Броварська «Свобода»: зигзаги долі. Частина І

image
15 Серпня 2019, 21:08
Поділитися:

Фракція ВО «Свобода» в Броварській міський раді протягом каденції мала яскраву історію: боролась із зрадництвом у своїх лавах, відстоювала інтереси добровольців та підприємців, готувала проекти рішень, більшість яких була підтримана міською радою. Про попередні підсумки каденції цієї фракції – читайте у матеріалі.

На минулих місцевих виборах 2015 року ВО «Свобода» отримала 2 540 голосів або 7,72% за партійним списком та змогла провести в депутати 4-х своїх партійців. Депутатами від «Свободи» стали Олег Шевчук, Сергій Бойко, Олексій Здоровець та Василь Кочубей. Але депутатство кожного з них склалося по-різному.

Проблеми із партійцями та партдисціплиною ВО «Свобода» мала ще у минулій каденції, але була надія, що висновки зроблені, склад «Свободи» оновлений, партійна вертикаль поновлена та ніщо не заважає розвивати потужний місцевий осередок.

Після перемоги на виборах голова фракції Олег Шевчук одразу завив, що «Свобода» не буде входити в жодні коаліції, але підтримуватиме будь-які рішення на користь громади. Також лідер політсили висловився проти популярної на той час ідеї «висловлення недовіри» міському голові Ігорю Сапожку, мотивуючи рішення тим, що мер отримав переконливу перемогу на виборах.

Далі тривалий час продовжувалася «коаліціада» та боротьба за ключові пости в міський раді. Роль «Свободи» в цих процесах була провідною, подекуди – вирішальною, але боротьба зіграла злий жарт із самою «Свободою». Під час «історичної сесії» міськради 22.02.2016р. «Свобода» скористалася своєю «золотою акцією»: спочатку провела свого партійця Олексія Здоровця на посаду секретаря міської ради, потім дала вирішальні голоси за призначення Григорія Голубовського та Олександра Резніка заступниками міського голови. Проте не дала голоси за Ларису Виноградову на аналогічну посаду, а Костянтину Кузнєцову – на посаду керуючого справами виконкому. Зараз важко в це повірити, але на тій сесії затвердили персональний склад виконкому з 23 осіб! До речі, від ВО «Свобода» в складі виконкому був затверджений Анатолій Панченко.

Олексій Здоровець – секретар Броварської міської ради

Інша сесія, 15.03.2016р. була, безумовно, ключовою у даній каденції БМР: за допомогою «тушок» із різних фракцій міському голові вдалося сформувати більшість та новий склад виконкому з 6 осіб. Але «свободівець» Василь Кочубей таки «отримав на горіхи» від своїх однопартійців.

Василь Кочубей постраждав від зеленки від своїх партійців

Здавалося б, мати свого партійця на посаді секретаря міської ради – фактично, другої людини після міського голови, – велика вдача для невеликої фракції «Свободи». Але щось пішло не так і вже під час позачергової сесії 18.03.2016 р. Бровари «прогриміли» на всю Україну: «Свобода» вимагала від своїх партійців –Василя Кочубея та Олексія Здоровця – здати мандати депутатів. Від «Свободи» та з боку прихильників Ігоря Сапожка підтягнулись «активісти», «представники спортивної статури», і, навіть, депутати вищих рівнів, відбулась бійка та штовханина, а Олексій Здоровець вистрибнув із другого поверху міської ради.  Цей стрибок назавжди увійде в історію міськради та зробить із Здоровця «відому персону» та «затятого політика».

У подальшому Василь Кочубей, який отримав важливу посаду голови земельної комісії, ще неодноразово піддавався обструкції від своїх однопартійців, були навіть яскраві перфоманси із «викиданням депутата у сміттєвий бак». Позицію «тушки» від «Свободи»  Василя Кочубея це не змінило і він досі сумлінно виконує роль голови земельної комісії, а ось Олексій Здоровець залишив  БМР і протягом каденції фактично повністю ігнорував  засідання міської ради та її комісій. Але треба визнати: ВО «Свобода» найзавзятіше поміж інших фракцій боролася зі своїми зрадниками. Тобто тушками.

Яскраві моменти протистояння «Свободи» та Василя Кочубея

Фактично з весни 2016 року під ВО «Свобода» стали розуміти двох депутатів: Олега Шевчука, голову фракції, та Сергія Бойка. Депутати від ВО «Свобода» були авторами, принаймні, декількох рішень міської ради. Зокрема, рішення про визнання бійців-добровольців, які брали участь у захисті територіальної цілісності та державного суверенітету на сході України (це питання вирішується виключно на рівні територіальних громад). При цьому Олег Шевчук та Сергій Бойко під час голосування заявляли про конфлікт інтересів, позаяк статус бійця-добровольця надає право на отримання пільг, путівок, тощо. Також за поданням Олега Шевчука в 2018 році міська рада прийняла рішення «Про підняття червоно-чорного прапору національно-визвольної боротьби українського народу». За поданням «Свободи» депутати 20-ма голосами «за» проголосували за цілком популістське звернення до депутатів ВРУ «Антіолігархічний пакет докорінних перетворень». Представники ВО «Свобода» активно підтримували проект рішення ГО «Духовність» щодо звернення до ВРУ про підтримку «традиційних для України духовно-моральних християнських цінностей». Баталії з цього «дискусійного питання» продовжувалися як під час комісій, так і у сесійній залі, а далі – у соцмережах. Разом із іншими депутатами міської ради представники «Свободи» активно брали участь у подіях навколо конфлікту підприємців із ТОВ «Сонячний квартал» за територію та майно на вул. Луценка, 22.

Протягом літа 2018 року та пізніше депутати від ВО «Свобода» брали участь у патріотичних заходах, які організовувало ГО «Рідне місто Бровари», також депутати-свободівці неодноразово мали єдину позицію із депутатами цієї неформальної групи під час голосувань у спірних питаннях, як, наприклад, із питання зміни структури виконкому.

Результати поіменного голосування, в яких видно синхронне голосування депутатів від ВО «Свобода»  та депутатів групи  ГО «Рідне місто Бровари»

Під час виборів до ВРУ в липні 2019 р. кандидат від ВО «Свобода» офіційно звертався до депутата-власника підприємства з пасажирських перевезень Володимира Білоконя з пропозицією знизити тариф. Як відомо, Володимир Білоконь – співзасновник ГО «Рідне місто Бровари».

Анатолій Фатєєв і Володимир Білокінь під час передвиборчих перегонів на виборах у ВРУ

Детальний розгляд роботи депутатів почнемо з Василя Кочубея, позаяк із фракції ВО «Свобода» він має найвпливовішу посаду – голови земельної комісії. Власне, виходячи з матеріалів щорічного звіту депутата,  він, традиційно для депутатів міської ради, переймався ремонтами на окрузі.  Округ Кочубея – район «Порошинка», тобто найстаріша забудова міста переважно п’ятиповерхівками. Цього року цей район отримав майже найбільше бюджетних вливань: комплексно відремонтовані двори практично усього округу депутата. Зокрема, двори будинків на вул. Гагаріна, 1, 3, 5; Київська, 294, 296-А, 298-А.  Раніше ми писали про  те, що депутат – фаворит щодо вливань бюджетних коштів на ремонти на окрузі.

Також депутат у своєму звіті вказує, що він провів багато засідань земельної комісії. І тут Кочубей має рацію: він дійсно дуже завзято працює в комісії. Відсоток відвідуваності комісії та сесії у цього депутата – дуже високий. Він особисто або у складі комісій та робочих груп виїжджає на вивчення спірних земельних питань, регулярно є доповідачем на сесії із земельних питань.

Варто згадати про те, що депутат на сесіях неодноразово і системно підтримував позицію міського голови та закликав до цього інших депутатів. Також, під час гострих протистоянь із партійцями в 2016 році, журналісти неодноразово писали про «охоронців» Василя Кочубея, які супроводжували його під час сесій та зустрічей із виборцями. Навряд чи депутат за свої статки міг дозволити собі персональну охорону. А про стосунки депутата та міського голови найкраще свідчить цей абзац із матеріалу журналістів «Трибуни-Броварів»: «Щодо Василя Кочубея, то після голосування він швидко спустився із зали на перший поверх і через запасний вихід залишив приміщення, сів у машину з водієм міського голови і залишив територію міської ради. «Трибуні-Броварів» міський голова Ігор Сапожко пояснив швидкий від’їзд Кочубея тим, що у нього підвищилася температура».

Надати оцінку статкам депутата не є можливим: чи то депутат не розуміє, як саме заповнювати декларацію, чи то свідомо не надає повних даних.  Зокрема, в декларації за 2016 рік депутат не вказав жодної копійки доходу та жодної нерухомості, де мешкав депутат із дружиною, яку він вказує в якості члена родини. Причому, місце роботи депутат вказав – приватне підприємство «КоДА», але чому підприємство не сплачувало йому ані зарплату, ані лікарняні протягом року – невідомо.  За 2017 та 2018 роки Кочубей таки вказує в якості доходів зарплатню на цьому ж підприємстві.  До речі, зарплата за роботу слюсаря-ремонтника (посада депутата) в підприємстві – непогана: 197,4 тис.грн у 2017 році, 296,4 тис.грн – у 2018 році. Але депутат так і не вказав помешкання, яким його родина володіє або користується, як того вимагає закон.

Наступним депутатом, діяльність якого розглянемо, буде Олег Шевчук. Він є головою фракції «Свободи», протягом каденції працював у комісії з питань комунальної власності, ЖКГ та благоустрою.

Олег Шевчук

Помітно, що робота в комісії особливого захоплення у депутата не викликала, бо фактично зводилась до присутності на комісії. Олег Шевчук – активний учасник Революції Гідності та учасник у подіях найяскравішого її моменту в Броварах – повалення пам’ятника Леніну біля місцевої прокуратури.

Також під час тих подій Шевчук був керівником місцевої самооборони, створював блок-пости в Броварах. Далі – пішов добровольцем та брав участь в АТО.

Після відомих подій із тривалого протистояння з колишнім партійцем та секретарем міської ради Олексієм Здоровцем, на Олега Шевчука було здійснено замах в одному з кафе м. Бровари у травні 2016 року. Але згодом гостра ситуація частково залагодилась через те, що Здоровець залишив міську раду та не брав участі в роботі комісій та сесій.

Цікавим є те, що місцеві ЗМІ багато писали про щорічні звіти депутатів, яких від них вимагає закон, але немає жодного повідомлення про звітування депутатів «Свободи». Натомість депутати, яких «Свобода» виключила зі своїх лав, навпаки регулярно звітують. Тому залишається оцінювати роботу депутата Шевчука виключно за роботою  під час сесій і комісії.

Щодо декларації депутата, то протягом каденції в ній не відбулося багато змін. Шевчук  декларує квартиру площею  41,2 м.кв, якою він володіє разом із батьком, та автомобіль «газель» 1995 року випуску. В якості доходу депутат вказував невеличку суму від підприємницької діяльності, а саме: 48,0 тис.грн у 2016 році та 38,2 тис.грн – у 2017 році. Протягом 2018 року родина жила в основному на зарплату дружини депутата в 256,0 тис.грн, а також на невеликі суми стипендії сина та соціальних виплат дружини.

Далі буде…

 Ангеліна Козлова

Фото Світлана Яцив

Читати далі: Броварська «Свобода»: зигзаги долі. Частина І , автор Трибуна Бровари

Джерело: Трибуна Бровари