БУДЬМО ВІДПОВІДАЛЬНИМИ У БОРОТЬБІ З КОРОНАВІРУСОМ

image
7 Вересня 2020, 13:06
Поділитися:

В Київській області триває протидія пандемії коронавірусу. Визначено 9 закладів охорони здоров’я першої хвилі для госпіталізації пацієнтів з підозрою на коронавірусну хворобу. Там розгорнуто 825 ліжок. Наразі медики готуються до її другої хвилі.

Станом на 07.09.2020 у вищезгаданих лікарнях перебуває 243 хворих з підтвердженим COVID-19 та 88 – з підозрою. Завантаженість ліжок 40,1%.

У разі  позитивного ПЛР-тесту, пацієнта переводять до 3-х- 4-х місних палат. У разі негативного – або переводять до лікарні, де немає хворих з COVID-19, або на амбулаторне лікування.

Втім, інколи трапляються випадки, коли пацієнти з підозрою на коронавірус відмовляються від первинної госпіталізації.

Свіжий приклад маємо на цьому тижні, що стався 2 вересня. На лінію 103 зателефонувала жінка, яка  дізнавалась про можливість госпіталізації чоловіка, що 10 днів мав ознаки запалення легень. Диспетчер попросила передзвонити сімейного лікаря, щоб пересвідчитись, чи йдеться про підозру на коронавірус. І бригада виїхала за викликом. Лікар, який передзвонив, натрапив на іншого диспетчера, яка не  була постійним працівником на даному напрямку, заміняла колегу. При цьому він не зміг надати чіткої відповіді. (До речі, ця розмова, згідно правил, записана). Бригада, що вже за 20 хвилин прибула до пацієнта, визначили його стан, як середнього ступеню важкості(t- 37,2; сатурація 97).

Він відмовився від госпіталізації до лікарні, визначеної для хворих на коронавірусну інфекцію. Та вже наступного дня був госпіталізований, із негативним ПЛР-результатом, до стаціонару  обласного закладу охорони здоров’я де і проходить на сьогодні лікування.

А внутрішнє розслідування показало, що пацієнт Л. обслуговувався у лікаря приватного  медичного центру,  який не уклав угоду із Національною службою здоров’я України та не укладає декларації на медичну допомогу з пацієнтами. Крім того, пацієнт Л. не підписав декларацію на медичне обслуговування з сімейним лікарем центру первинної медико-санітарної допомоги Києво-Святошинського району.

Із диспетчером проведено роз’яснювальну роботу щодо недопущення порушення алгоритму прийому виклику та знято її з цього напрямку роботи. На сьогодні, в обласних лікарнях достатня кількість місць для пацієнтів як із коронавірусною хворобою, так й з запаленням легень.

«Майже щодня в області від коронавірусу вмирає по-декілька людей. Влада робить усе, щоб зупинити пандемію, – каже Василь Володін, голова Київської обласної державної адміністрації. – Але людський фактор існує і серед медиків, які сьогодні працюють в умовах постійного форс-мажору та намагаються забезпечити надання повноцінних послуг за всіма напрямками. Тож кожен з нас має  ставитися до свого здоров’я та здоров’я оточуючих з усією відповідальністю. І в першу чергу це стосується налагодженої роботи та взаємодії всіх ланок медичних установ. Не має різниці чи це первинна ланка, чи швидка допомога. Головне – це збереження здоров’я та життя людей. На щастя, наразі  все встало на свої місця: протестований пацієнт без коронавірусу –  у медзакладі, штатний диспетчер-  на роботі, медики –  на чергуванні. Бережімо одне одного».

Пресслужба Київської облдержадміністрації

Джерело: Новини – Київська обласна державна адміністрація