Броварську школу № 7 капітально відремонтують у два етапи

image
7 Березня 2019, 02:06
Поділитися:

Після проведених досліджень експерти одностайні: причиною руйнування плит перекриття в СШ № 7 стало перенавантаження ребристих плит перекриття технічного поверху  та  інтенсивне циклічне замочування основи фундаментів школи. Як з’ясувалось, воду із системи опалення багато років поспіль просто … зливали у підвал школи. 

 5 березня своїм  рішенням виконком уніс зміни в Додаток до рішення № 44 від 15.01.2019 р. «Про затвердження Переліків об’єктів комунальної форми власності, які підлягають будівництву, реконструкції та капітальному ремонту в 2019 році». Зокрема, капітальний ремонт Броварської спеціалізованої школи І-ІІІ ступенів по вул. Гагаріна, 23-А вирішено робити в дві черги. Чому роботи розділили  на І-шу та ІІ-гу черги, членам виконкому та присутнім пояснив міський голова:

«На сьогоднішній день маємо висновки двох експертів, в яких прописані низка рекомендацій із проведення робіт. Тому вирішено розбити роботи на два, не пов’язаних між собою, етапи. Перший етап стосується даху та внутрішніх приміщень: 1. Усунення навантаження на ребристі плити перекриття технічного поверху. 2. Утеплення технічного поверху. 3. Проведення внутрішніх робіт із ремонту класів і коридорів під цими плитами перекриття». Як зазначив Ігор Сапожко, перший етап можливо зробити виключно під час літніх канікул, тому управлінню освіти дано завдання відразу після «Останнього дзвоника» проведення  ДПА і ЗНО перенести із СШ № 7 до інших шкіл. «Наразі проектантам стоїть завдання до кінця березня здати проект в експертизу, а до кінця квітня – пройти етап експертизи для того, щоб своєчасно розпочати тендерні процедури», – зазначив  міський голова.  Другий етап, за словами Ігоря Сапожка, пов’язаний із системою теплопостачання у школі та роботами у підвалі. Цей етап, на думку мера, не заважає навчальному процесу, тому проведуть його в комплексі з підготовкою до опалювального сезону. «Проблем із підтопленням фундаменту дощовими водами немає, проблема лише в тому, що багато років воду із системи опалення школи просто зливали у підвал,  –  повідомив міський голова.

Нагадаємо, 24 вересня 2018 року під час навчального процесу  у школі стався обвал п’яти плит перекриття на 3-му (технічному) поверсі. Школярів відправили на вимушені канікули до усунення аварійного стану школи, а поліція відкрила кримінальне провадження за ст. 271 (порушення вимог законодавства про охорону праці) ККУ.

Згодом, після перших обстежень стану будівлі,  за рекомендацією експертів перекриття підперли металевими стійками і навчання продовжилося. Головною причиною виникнення руйнації у приміщенні школи, на думку експертів, є порушення технології при будівництві школи, прорахунки під час капітального ремонту даху та недоліки у експлуатації будівлі.

Після того, як школярі повернулись за парти, було вирішено провести більш ґрунтовні дослідження стану будівлі.

Наразі маємо два звіти про проведені дослідження експертів. Перший – звіт ФОП «Романенко І.Ю.».

У висновках звіту зазначено: «На підставі проведеного обстеження і виявлених дефектів конструкцій будівлі школи, а також відповідно до ДСТУ-Н Б В.1.2-18:2016, на думку експертів: «…будівля Броварської спеціалізованої школи І-ІІІ ступенів №7 має технічний стан категорії «3» – не придатний до нормальної експлуатації.

Але після проведених у терміновому порядку протиаварійних заходів, у результаті яких під всі ребристі плити і залізобетонні прогони  в зоні їх обпирання на цегляні стіни, заведено додаткові сталеві опорні стійки, а також сталеві опорні стійки в зоні обпирання залізобетонних прогонів на цегляні стіни в рівні 1-го і 2-го поверхів по осі 4, у  цілому технічний стан будівлі школи знаходиться в категорії  «2» – ЗАДОВІЛЬНИЙ».

Сам текст звіту можна переглянути ТУТ.

Інший звіт – від Державного підприємства «Державний науково-дослідний інститут будівельних конструкцій (далі за текстом – ДП НДІБК), був наданий 26.11.2018р., але на сайті БМР його так і не опубліковано.

Ознайомитися зі звітом у відділі капітального будівництва БМР вдалося депутату Київської обласної ради Роману Сімутіну, який повідомив про це  та надав матеріали резолютивної частини звіту журналістам «Трибуни».

Сам звіт містить  176 сторінок тексту та креслень, але висновки експертів щодо проблем будівлі та напрямків капітального ремонту мають багато спільного із звітом ФОП «Романенко І.Ю.».

Так, у п. 8.4 звіту йде мова про «оголення  і корозію робочої арматури значної кількості плит перекриття над підвалом», а також про «сліди замокання підлоги підвалу внаслідок зливів води при ремонті тепломереж».

Також у звіті згадується  «недостатня несуча здатність цегляних простінків першого поверху зовнішніх стін, коефіцієнти перенавантаження складають від 1,46 до 1,13».  Неодноразово вказано, що «несуча здатність плит не забезпечується внаслідок перенавантаження».

У п. 8.12 звіту зазначено, що «під частиною фундаментів будівлі… також можливі додаткові деформації просідання лесової товщі потужністю до 1,2 м у випадку її замокання. Розрахункові деформації можуть складати до 3,0 см. Внаслідок реалізації цих деформацій чи їх частини можливі пошкодження будівельних конструкцій (поява тріщин, руйнування оздоблення). Тому необхідно передбачити комплекс водозахисних заходів».

Матеріали звіту також містять рекомендації щодо відновлення експлуатаційної придатності та підсилення конструкцій школи.

Є сподівання, що до початку навчального року 2019/2020рр. СШ № 7 пройде першу чергу відновлювальних робіт, а до початку опалювального сезону  встигнуть провести і другу чергу робіт. А от питання правильної експлуатації будівлі має залишатися на постійному контролі.

Ангеліна Козлова

Джерело: Трибуна Бровари