Будівництво початкової школи на Торгмаші: зріжуть 33 дерева. Старт робіт чи замилювання очей? | Трибуна

Будівництво початкової школи на Торгмаші: зріжуть 33 дерева. Старт робіт чи замилювання очей? | Трибуна
3 Червня 2024, 20:19
Поділитися:

Завтра, на засідання чергового виконкому виноситься проєкт рішення, за яким пропонують зрізати тридцять три дерева різних порід, які ростуть на загальноміській території по вулиці Олімпійська у зоні будівництва  об’єкту «Нове будівництво загальноосвітньої школи І ступеню на території ІІ черги розширення кварталу «Олімпійський». Невже почнуть будувати?

Про те, що в Броварах дуже бракує шкіл (ліцеїв), знають нині всі. Не новина, що за останні понад 15 років місто не побудувало жодної школи, а питання дитсадків частково вирішувалося шляхом реконструкції старих будівель. Через війну, а потім і повномасштабну агресію, кількість населення в Броварах значно зросла за рахунок переселенців, а очільник міста час від часу все годував містян обіцянками, що школи і дитсадки будуть.  Проте Бровари чекають уже сім років, зокрема, школи на Торгмаші. 

Історія питання школи на Торгмаші складна. Це одна з шкіл, яку черговий забудовник пообіцяв побудувати на договірних умовах, але ЖК добудувався, а школи так і немає.

Ще в 2017 р. депутати міськради проголосували за внесення змін у детальний план територій, а потім було укладено меморандум, згідно з яким ПрАТ «ВПБФ «Атлант» дозволили збільшити поверховість будинків ЖК «Олімпійській» із 16 поверхів до 22-26 поверхів в обмін на обіцянку забудовника спроєктувати і збудувати «каркас початкової школи» на Торгмаші на 360 учнів.

У  лютому 2018 року уклали тристоронній договір між відділом капітального будівництва Броварської міськради (замовник будівництва), ПрАТ «ВПБФ «Атлант» (замовник проєкту), ТОВ «АІММ-ГРУП» (виконавець) на виготовлення проєктно-кошторисної документації щодо об’єкту «Будівництво загальноосвітньої школи I ступеня на території II черги кварталу «Олімпійський».

Ще в березні 2020 року міський голова журналістам «Трибуни» повідомив, що проєкт виготовлений.
Тобто за 2 роки можна було б вже пройти експертизу та розпочати будівництво, проте в 2018 році значно змінились норми ДБН щодо будівництва закладів освіти. Зокрема, зміни стосувались вимог до земельних ділянок, на яких розташовані школи і дитсадки. І з’ясувалося, що втиснути школу на 360 учнів на тій земельній ділянці, що виділена, неможливо.

Щоб прискорити будівництво школи, навесні 2020 року позачергова сесія своїм рішенням 4 земельні ділянки площею 0,3310 га; 0,2606 га; 0,4961 га та 0,1099 га об’єднала в одну ділянку площею 1,1976 га. Тоді цю земельну ділянку передали для будівництва школи з відділу капітального будівництва (замовника – авт.) до управління БЖКГІТ.

Тобто, процес із формуванням земельної ділянки під школу завершений ще  у 2020 році, але  впродовж наступних років не було жодних рішень щодо земельної ділянки під зведення школи по Олімпійській.

22 березня 2024 року на сайті Броварської міської ради було опубліковано петицію «Збудуємо школу на Торгмаші!». Петицію створила депутатка Броварської райради, активна мешканка міста Олена Сіверська.
Авторка петиції від імені мешканців Броварської ОТГ вимагала від міської влади вжити рішучих дій щодо виконання своїх зобов`язань задля будівництва школи на Торгмаші та визначення конкретних термінів його початку.

14 травня 2024 року петиція зібрала необхідну кількість голосів, а саме 352 голоси з 350. Її розглянув на черговому засіданні виконавчий комітет Броварської міської ради і своїм рішенням поклав обов’язки для реалізації цього проєкту на управління будівництва, житлово-комунального господарства, інфраструктури та транспорту Броварської міської ради.

Наразі проєкт вчергове «готовий», проте його технічна частина знову коригується з урахуванням нових норм ДБН і проходить експертизу. Враховуючи воєнний стан у країні, цього разу прискіпливу увагу експерти приділяють укриттям, протипожежним та санітарним нормам навчальних закладів.

Міський голова під час засідання виконкому наполягав, що після затвердження проєктно-кошторисної документації й отримання позитивного експертного висновку від відповідних служб щодо будівництва нової школи, залучатимуть різноманітних інвесторів, грантові кошти, Міжнародний інвестиційний банк та інші варіанти фінансування будівництва навчального закладу.

Але ж інвестором будівництва зобов’язувався бути забудвник ЖК «Олімпійський-2», а саме – ПрАТ «Група компаній «Атлант».  Будівництво школи – це зобов’язання забудовника в обмін на внесення змін до містобудівних умов на будівництво ЖК «Олімпійський-2», про яке вже йшлося на початку.

Тож коли саме розпочнеться будівництво школи та чиїм коштом – наразі невідомо, адже ще навіть немає затвердженої проєктно- кошторисної документації.

То намір зрізати 33 дерева переважно в нормальному стані це перші фізичні кроки до будівництва обіцяної школи на Торгмаші, чи зведення ще одного закинутого будмайданчика для замилювання очей виборців та списання чергових бюджетних мільйонів на його охорону?
Уважно стежимо.

Читайте також:

Ефективне заощадження електроенергії: корисні поради для кожного
Відстрочка від мобілізації через догляд за особою з інвалідністю: у Броварській міськраді створили комісію
У Броварах у парку «Перемога» планують побудувати меморіальний комплекс пам’яті наших Захисників
Затоплені квартири з 9-го по 3-ій поверхи: мешканці будинку на вул. Чорних Запорожців шоковані нічним потопом

Джерело: Трибуна – Бровари