та не несе відповідальності за інформацію, опубліковану в розділі «Блоги». Відповідальність за зміст, достовірність фактів, цитат, власних назв та інших відомостей несуть автори текстів, розміщених у розділі «Блоги».

Вас не дивує, чому на стежку війни через «найжирніші» закупівлі вийшли батьки? Мене ні, адже це було лише питання часу, коли про свавілля у закупівлях продуктів харчування почнуть говорити в закутках, а  відкрито.

Що ж відбулося? У п’ятницю від мами, дитина якої навчається у ДНЗ «Казка», отримав повідомлення з проханням пояснити, чому в садочку з меню зникла риба, м’ясні та сирні продукти. Мені навіть надали фото меню.

По факту, міська адміністрація «киває» на управління освіти, а освіта посилається на проблеми із закупівлями та поганих постачальників.

Насправді ситуація створена штучно. В останні три місяці розігралася справжня «війна» навколо «найжирніших» освітянських тендерів із закупівлі м’яса, молочних продуктів та риби. Воно і зрозуміло: ціна питання – майже 30 млн грн. І все як завжди: тендерний комітет прописує ідіотичні умови і чекають.

Чого чекають? А куди поспішати? У цьому році в «схемщиків» з’явилися досить сильні конкуренти, які б із великою вірогідністю виграли тендер із пристойною ціною. Але  хіба може «пристойний» чиновник дозволити собі розкіш – втратити 3-5 млн відкату? Відповідь очевидна.

Що вони роблять? Просто відхиляють пропозиції  усіх учасників і відміняють торги, а потім діють за звичайною схемою: оголошують новий тендер, «рвуть на собі сорочку» і розповідають, що неуважні учасники подали неправильні документи. А поки готується новий тендер, закуповують продукти напряму –  за цінами магазинів. Про одну із таких схем я писав.  Вони і далі оголошуватимуть нові закупівлі й незаконно дискваліфіковуватимуть учасників до того часу, поки їх не деморалізують.

І цей метод діє протягом останніх двох років. Чого тільки варте протистояння «Переяслав-молокопродукту» та «Стартрейдінга». Останній навіть не завантажує документацію, а просто оскаржує рішення  управління освіти до Антимонопольного комітету. І виграє. Але все ж таки, як він не старався, чиновники у нас – кремінь і добилися свого: ТОВ «Переяслав-молокопродукт»  отримав бажаний тендер. Тож чхати вони хотіли на наших дітей, порції та ціни – кишеня важливіша. Як будуть розвиватися події далі –повідомлю. Звернення батьків

Джерело: Трибуна Бровари