Броварський відкритий простір «ТепЛиця» – не плагіат «Теплиці» Слов’янська, – Ольга Кунцевська  

image
21 Березня 2019, 22:07
Поділитися:

Засновники платформи  ініціатив «Теплиця»  із Слов’янська звинуватили  головну спеціалістку Броварського відділу культури Ольгу Кунцевську в плагіаті  їхнього бренду. А також  написали звернення до броварського  міського  голови з проханням сприяти зміні назви майбутнього сучасного простору та електронної адреси, щоб не було плутанини «в  роботі з аудиторією та партнерами». У свою чергу Ольга Кунцевська заперечує  крадіжку назви. Аргументи обох сторін збирали наші журналісти.

14 березня на своїй сторінці у FB платформа ініціатив із Слов’янська «Теплиця» повідомила, що в Броварах відкривається їхня «сестричка». Однак про те, що їхній досвід шириться країною, вони дізналися не безпосередньо від броварських організаторів вільного простору, а із соцмереж. Зокрема, із повідомлення у FB броварського активіста  Олександра  Плахова, який радів із приводу старту реалізації його петиції щодо організації вільного простору в нашому місті.

Засновників відкритого простору громадських ініціатив «Теплиця» із Слов’янська обурило, що в Броварах відкриється  подібний проект із ідентичною назвою та електронною адресою. Як зазначили активісти Слов’янська у зверненні до броварського міського голови, їхня платформа заснована членами ГО «Платформа ініціатив «Теплиця» раніше броварської – у травні 2015 року, тож просять сприяти у вирішенні питання відносно зміни назви майбутнього сучасного простору, що дозволить уникнути плутанини в роботі з аудиторією та партнерами.

Як повідомила журналістам «Трибуни» головна спеціалістка Броварського відділу культури, засновниця фестивалю «БравоKids» та авторка проекту вільного простору Ольга Кунцевська, броварська «ТепЛиця»  –  не плагіат слов’янської.

Плагіа́т – привласнення авторства на чужий твір або на чуже відкриття, винахід чи раціоналізаторську пропозицію, а також використання у своїх працях чужого твору без посилання на автора.

За словами пані Ольги, для здійснення своєї мрії  їй знадобилося 3 роки.  Свій проект «Теплиця»  вона написала  в 2016 році, коли навчалась на курсі для менеджерів культурних проектів   CREATIVE MANAGEMENT CAMP. Як зазначає Ольга Кунцевська, у ньому хотіла втілити на постійній основі все, що є на її фестивалі «БравоKids». Її проект «Теплиця. Простір для дітей та їхніх батьків» увійшов у ТОП-6 кращих проектів із двох навчальних курсів, які на той час відбулись на території «Арт-заводу Платформа». Презентувала його авторка того ж року в березні, у свій день народження. А  вже потім, розповідає пані Ольга, 24 листопада 2017 р. з’явилася петиція Олександра Плахова про створення у місті платформи  «для розвитку громади, налагодження комунікації в соціумі, збільшення колективного креативу, обміну цікавими ідеями, що позитивно вплине на спільноту міста і підвищить культурний рівень мешканців». Петиція набрала 286 голосів із необхідних 250 і виконком підтримав її та передав на розгляд відділу культури. А Олександр Плахов разом із представниками управлінням комунальної власності займався пошуком приміщення  під вільний простір. Врешті-решт зупинилися на приміщенні міського-культурного центру «Прометей», де розміщувалося скандальне кафе Романа Багмута «Мюзік-Хол».А у лютому 2018 р. на  4-ї конференції L.E.D. Bro Олександр Плахов  розповів  броварчанам про майбутній вільний простір, який з’явиться у  нашому місті.

13 березня цього року на своїй сторінці Ольга Кунцевська написала, що візуалізує свою мрію, тож  поки що на стіні в пустому приміщенні  висять лише літери, які складають напис «Теплиця», але згодом його має замінити гарна вивіска.

Ольга Кунцевська

І Броварський вільний простір матиме назву «ТепЛиця», адже  туди закладено філософське значення, що асоціюється із «Теплими лицями». Однак варіант напису назви – не остаточний, зауважує Ольга Кунцевська.

Як зазначає пані Ольга, до того ж броварську «ТепЛицю» буде оформлено у  вже специфічних для Броварів кольорах, під якими неодноразово відбувався фестиваль «БравоKids», День міста та Новий рік – жовто-фіолетовими.

Однак  засновники слов’янської «Теплиці»  наполягають, щоб броварські колеги внесли корективи в назву та, особливо, в електронну адресу вільного простору, який пишеться майже однаково: [email protected]  та  [email protected]

Ольга Кунцевська  вважає, що сплутати назви складно, адже відразу в пошуковику FB видно, де слов’янська «Теплиця».

Пані Ольга зазначає, що не може просто так взяти інше ім’я для свого проекту, адже його ідею народжувала і виношувала довго. «Теплиця» для мене  рідне слово, а ніякий не плагіат слов’янської «Теплиці», про яку я тоді взагалі не знала. Про них вперше почула лише тоді, коли мені написали», –  каже пані Ольга.  І додає: якщо одна ідея одночасно приходить кільком людям, то це – правильна ідея.

У свою чергу Анна Авдіянц – голова ГО платформи ініціатив «Теплиця», що в Слов’янську, журналістам «Трибуни» повідомила, що вони очікують, коли засновники броварської  «Теплиці»  все ж внесуть зміни у електронну адресу та назву. Безпосередньо напис «ТепЛиця» – не прийнятний, зауважила Анна Авдіянц. «Ми не конфлікті і на сьогодні не хочемо звертатися до юристів, – зазначила пані Анна. –  Поки що зв’язалися з Асоціацією молодіжних центрів із проханням звернутися до броварського мера. Але якщо конфлікт загостриться – до юристів доведеться звертатися». За словами Анни Авдіянц, до цього часу пані Кунцевська і мер міста на їхні звернення не відреагували.

Нагадаємо, у броварській «ТепЛиці» заплановано зробити три різних за формою та оснащенням зали, які дозволять одночасно проводити кілька проектів. Перша зала «Мрій!» – 63 м кв на 80 місць; друга  зала – «Проектуй!» 18 м кв на  16 місць; третя, найбільша зала,  – «Реалізуй!» 80 м кв на 80 місць.

У  броварській «ТепЛиці» можна буде проводити  конференції, тренінги, лекції, майстер-класи, презентації, дегустації, промоакції, театральні вистави, концерти, церемонії нагородження, аукціони, кінопокази, покази мод, виставки, фотосесії, інтерв’ю, нетворкінг, клуби за інтересами, хакатон.

«ТепЛицю» заплановано оснастити оргтехнікою (принтер, ксерокс, сканер), обладнанням для проведення конференцій (екран, проектор, флипчарт), сценічним обладнанням (звук, світло, подіум-трансформер, рір),  кухонною технікою (кавоварка, холодильник, мікрохвильова піч), Wi-Fi, банкоматом.

Розроблений дизайн проекту вже передано на експертну оцінку. Попередньо «ТепЛиця» обійдеться місту близько у 5 млн грн.

Фото – аторки та зі сторінки у FB Ольги Кунцевської

Джерело: Трибуна Бровари