Будинок Петра у Києві відреставрують цього року

image
16 Серпня 2019, 16:39
Поділитися:

Цьогоріч закінчать реставрацію особняка по вулиці Спаській, 12, та будинку Петра по вул. Костянтинівській.

Про це повідомив директор Департаменту охорони культурної спадщини КМДА Олександр Никоряк.

– Вже проведені роботи по фасаду, покрівлі, зміцненню фундаменту. Залишилася реставрація кабінетів та інтер’єрів, – розповів він.  Цьогоріч заплановані і розпочалися реставраційні роботи в будинку по вулиці Фролівській і РАГСі на Подолі. 

По вулиці Спаській, 12, знаходиться особняк початку ХХ століття. Його у 1912 році замовив архітектору В. Рикову купець першої гільдії Тев’є Моєсейович Апштейн. Тут знаходилися його торгова контора і склади. У 1919 році особняк у родини Апштейнів відібрали. У ньому було організовано молодіжний клуб із бібліотекою та гуртками художньої самодіяльності. Пізніше тут було училище. А із 1998 року – Департамент охорони культурної спадщини Київської міської державної адміністрації.


Особняк Биковського, більш відомий як будинок Петра І, знаходиться по вулиці Костянтинівській, 6/8.  Побудований на рубежі XVII – XVIII століть, він є однією з найстаріших житлових споруд міста. З ним пов’язана легенда про візит Петра І до Києва. 1799 року в будинку утримувався заарештований за сфальшованими політичними звинуваченнями композитор Артемій Ведель. У 1870-х роках мешкав лікар Феофіл Яновський. На сьогодні функціонує як філія Музею історії Києва – Музей історії благодійництва у Києві.

Реставрація проводиться у рамках міської цільової програми «Охорона та збереження культурної спадщини Києва» на 2019 – 2021 роки. Вона була прийнята в грудні 2018 року з фінансуванням у 247 млн ​​грн. У цю суму включені витрати як на реставраційні роботи, так і на розробку Плану організації території заповідника «Стародавній Київ», на створення Центру консервації предметів археології тощо. У 2019 фінансування програми становить 74 млн грн, з них 20,9 млн грн виділені на реставрацію.

Олександр Никоряк зазначив, що за ці кошти Департамент може здійснювати реставрацію лише тих будівель, які перебувають на його балансі. Втім, об’єкти культурної спадщини знаходяться на балансі й інших департаментів – вони мають свої цільові програми та пріоритети по реставрації об’єктів. Наприклад, за Будинок вчителя відповідальний Департамент освіти і науки, за Кераїмську кенасу та садибу Мурашка – Департамент культури.   

Читайте більше цікавих новин у рубриці “Неофіційно”

Джерело: Вечірній Київ