Будівництво початкової ланки ліцею №10: чи підуть діти до нової школи 1 вересня 2024-го? | Трибуна

Будівництво початкової ланки ліцею №10: чи підуть діти до нової школи 1 вересня 2024-го? | Трибуна
25 Січня 2024, 21:30
Поділитися:

Сьогодні депутатам і журналістам показали, на якому етапі перебуває будівництво початкової ланки ліцею №10.

Як ми повідомляли раніше, уся будівля розділена на три блоки: у першому розміщується спортивна зала; у другому – актова і танцювальна зали, зони відпочинку і релаксації, бібліотека і їдальня, а також частина навчальних класів. У третьому – навчальні класи і спальні (нагадаємо, це будівля початкової ланки, де навчатимуться учні 1-4 класів).

Сьогодні двері недобудованої ланки ліцею №10 відчинили для депутатів та журналістів

Стало відомо, що минулого року основні зусилля спрямували на благоустрій навколишньої території, проведення мереж і облаштування третього блоку. Роботи ведуться поступово – із повним завершенням одного блоку зусилля спрямовують на наступний. Відтак наразі третій блок має найвищий ступінь готовності та перебуває на етапі дооблаштування: до ліцею завезли меблі, інтерактивні дошки, проєктори тощо. Сантехнічні приміщення оздоблюють, проте сантехніку ще не закуповували.

ліцей №10Навчальні класи третього блоку комплектують меблями та технікою

У другому блоці зробили наливну підлогу і «розвели» електрику, завершили скління. Продовжують роботи з внутрішнього оздоблення.

Ліцей 10Примішення просторі і світлі, стелі – високі

Усі приміщення облаштовуються відповідно вимог сучасності. Оздоблення – у стилі лофт, тож стіни і стелі переважно фарбують.  Усі приміщення облаштовані системами пожежної сигналізації, вентиляції і сучасної системи сповіщення про небезпеку.

ліцей 10Будівельни роботи продовжуються у всіх трьох блоках

Нова школа разюче відрізняється від інших – тут заплановано багато місць для релаксу і відпочинку. Для цього облаштовують конструктивно запроєктовані ніші по всіх блоках школи,  відведені кімнати і навіть сходові клітини, де можна буде присісти для спілкування і відпочинку.

Ліцей 10На широких сходових маршах частину простору облаштують як зону відпочинку дерев’яними покриттями

Ще одна відмінність – облаштування усієї будівлі відповідно вимог інклюзивного простору. Для дітей із особливими потребами облаштовують ліфти, спеціальні дверні ручки, вбиральні тощо.

Як повідомила начальниця УБЖКГІТ Світлана Решетова, наразі виконують усі рекомендації щодо пожежної безпеки відповідно нових будівельних норм. Відтак усі блоки розділять між собою пожежозахисними шторами, а на шляхах прямування до виходів встановлюють двері та інші декоративні елементи із вогнетривкого скла. За вимогами, таке скло витримуватиме надвисокі температури до 40 хвилин.

Ліцей 10Усі приміщення відповідають сучасним вимогам заходів безпеки

Заплановано першочергово повністю завершити третій блок, облаштувати його, а потім – прибрати і закрити, ізолювавши від двох інших. Поступово дороблятимуть і два інших блоки паралельно з будівництвом нового укриття.

Тим часом фасадні роботи майже закінчені, окрім зони спортивної зали, де перфоровані елементи оздоблення виготовляються на замовлення.

Зовнішній благоустрій готовий на 90% – укладено перший шар асфальту, тротуарна плитка біля центрального входу, дооблаштовують бігові доріжки. Встановлюють паркан, який огороджуватиме обидві будівлі ліцею № 10; опори для вуличного освітлення (9-ти та 4-х метрові опори окрім місць під’їзних шляхів). Майже готовий майданчик для баскетбольного, волейбольного або ж (узимку) хокейного спорту. Наразі облаштовуватимуть майданчик для силових видів спорту (тренажерний).

Орієнтовно на 70% готове шкільне «футбольне» поле, яке значно більше за площею, ніж уже існуюче в ліцеї. Спочатку планували облаштувати звичайне «зелене» футбольне поле,  проте, врахувавши зауваження і кількість дітей, які будуть ним користуватись, ухвалили рішення замінити покриття на штучне.

Чиновники та будівельники запевнили, що заплановане будівництво нової споруди тимчасового захисту, яким користуватимуться ліцеїсти як старшої, так і молодшої ланки ліцею, ніяк не вплине на вже облаштовані спортивні майданчики, позаяк вона розміщуватиметься в зоні, яка не була досі благоустроєна.

Ліцей 10На майданчику між двома будівлями ліцею зведуть нове укриття

Виконроб Михайло Карнауш запевнив, що роботи йдуть відповідно графіку, і до 1 вересня 2024 року будівля буде готова приймати дітей на навчання.

Проте, окрім готовності самої будівлі, є нюанс: «Відповідно норм ДБН здати в експлуатацію об’єкт без повністю готового укриття ми не зможемо. Але якщо депутати своєчасно виділять кошти на будівництво – укриття буде готове до 1 вересня наступного навчального року», – вточнила начальниця УБЖКГІТ Світлана Решетова.

Тож наразі будівництво справді нової української школи триває і її проєкт разюче різниться від існуючих комунальних закладів. Проте, коли ж початкова ланка ліцею №10 зможе відчинити свої двері для учнів – достеменно невідомо.

Читайте також:

У броварських ліцеях побільшало учнів на альтернативних формах навчання

Без обіцяної початкової школи, великого укриття та з браком вчителів: у броварському ліцеї №10 розпочалося навчання

«Війна» за статус ліцею №7: чи зачепить вона інші навчальні заклади Броварської громади?

Відбудова садочка «Джерельце»: спецкомісія КОВА перевірила, на якому етапі будівництво

 

Джерело: Трибуна – Бровари