Броварська «Свобода»: зигзаги долі. Частина ІІ. Про Олексія «стрибунця» та Сергія молодця

image
17 Серпня 2019, 20:04
Поділитися:

Продовжуємо вивчати здобутки фракції ВО «Свобода» в Броварській міській раді цієї каденції. У другій частині читайте про досягнення Сергія Бойка та феєричного політика не лише місцевого рівня Олексія Здоровця.

Ще одним активним депутатом фракції ВО «Свобода» є Сергій Бойко. Як активіст «Свободи», Сергій  Бойко став відомим у Броварах після обшуків його помешкання у вересні 2015 р. у справі подій під Верховною радою 31.08.2015 р..  Обшук відбувався в рамках кримінального провадження за фактами групового порушення громадського порядку, вчинення масових безладів, спричинення шкоди життю та здоров’ю працівників правоохоронних органів при виконанні ними службових обов’язків. Нагадаємо, що під час тих подій загинуло 4 нацгвардійці та 136 осіб отримали поранення. Але це провадження не завадило Бойку стати депутатом та вчасно приступити до виконання своїх обов’язків. Сергій Бойко влітку2015 року також був бійцем-добровольцем та брав участь у АТО.

Сергій Бойко, депутат Броварської міської ради

Як депутат Сергій Бойко працював у комісії з гуманітарних питань. Відвідуваність сесій та комісії у депутата непогана, але активною його роботу  назвати складно. В основному активність він проявляв тоді, коли був доповідачем проектів рішень, підготовлених його фракцією. Зокрема, Бойко був автором проекту рішення про підтримку звернення депутатів щодо негайного скасування постанови КМУ про підвищення ціни на газ для населення, але проект рішення не був підтриманий міською радою.  Також йому належить авторство проекту звернення до ВРУ щодо ухвалення Антиолігархічного пакету докорінних перетворень, який підтримали в БМР у червні 2018 року.   Сергій Бойко брав активну участь у відстоюванні прав підприємців у їхньому конфлікті з ТОВ «Сонячний квартал» по вул. А. Луценка, 22.  З коментаря, який депутат надав «Трибуні», стало відомо, що Сергій Бойко подавав численні запити на захист прав та інтересів своїх виборців та мав чимало позитивних рішень на їхню користь. Окрім цього, він брав участь у численних робочих групах та профільних комісіях, зокрема щодо розробки програми національно-патріотичного виховання, комісії з перейменування вулиць, розробки  міської Програми «Молодь Броварів», тощо. У 2019 році брав активну участь у виборчих компаніях у якості агітатора від «Свободи».

Щодо декларації депутата, то вона протягом каденції взагалі не змінилася. Депутат мешкає в квартирі площею 58,3 м кв, яка належить його родичці, разом із матір’ю та двома братами. Протягом чотирьох років поспіль родина не мала жодної копійки доходу (!), і лише в 2018 році депутат задекларував 30,0 тис.грн благодійної допомоги від Київської ОДА.

Останнім депутатом, який був обраний від ВО «Свобода», є загадковий та суперечливий Олексій Здоровець. Вочевидь, із усіх партійців цієї політичної сили, депутат має найбільші політичні амбіції: він послідовно витрачається на політичну рекламу, бере участь у конкурсах на зайняття високих вакантних посад, позиціонував себе як глава місцевого осередку партії «Сила людей», у липні цього року брав участь в останніх виборах до ВРУ як самовисуванець.

Олексій Здоровець вважає себе політиком не лише місцевого рівня

«Зірковим часом» амбіціозного депутата стало обрання його на посаду секретаря міської ради, яке миттєво перетворило його з опозиціонера на прихильника влади, а після втрати посади – знову на палкого опозиціонера до влади. Стрибок із 2-го поверху будівлі БМР зробив його знаменитим, але змусив залишити посаду.   Олексій Здоровець навідріз відмовився складати мандат депутата БМР, як того вимагали його колеги із фракції, тривалий час був «на лікарняному», згодом майже одностайним голосуванням 31.05.2016р був звільнений із посади секретаря БМР.

Після звільнення з посади, Олексій Здоровець неодноразово судився з міською радою щодо процедури звільнення, але безрезультатно.  Здоровець ще деякий час ходив на сесії, де в 100% випадків голосувань мав позицію, протилежну до позиції міського голови, але згодом припинив відвідувати як комісії, так і сесії. Основна депутатська діяльність Здоровця відбувалася поза стінами БМР:  депутат багаторазово намагався очолити будь-який протест у Броварах, але завжди невдало. Зокрема, він брав участь у боротьбі за збереження парку «Сосновий» в листопаді 2016 року, відстоював інтереси власників незаконних гаражів та погребів у якості очільника ГО «Чесні Бровари», блокував разом із мешканцями знесення будівлі дитячого садка на вул. А. Голуба,  допомагав батьківським комітетам СШ № 7 під час подій після обвалу даху в школі, тощо.

За свою вкрай недовгу кар’єру в БМР  Олексій Здоровець примудрився стати фігурантом гучного корупційного скандалу щодо постачання теплових лічильників для житлових будинків. Якщо дуже коротко, то КП «Броваритепловодоенергія» закупило не сертифіковані лічильники, які продавалися за підробленими документам. Нацполіція в Київській області здійснювала досудове розслідування за статтею «Привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем». У ході досудового розслідування встановлено, що в першому півріччі 2016 року підконтрольні секретарю БМР підприємства ТОВ «Коммерс Енерджи Компані» та ТОВ «Петерс-Констракшн» здійснили розкрадання бюджетних коштів під час проведення ремонтних робіт на об’єктах інфраструктури м. Бровари. Причому, саме в цей період ТОВ «Петерс-Констракшн» отримувало замовлення у КП «БТВЕ».  Олексій Здоровець надавав коментар журналістам, але не був переконливим.

На відміну від колег із фракції, Олексій Здоровець подавав офіційні звіти про свою роботу депутатом. Судячи зі звіту, Здоровець веде активну роботу, зокрема, провів за минулий рік 249 зустрічей із виборцями, подав 693 депутатських звернення, склав 94 депутатських акти. У якості свого основного здобутку депутат наводить інформацію про тривалу боротьбу за повернення ділянки парку «Перемога» площею 0,14 га, незаконно відчужену приватним особам.

Щодо декларацій  Олексія Здоровця, то в них відбулися помітні зміни.  Ймовірно,  депутати спочатку не знали як заповнювати декларації, але згодом папери наповнювалися майном, яким вони володіли та «забували» вказати. Зокрема Здоровець у декларації за 2017 рік «згадав», що володіє земельними ділянками в Броварах загальною площею  1450 м кв та будинком у 104,6 м кв.  Майно набуте одночасно в 2008 році  належить у рівних долях самому депутату, його батькам та родичці.  Також у 2017 році депутат продав авто «Mersedes-Benz S» за 164,8 тис.грн, набутого в 2015 році, а дружина депутата набула земельну ділянку в с. Богданівка Броварського району площею 1392 м кв вартістю 49,0 тис.грн.

З декларації за 2018 рік зрозуміло, що депутат став жити окремо від батьків, найвірогідніше, в новозбудованому будинку площею 147,9 м кв у с. Богданівка. Дата набуття будинку – жовтень 2018 року, його вартість у декларації не вказана. Також у цієї декларації депутата його дружина «згадала», що з 2004 року володіє квартирою в Броварах площею 79,3 м кв, вартість не вказана. Дружина депутата Марина Здоровець стала одноосібною власницею підприємства ТОВ «Техно Лайф», яким раніше володів депутат і в якому працював директором. Сайт declarations.com.ua повідомляє, що в 2018 році ця компанія виграла один тендер на 27,8 тис.грн. Крім усього, депутат та його дружина «згадали» та задекларували зобов’язання за договорами лізингу перед ТОВ «Автокредит Плюс» на придбання легкових авто: сам депутат – 154,6 тис.грн  у 2016 році, дружина – 275,0 тис.грн у 2017 році.  Подружжя брало кредити в 2017 році в АТ «Альфа-Банк»: депутат – 99,2 тис.грн, дружина – 153,6 тис.грн. Олексій Здоровець є співзасновником ГО «Чесні Бровари».

Щодо доходів, то родина депутата живе на дуже скромні доходи: за весь 2018 рік дружина депутата заробила 48,7 тис.грн зарплати та отримала 10,3 тис.грн «декретних» по догляду за новонародженою дитиною. Депутат, судячи з декларації, займався лише громадською діяльністю.   Поцікавились ми і тим, скільки депутат витратив на виборчу кампанію у ВРУ влітку 2019 року. Судячи з даних сайту ЦВК, уся виборча кампанія обійшлася йому лише в 27,8 тис.грн. Причому єдиним «спонсором» була дружина депутата, яка чотирма перерахуваннями і допомогла чоловіку сформувати «виборчий фонд».

Марина Здоровець підтримує чоловіка в усьому – разом із ним в президії БМР

В якості підсумка зауважимо, що ВО «Свобода», як партія, яка сповідує «праву ідеологію», має хоча і не багато, але стійких прихильників. Тому з великою вірогідністю на майбутніх місцевих виборах 2020 року «Свобода» знову балотуватиметься і має шанси потрапити в БМР. Але чи вдасться партійцям із третього разу вдало сформувати партійний список та злагоджено працювати на благо громади – поки це велике питання.

Ангеліна Козлова

Фото – із сайту  «Маєш право знати»

Джерело: Трибуна Бровари