Було і стало: як змінилася Дитяча бібліотека на Подолі

image
20 Лютого 2019, 14:04
Поділитися:

У Києві бібліотеки перетворюються на бібліохаби. Місця, не тільки читають книги, а й влаштовують різні лекторії і навчання. Крім того, книгозбірні стають спраді інклюзивними. Спеціальне обладння для людей із вадами зору придбали для Бібліотеки ім  П.Г.Тичини, що по вул. А.Шептицького, 24 та Публічної бібліотеки імені Лесі Українки.

Змінюються і дитячі бібліотеки. Так із звичайної книгозбірні на сучасний простір спілкування перетворилася Центральна  бібліотека ім. Т. Г. Шевченка для дітей. Відремонтовано залу бібліотеки імені Гайдара в Оболонському районі.  У відділі мистецтв міської бібліотеки «Молода гвардія» діє творчий інкубатор.

Повіністю оновили Дитячу бібліотека на Подолі.  Реновація тривала 2,5 роки й обійшлася у три мільйони гривень. Гроші безпосередньо на ремонт виділила КМДА.

Читомо там побувало й дізналося про те, крізь які перетворення пройшла книгозбірня.

З вулиці непримітна раніше бібліотека тепер більше нагадує книгарню-кав’ярню. На вході — велика вивіска, яка світиться ввечері. Сам вхід тепер інклюзивний. Для цього демонтували балкон і встановили пандус.

Інтер’єр створює відчуття свободи. У процесі оновлення бібліотека позбулася непотрібних речей — кімнати стали просторішими.

На візуальне розширення простору також працює дизайн — білі стіни з чорними елементами декору.

Бібліотека пишається відреставрованими стільцями, яким понад 30 років. Тепер вони стоять на кухні, а в решті кімнат майже все нове.

Це шафи в залах та архіві, столи й зручні стільці для відвідувачів.

У бібліотеці з’явилася нова техніка: електронні книги (переважно з короткими творами для дітей), комп’ютери, планшети, 3D-принтер. Для людей з порушеннями зору – обладнання для екранного збільшення Magic.

Сцена має інтерактивну дошку і проектор.

Бібліотечний фонд також пройшов крізь оновлення — усі старі книжки списали.

Вибрати з чого є не лише дітям, а й дорослим — тут чимало класичної літератури.

Крім того, можна замовити книжку, якої немає у фонді, і її знайдуть для вас в іншій бібліотеці. Найбільший попит — на фентезі, фантастику та твори зі шкільної програми.

Що спершу дивує — це вільний доступ до книжок. Щоби вибрати книжку й читати її в залі, посередництво бібліотекаря не потрібне.

Абонемент необхідний лише тим, хто хоче брати їх додому.

Бібліотека – незвична! У ній є кухня із холодильником, мікрохвильовкою та кавомашиною.

 

Читай “Вечірку” в Telegram та Facebook

Джерело: Вечірній Київ