Броварську первинну медицину визнано доброзичливою до дитини | Трибуна

image
27 Грудня 2019, 20:39
Поділитися:

КНП «Броварський центр первинної медико-санітарної допомоги» визнано таким, що відповідає глобальним критеріям ВООЗ та ЮНІСЕФ, і присвоєно статус «Лікарня, доброзичлива до дитини». Які заходи впроваджувались у лікарняному закладі, наскільки це трудомістка робота та що це дає – читайте в матеріалі.

«Заявку на отримання статусу «Лікарня, доброзичлива до дитини» в  Міністерство охорони здоров’я України  ми подавали ще 1,5 року тому, – розповідає керівник центру первинної медицини Ігор Кравцов.

Потім прибули міністерські фахівці, які роз’яснили, що необхідно зробити, щоб отримати відповідний статус, що стосується реалізації державної політики грудного вигодовування та ставлення до новонароджених. Зокрема, Броварський центр первинної медицини у своїй роботі  мав дотримуватися 12 принципів:

Наявність плану дій (політики) щодо підтримки грудного вигодовування і регулярне доведення його положень до відома всіх медичних працівників закладу, вагітних, матерів та членів їх родини.

Систематичне навчання медичного персоналу щодо впровадження підтримки грудного вигодовування.

Впровадження в практику сучасних методів підготовки сім’ї до народження дитини. Інформування та навчання вагітних, матерів та членів їх родин щодо переваг та методів грудного вигодовування.

Допомога матерям успішно розпочати раннє грудне вигодовування.

Навчання вагітних, матерів та членів їх родини як годувати грудьми та як зберегти лактацію в складних ситуаціях, в тому числі, якщо вони тимчасово відокремлені від своїх дітей.

Підтримка виключно грудного вигодовування до шестимісячного віку дитини за винятком випадків, зумовлених медичними та соціальними показаннями, продовження грудного вигодовування до 1 року і більше із своєчасним введенням пригодовування.

Забезпечення цілодобового спільного перебування матерів із дітьми та участі матері (членів родини) у здійсненні догляду за дитиною.

Заохочення матерів до грудного вигодовування за вимогою дитини за відсутності медичних протипоказань.

Відмова від використання у дітей, які знаходяться на грудному вигодовуванні, сосок, пустушок чи інших середників, які імітують материнські груди.

Створення груп підтримки грудного вигодовування і направлення до них матерів.

Дотримання Міжнародного зведення правил збуту замінників грудного молока.

Практика партнерських пологів (підготовка партнерів і допомога жінці під час пологів, вибір вільної позиції в пологах). Вільне відвідування породіллі (матері) і дитини у відділенні спільного перебування.

Під час перевірки впровадження цих принципів Броварський центр первинної медицини показав гідні результати за 11-ма принципами (крім партнерських пологів), і тому рішенням Координаційної ради Міністерства охорони здоров’я центру присвоєно статус «Лікарня, доброзичлива до дитини».

Крім того, дано ще 5 рекомендацій щодо подальшого впровадження заходів щодо політики підтримки грудного вигодовування.

Ігор Кравцов зауважив, що такий статус колись отримувала і Броварська районна лікарня (ББКЛ – авт.), але через деякий час його втратила. Тобто, цей статус не дається раз і назавжди, а регулярно контролюється неухильне дотримання принципів та виконання показників.

«Ця робота копітка та трудомісткаі в плані роботи з матерями, і в плані звітності,  –  пояснює Ігор Кравцов.  А сам статус не дає медичному закладу будь-яких фінансових переваг, окрім престижу. Але головною нагородою для нас є здоров’я маленьких броварчан, позаяк грудне вигодовування не випадково стало напрямком державної політики».

Вітаємо колектив міського центру первинної допомоги із присвоєнням почесного статусу як визнання гідної праці та докладених зусиль, і зичимо у роботі наснаги на користь міста!

 Ангеліна Козлова

Фото із архіву «Трибуни», головне з інтернету

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Джерело: Трибуна – Бровари