Будинок-монстр на Подолі потрібно перебудувати

image
26 Листопада 2019, 14:57
Поділитися:

У Києві є прецеденти знесення незаконно збудованих споруд. Влада Києва через суд наполягає на демонтажі незаконної будови на Подолі, на вулиці Нижній Вал 2729. Мова йде про будинок- монстр, який зведено з порушенням всіх можливих норм і правил. Про це на брифінгу у КМДА заявила депутат Київради Ольга Балицька. 
 
На цій земельній ділянці взагалі не можна було будувати. Адже тут під землею містяться два об’єкти стратегічного значення, лінія метрополітену, газопроводу, водоводи, електричні кабелі й інші важливі комунікації, – сказала Ольга Балицька. 
 
 – Крім того, за висновками наукової експертизи ця ділянка     знаходиться у 4 охоронних міських зонах (серед них – зона «Стародавній Київ») і охоронних зонах 17 пам’яток історії та архітектури, при спорудженні будинку було порушено діючі в Україні 10 міжнародних конвенцій з охорони пам’яток і ряд внутрішніх законів держави, –  пояснила віце-президентка Національної спілки архітекторів України Олена Олійник. – Свого часу дозвіл було надано на будівництво споруди у 4 поверхи, які б не вирізнялися з історичного ансамблю Подолу. Попри це дозвіл було порушено й поверховість збільшено. 
 
Нагадаю, що у 2005 році цю земельну ділянку було виділено тодішньою міською владою. У 2008 році міська влада також якимось чином надала дозвіл на зведення 8 поверхової будівлі, – радник Київського міського голови, член Комісії з перевірки інформації щодо об’єктів будівництва, які викликають суспільний резонанс на території міста Києва Володимир Бондаренко. – Після того жодні столичні чиновники не бачили в очі жодного папірця документації. ДАБІ зафіксувала порушення, прокуратура в свою чергу також зреагувала. З 2014 року матеріали по цьому об’єкту перебувають у суді, процес триває. До судового процесу залучено ряд експертиз і  висновків головних профільних організацій. Уже з 2017 року місто має експертні висновки про те, що верхні поверхи споруди можна знести.
 
Спілка архітекторів України готова безоплатно розробити проект демонтажу поверхів до можливого без порушень пам’ятникоохоронного законодавства рівня, – заявила Олена Олійник. 
 
Демонтаж поверхів може здійснити власник будівлі добровільно власним коштом, або це буде зроблено примусово, а витрати все одно стягнено з власника, – сказала Ольга Балицька. – Я не бачу проблеми в тому, що доведеться на кілька днів перекрити рух транспорту на Нижньому Валу задля демонтажу зухвалої забудови. 
 
Надбудовані поверхи так званого «будинку-монстру» на Подолі  загрожують не просто архітектурному ансамблю Подолу, а, в першу чергу, безпеці потенційних мешканців будівлі. Про це повідомив радник Київського міського голови Максим Бахматов.
 
Маємо тут не тільки архітектурне неподобство, але і реально небезпечну будівлю для тих, хто купив там квартиру, на жаль. І ми маємо як місто думати не тільки про архітектурний ансамбль Подолу, а ще турбуватися про безпеку громадян, які потенційно можуть жити на вищих поверхах, – підкреслив Максим Бахматов.
Він зазначив, що, зокрема, забудовники порушили норми безпеки, не врахували ступінь вогнестійкості, про що свідчать висновки ГУ ДСНС.
-Облицювання зовнішніх стін будинку виконувалося за допомогою горючих матеріалів (пінопласт) без урахування ступеня вогнестійкості будівлі, – розповів Максим Бахматов, резюмувавши, що будівля є небезпечною та може загрожувати і сусіднім будинкам.
 
Володимир Бондаренко підкреслив, що на верхніх надбудованих поверхах будинку не передбачено розташувати квартири.
 
Це апартаменти квартирного типу, де не передбачені приміщення загального призначення, а набір приміщень для обслуговування апартаментів – мінімальний. Тобто це означає, що там розташовуються приміщення для тимчасового перебування людей – наприклад, готель або гостел. Але це не житловий будинок. Саме тому прикриватися «щасливими власниками квартир», забудовнику мабуть, не варто, – підкреслив Володимир Бондаренко. —Ми переконані, що це рішення буде на користь територіальної громади міста Києва. Із 2017 року, коли був підготовлений експертний висновок судової експертизи, уже 2 роки у нас немає сумнівів, що будівництво відбувалося із порушеннями; що надбудовані поверхи можна демонтувати. І більше того, ми маємо розуміти, що говоримо не тільки про архітектурну складову, а і про порушення, які відбувалися під час погодження документації. Але найголовніше: ми говоримо про безпеку цієї будівлі, чи взагалі вона є безпечною для життя.  

 

 
Титульне фото з відкритих джерел

Дивіться красиві відео та цікаві репортажі на нашому каналі в Youtube!

Джерело: Вечірній Київ