Будівництву торгово-офісного центру на Гагаріна – «ні», залі для східних єдиноборств – «так»: підсумки земельної комісії

image
25 Березня 2019, 18:32
Поділитися:

Яким чином просувається робота із реконструкції очисних споруд на території с. Красилівка, що треба удосконалити в організації сезонної торгівлі  та які земельні ділянки виставлять на аукціон із правом оренди, –  про це та інше читайте у нашому матеріалі.

22 березня 2019 р. відбулось засідання земельної комісії Броварської міської ради.

Першим питанням депутати розглянули внесення змін у міську Програму із будівництва та реконструкції інженерних мереж на 2016-2020 роки. А саме, розділ програми «Реконструкція каналізаційних очисних споруд, розташованих на землях Красилівської сільської ради Броварського району Київської області зі збільшенням потужності з 22000 м куб до 37000 м куб» вирішено дофінансувати на суму 200,0 тис.грн. Присутня на комісії начальниця відділу капітального будівництва Людмила Павлик детально  розповіла присутнім про стан виконання цього завдання програми. Так, за словами чиновниці, за спонсорські кошти виконано проект реконструкції каналізаційних очисних споруд, який перебуває в стадії експертизи. Для її проходження потрібен екологічний висновок про стан впливу на довкілля, обов’язковою умовою якого є процедура громадських слухань. Як повідомила Людмила Павлик, громадські слухання підготовлено за процедурою, відбулися вони  в с. Красилівка у листопаді 2018 року. Під час слухань громада села, депутати та активісти озвучили багато зауважень до самого проекту. Але  вистачало і просто негативних емоцій. За підсумками проведених слухань, розпорядженням міського голови було створено робочу групу з представників Красилівської селищної ради, депутатів районної ради, спеціалістів КП БТВЕ та чиновників БМР. Напрацювання робочої групи, а також об’єктивні зауваження, висловлені на слуханнях, проектанти доопрацювали. Їх винесуть на повторні громадські слухання –  цей етап є обов’язковим.

Як підкреслила Людмила Павлик, «не в інтересах, у першу чергу, громади села Красилівка блокувати реконструкцію об’єкта, тому потрібно об’єднувати зусилля і працювати над проектом і далі. Значною проблемою залишається те, що через значну кількість піску в стічних водах зараз немає можливості обезводнювати мулові відкладення та зменшувати їх кількість». На зауваження присутніх щодо можливої участі у фінансуванні проекту забудовників, Людмила Павлик пояснила, що «перемовини з інвесторами/забудовниками йдуть, але предметно розмовляти про участь можна лише у разі визначеної вартості усього проекту, а вона можлива лише  після виходу проекту з експертизи після громадських слухань». Нагадаємо, що згідно з даними програми, попередня вартість проекту  оцінена в 137 612 212,0 гривень.

Другим питанням комісії було внесення змін та доповнень до Положення про розміщення літніх майданчиків та об’єктів сезонної торгівлі в м. Бровари, а також до Положення про проведення конкурсу щодо надання права на використання/встановлення об’єктів для провадження підприємницької діяльності на адміністративній території Броварської міської ради. Про умови конкурсів і про конкретні майданчики, а також їх початкову вартість ми вже  писали раніше.

Зміни та доповнення, що пропонуються, стосуються внесення уточнень у самі поняття, що використовуються в Положеннях, а також рекомендацій управління економіки та інвестицій. Як пояснила присутнім представниця управління економіки та інвестицій Тетяна Поліщук, усі зміни направлено на спрощення процедури та скорочення її термінів, враховуючи те, що сезонна торгівля триває лише кілька місяців або навіть тижнів у році.

Нагадаємо, пріоритет у сезонній торгівлі має надаватися виробникам власної, зокрема, сільськогосподарської продукції, тому найбільш запеклі дискусії між депутатами і чиновниками були саме з приводу того, як відрізнити перекупника від реалізатора продукції власного виробництва. Наводилися приклади про «несправжні» довідки від сільрад щодо наявності власного господарства та інші подібні підробки. На усі запитання чиновники дали чітку відповідь: функції контролю (аж до демонтажу об’єкта сезонної торгівлі) покладено  виключно на новостворене управління інспекції та контролю.

Також комісія затвердила 27 проектів землеустрою щодо відведення земельних ділянок та передачу у власність громадянам. Це земельні ділянки площею по 34 кв м  під гаражі для учасників АТО  в гаражному кооперативі за Княжицьким переїздом. Комісія  надала дозволи на розроблення аналогічних проектів землеустрою під гаражі для 13 АТОшників, площею по 40 кв м.

Умовною перемогою комісії можна вважати рішення про відмову в поновленні договорів оренди на 4 земельні ділянки в районі розміщення стадіону «Спартак» (з боку вул. Гагаріна), на яких було заплановано будівництво та обслуговування чергового торгово-офісного комплексу. Мова про дві ділянки площею по 0,0499 га та 0,0700 га для ТОВ «Булраш» та дві ділянки площею по 0,0499 га та 0,0700 га для ТОВ «Філайт-плюс». Обидва товариства просили продовжити термін оренди до 2024 року, але депутати земельної комісії одноголосно не підтримали таку пропозицію.

Члени комісії також розглянули проект «Про затвердження переліку земельних ділянок, право оренди на які виставляється для продажу окремими лотами на конкурентних засадах (земельних торгах)». Тобто, право оренди земельних ділянок буде виставлено на аукціон за чітко прописаною процедурою. Усього на аукціон виноситься дві земельні ділянки з наступними умовами.

Земельна ділянка площею 0,2420 га для будівництва та обслуговування інших будівель громадської забудови (для будівництва школи східних єдиноборств) – землі житлової та громадської забудови по вул. Симоненка Василя,76. Стартову ціну лота встановлено в розмірі річної орендної плати, що складає 10% від нормативної грошової оцінки 835 938,26 гривень та становить 83 593,83 (вісімдесят три  тисячі п’ятсот дев’яносто три гривні  83 копійки). 
Земельна ділянка, право оренди на яку виставляється для продажу на земельних торгах площею 0,3279 га для  розміщення та експлуатації основних, підсобних та допоміжних будівель і споруд підприємств переробної, машинобудівної та іншої промисловості (для будівництва сервісного центру з обробки та переробки легованої сталі, виробництва інших готових металевих виробів без ливарного виробництва)  землі промисловості, транспорту, зв’язку, енергетики, оборони та іншого призначення по вул. МеталургівСтартова ціна лота –  в розмірі річної орендної плати, що складає 10% від нормативної грошової оцінки 3 114 196,54 гривень та становить 311 419,65 гривень.

Виконавцем земельних торгів призначено КП «Бровари-землеустрій». Право оренди за результатами конкурсу надається строком на 10 років, при цьому ставка оренди протягом цього терміну не може бути змінена. Аукціон відбуватиметься у три кроки. Мінімальна ставка кожного кроку – 0,5%.

Палкі дискусії розгорнулися навколо зали для східних єдиноборств. По-перше, обговорювалась доцільність розміщення такого об’єкта на цій ділянці. Але начальниця земельного відділу Леся Гудименко нагадала, що є рекомендація інвестиційної ради міста про розміщення саме цього об’єкта у даному мікрорайоні. Ця рекомендація ґрунтується на заявах місцевого клубу з  кіокушинкай-карате про те, що вони знайшли підтримку в особі посольства Японії в Україні, яке готове підтримати будівництво такої зали.

Звучали думки і про те, що доцільно закріпити вказану земельну ділянку за управлінням освіти, позаяк Центр патріотичного виховання  не має власного постійного приміщення. Але присутні чиновники запевнили, що для повноцінного будівництва такого центру наразі немає коштів, у зв’язку з тим, що є більш нагальне питання – будівництво школи.

Жваво обговорювалась доцільність ставки оренди щонайменше в 10% не для бізнесу, а, фактично, для будівництва об’єкта спортивної інфраструктури. Депутати навіть спробували знизити базову ставку до 5%, але ця пропозиція не знайшла підтримки, не дивлячись на заклики чиновників, що у місті гостро не вистачає приміщень для спортивної активності та хореографічних колективів.

У підсумку вирішено, що земельну ділянку виставлять на аукціон саме для зали східних єдиноборств зі стартовою ціною в 10% від грошової оцінки.

Останнім питанням депутати підтримали внесення технічних правок у Положення про земельний відділ: уточнення окремих пунктів, доповнення змісту та зміну структури Положення на виконання «Інструкції про загальні вимоги до розробки проектів Положень про управління (самостійні відділи) Броварської міської ради Київської області».

Ангеліна Козлова

Фото – з Інтеренту

Джерело: Трибуна Бровари