Броварський «Укроп»: найвідданіші «бійці» влади | Трибуна

image
20 Лютого 2020, 22:25
Поділитися:

Серед політичних партій і проєктів в Україні «Укроп» майже непомітний, але в Броварах місцевий «Укроп» має «усю повноту влади»: секретар міської ради Петро Бабич – практично друга людина у владі після міського голови. Микола Зінченко – також «незмінний та незамінний консультант» влади в будівельних та комунальних питаннях. Фракція, яка наразі складається з двох депутатів, мабуть, найзатятіше підтримувала міського голову та всі ініціативи влади протягом каденції. Позаяк фракція ототожнюється із владою, журналісти «Трибуни» підсумували досягнення та виклики, які стоять перед владною командою напередодні місцевих виборів.

Українське об’єднання патріотів «Укроп» зареєстроване влітку 2015 року як політсила, тісно пов’язана з олігархом Ігорем Коломойським. Реєстрація відбулася, власне, задля участі в місцевих виборах- 2015 і навіть принесла політсилі  «плоди» у вигляді, приміром, посади мера Дніпра. У Броварах вибори для політсили також стали успішними: депутатами від «Укропу» стали Петро Бабич, Микола Зінченко та Володимир Білокінь.

Окрім трьох депутатів, від політичної сили балотувалися відомі в місті особистості. Серед них, зокрема, Петро Базишин – фактичний власник сумно відомої мийки навпроти «Терміналу», яка запам’яталась багаторічним протистоянням із громадою. Також від партії балотувалася багаторічна директорка місцевого радіомовлення Наталія Кривобок, яка не лише отримує вагоме фінансування комунального ЗМІ,  але й має «великі політичні амбіції». Наприклад, минулого року балотувалася на посаду голови Зазимської ОТГ та посіла 2-е місце. У партійному списку також директор КП «ЖЕК-3» Максим Мовчан, колишня голова ОСББ «ЖК «Атлант» Галина Котляр, колишня керівниця міського відділу культури Інна Савченко, через яку Бровари потрапили в гучний скандал із «мапою без Криму».

Обрано голів Калинівської та Зазимської ОТГ 
Через «карту без Криму» Інна Савченка пішла з «Укропу» 

Очолював партійний список Петро Бабич. Він же взяв активну участь у «карколомних» подіях навколо обрання секретаря міської ради та затвердження складу виконавчого комітету. Вперше на посаду секретаря міської ради Петро Бабич був висунутий у січні 2016 року, але набрав лише 14 голосів із необхідних 19-ти. Згодом на сесії 22.02.2016 року, після невдалої спроби обрати секретарем міської ради Максима Семенова, знову на авансцені з’явився Петро Бабич.  Одразу після провального голосування, депутат продемонстрував «домашню заготовку» –подання на посаду секретаря Олексія Здоровця за підписами 19-ти депутатів. Цього разу голосування було вдалим, тому що подання засвідчило наявність 19-ти необхідних голосів та вперше продемонструвало створення «промерівської більшості», яка збереглася протягом усієї каденції. Також ці події засвідчили, що фракції «Єдність», РПЛ та «Укроп» із самого початку послідовно підтримували міського голову.

«Історичне» подання на Здоровця

Але після низки скандалів 31.05.2016 р., позачергова сесія міської ради «звільнила» Олексія Здоровця з посади секретаря міської ради. Того ж дня за допомогою голосів так званих «тушок», Петра Бабича обрано секретарем міської ради та введено до складу виконкому. Згодом головою фракції «Укроп» став Володимир Білокінь.

Бурхливі події навколо обрання секретаря міської ради, практично від кожної фракції «відкололи» «незгодних», але фракцію «Укроп» така прикрість спіткала у 2018 році. Як писала «Трибуна» раніше, навесні 2018 року було створено неформальне об’єднання ГО «Рідне місто», яке згодом утворило депутатську групу. Майже з самого початку до групи депутатів доєднався Володимир Білокінь, який активно брав участь у «громадській діяльності» об’єднання. Саме це спричинило, що у вересні 2018 року фракцію «Укроп» очолив Микола Зінченко. Тоді Володимир Білоконь повідомляв журналістам, що не може очолювати фракцію через сімейні обставини.  При підготовці матеріалу в січні цього року, причиною виходу з фракції Володимир Білокінь назвав розбіжності з однопартійцями: «Укроп» він вважає владою, себе – опозицією. Втім, це не заважає йому практично у 100% випадків голосувати разом із промерівською більшістю, навіть  у найскандальніших питаннях.

Єднання «влади» та «опозиції»

Депутатська група «Рідне місто»: «неофіти» місцевої політики з великими амбіціями. Частина ІІІ 

Петро Бабич –  секретар міської ради

Сторінка  «Громадського телебачення» Броварів у соцмережах повідомляє, що Петро Бабич був депутатом Броварської районної ради, який повторив шлях свого майбутнього шефа Ігоря Сапожка: балотувався від партії «Батьківщина», але каденцію закінчив членом «більшості» від Партії регіонів. Те ж джерело повідомляє, що за декілька місяців до виборів 2015 року Петро Бабич входив до однієї з ініціативних груп об’єднання «Самопоміч», але, вочевидь, не зміг потрапити до списку через те, що вже двічі був депутатом районної ради.

Досягнення та виклики каденції

Ділові якості та зв’язки Петра Бабича обумовило те, що він є досвідченим бізнесменом, відомим на місцевому рівні забудовником, а також депутатом із досвідом. Чиновник визнає, що призначення на посаду секретаря було для нього несподіванкою, яка круто змінила життя: поєднувати нову роботу з бізнесом виявилося неможливим, тому різноплановий родинний бізнес «зазнав змін та втрат». Також на новій посаді довелося багато чому вчитися, позаяк чиновницького досвіду не було, а знань бракувало.

Петро Бабич під час проведення Громадських слухань

Секретар міської ради представляє всю міську раду, тому чиновник вважає роботу депутатського корпусу протягом каденції «задовільною» і «переважно конструктивною». Той факт, що 99% усіх рішень міської ради підготовлені не депутатами, а чиновниками, на думку Петра Бабича підкреслює «належний рівень» виконавчої влади. Серед найбільших інфраструктурних «проривів» каденції Петро Бабич називає реконструкцію вулиці Київської та початок будівництва окремого корпусу ЗОШ № 10. Серед досягнень у соціальній сфері – збереження комунальної стоматології та відродження первинної медицини, але визнає, що координація між первинною та вторинною ланкою недостатня. Найбільшим викликом для чинної влади чиновник вважає проведення реконструкції водоочисних та каналізаційних споруд, «стабілізацію фінансового стану КП «Броваритепловодоенергія», ремонт мереж.

Протягом каденції Петро Бабич провів безліч нарад, громадських слухань, спілкувань із невдоволеними інвесторами довгобудів, із проблемних питань – із  активістами, активно долучався до роботи інвестради, депутатських комісій. Формально був автором проєкту рішення міської ради, яким у місті запроваджено «Громадський бюджет»,  а також співавтором проєкту рішення про створення КП «Муніципальна варта». Брав активну участь в оптимізації структури органів виконавчої влади, зокрема, у роботі комісій, що «екзаменували» претендентів.

Петро Бабич під час спілкування з активістами з вул. Грушевського

Родина та статки

Родина секретаря міської ради складається з дружини та доньки, причому на дружину покладено управління родинним бізнесом. Родина чиновника володіє кількома підприємствами, які, в першу чергу, пов’язані з будівництвом та транспортом. Протягом каденції чиновник та члени його родини вийшли зі складу засновників кількох підприємств, а також продали частину будівельної техніки. Приміром, за даними декларації за 2016 рік, дружина чиновника Тетяна Бабич  володіла 33% ТОВ «БК «Атлант», яке у наступних роках змінило кількох власників та керівників, поки не було продано уродженцю Пакистану, який наразі володіє 62-ма іншими підприємствами  (така практика поширена, коли є потреба припинити підприємство, але без податкової перевірки).  Також Тетяна Бабич володіла 50% ТОВ «Квінтабудінвест», яке протягом 2017-2020 років щонайменше тричі змінювало власників та директорів, поки не почало в 2018 році шалено вигравати тендери в УБЖКГІТ. Усього з квітня 2018 року по теперішній час підприємство виграло 17 тендерів на 8,1 млн грн. Підряди переважно стосувалися капітального ремонту м’яких покрівель і шатрових дахів будинків та ремонту під’їздів.

Тетяна Бабич досі володіє двома підприємствами: в ТОВ «Квінта»  її частка складає 80%, у ТОВ «ПІБ ІНВЕСТ»  – 100%.  Обидва підприємства за КВЕДами пов’язані з галуззю будівництва, але в останньому вид діяльності змінився з «надання автопослуг» на «надання в оренду будівельних машин та устаткування».

На прохання «Трибуни» Петро Бабич прокоментував численні закиди про його зв’язок з ТОВ «Архімаст-М», яке є забудовником еко-полісу «Оксамит». За словами чиновника, у той час, коли він ще працював у бізнесі, його підприємство було підрядником цього забудовника, але співзасновником ТОВ «Архімаст-М» він ніколи не був. Також, згідно з даними декларації за 2018 рік, дружина секретаря міської ради придбала будинок у «Оксамиті» за майже 2,9 млн грн у розстрочку, тому родина має зобов’язання фінансового характеру перед ТОВ «Архімаст-М».

Окрім підприємств, Петро Бабич є учасником двох громадських об’єднань: у ГО «Пектораль XXI»  він є співзасновником разом із іншими особами з виборчого списку «Укропу» 2015 року, в ГО «Фонд сприяння розвитку місцевого самоврядування Броварського регіону» є головою. Позаяк у партійному списку були люди, пов’язані з творчими професіями, у 2016 році ГО «Пектораль XXI» навіть намагалося організувати Всеукраїнський фестиваль дитячої та юнацької творчості в Броварах, але після зміни керівництва відділу культури про діяльність цього ГО даних немає.

Родина Петра Бабича володіє трьома земельними ділянками: в с. Середнє Водяне Закарпатської області площею 1250 м. кв, в с. Зазим’я Броварського району площею 1006 м.кв та 1000 м.кв. Серед нерухомості – квартира в Броварах площею 129,2 м.кв та машиномісце площею 13,2 м.кв.

Склад рухомого майна вагомий та представлений переважно будівельною технікою: вантажними авто, причепами, трубоукладачами та бульдозерами – усього 9 одиниць. Із легкових авто родина володіє VOLKSWAGEN TOUAREG та TOYOTA RAV4, обидві 2008 року. Доходи родини складаються із заробітної плати Петра Бабича у розмірі 443,5 тис.грн у 2018 році та доходів від підприємницької діяльності його дружини у сумі 832,2 тис.грн. Також щороку родина має доходи від відчуження майна – переважно від продажу власної будівельної техніки.

Щодо політичних амбіцій, то Петро Бабич міцно асоціює себе з владною командою, яка, найвірогідніше, як і в 2015 році, піде на вибори «декількома колонами» за різними партійними списками. Принаймні, нас запевнили, що команда «Укропу» жива та до виборів готова.

Ангеліна Козлова

Фото – авторки та із сайту МПЗ

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Джерело: Трибуна – Бровари