Броварська лікарня: про тарифи на послуги та приватизацію кімнат у гуртожитку | Трибуна

image
6 Березня 2020, 21:23
Поділитися:

Цього разу засідання гуманітарної та комунальної комісій майже повністю були присвячені КНП «Броварська БКЛ», яка з 1 квітня має запровадити наступний етап реформування та перейти до співпраці з Національною службою здоров’я. Депутати розпитували представників лікарні про готовність до важливого кроку та сперечалися щодо ефективності підготовки.  Також лікарня відзвітувалася про кошти, витрачені у 2019 році. Окремим і дуже суперечливим пунктом було питання щодо приватизації кімнат у гуртожитку лікарні. Що нового  пацієнтам принесе реформування вторинної ланки медицини, читайте у матеріалі.

Засідання гуманітарної комісії розпочалося з доповіді керівниці міського центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді Людмили Мардар. Чиновниця розповіла про зміни, що стосуються патронатних вихователів. Відповідно до зміни чинного законодавства,  робота патронатних вихователів оплачуватиметься за рахунок державної субвенції, а не коштів міського бюджету. При цьому розмір місячної оплати зменшиться з 4-х мінімальних зарплат до 5 прожиткових мінімумів. Людмила Мардар ще раз нагадала, що місто гостро потребує патронатних вихователів, і ті 2 родини, які зараз виконують ці функції, не можуть надати свої послуги всім дітям, які цього потребують.

Три КНП – три різних програмних забезпечення. Чи враховано інтереси пацієнтів?

Наступним питанням було внесення змін у міську програму фінансової підтримки для покращення надання вторинної допомоги. Головна зміна стосувалася забезпечення умов для укладення договору з Національною службою охорони здоров’я з 1 квітня 2020 року, тобто, впровадження спеціалізованого програмного забезпечення. З’ясувалося, що потрібна не одне програмне забезпечення, а декілька, тому лікарня просить у міста додаткові кошти у сумі 3111,3 тис.грн  на:

послуги з впровадження та обслуговування МІС (медична інформаційна система) в стаціонарі лікарні 732,0 тис.грн;
послуги з впровадження та обслуговування ЛІС (лабораторна інформаційна система) в лабораторії лікарні 183,0 тис.грн;
на послуги з впровадження та обслуговування РІС (рентгенологічна інформаційна система) в рентгенкабінетах лікарні 2196,3 тис.грн.

Мова йде про програмне забезпечення, яке об’єднує в одну систему всі робочі місця лікарів та медперсоналу, а також лабораторії та рентгену, а загальна вартість такого програмного забезпечення складає 5100,5 тис.грн. Без впровадження програмного забезпечення відшкодування з НСЗ неможливі.

Питання щодо програмного забезпечення викликало шквал запитань у депутатів. З початку вони сперечалися, чи не забагато заплатила КНП «Броварська БКЛ» за саме ПО, але представники лікарні пояснили, що закупівля відбулася через тендерні процедури. Далі мова вже йшла про зручність ПО для пацієнтів.

Справа в тому, що на сайті НСЗ є перелік компаній, акредитованих для роботи з ПО,  але технічне завдання для компанії пише замовник. У Броварах до системи вже підключилися  КНП БМЦПМСД та КП «Броварська стоматологічна поліклініка», тому цілком логічною мала стати «сумісність» ПО всіх трьох КНП в одному місті.

Депутати були невдоволені тим, що у технічне завдання на розробку не внесено вимоги щодо сумісності з ПО, яке вже використовується в міських амбулаторіях та стоматполіклініці. Представники лікарні визнали, що це створить незручності пацієнтам, при цьому поінформували, що направлення до лікарів вторинної медицини також будуть електронними. Втім, депутатів вони не переконали і комісія не підтримала рішення щодо виділення коштів на ПО, хоча представники  лікарні наполягали, що потреба термінова.

Медреформа по-броварському: декларування, «понаднормові» пацієнти та розклад роботи лікарів 
Медична реформа по-броварському: чому виникли проблеми із декларуванням? Частина 1 
Майже 65% держбюджету-2020 отримає програма медичних гарантій – МОЗ 

Проте депутати підтримали перерозподіл коштів на ремонти між окремими приміщеннями КНП «Броварська БКЛ», а також внесли до програми пункт щодо придбання комплекту обладнання для обробки даних для роботи з медичними зображеннями рентгенологічного обстеження, вартість якого складає 2539,0 тис.грн.  Комплект обладнання є робочою станцією лікаря-рентгенолога iQ-VIEW PRO, яка дозволяє отримувати медичні зображення, зберігати їх у єдиній базі, описувати, переглядати на будь-якому ПК у локальній мережі лікарні. Такий апарат дозволяє віддалено отримувати телемедичну консультацію через хмарний сервіс.

Лікарня самостійно встановлюватиме тарифи на медичні послуги

Наступним питанням було внесення змін до статуту КНП «Броварська БКЛ». І ці зміни також напряму пов’язані з реформуванням. У пояснювальній записці до проєкту рішення зазначено, що відповідно до ЗУ «Про державні гарантії медичного обслуговування населення», держава гарантує оплату медичних послуг та лікарських засобів згідно із Національним переліком, а ось усі інші медичні послуги будуть для громадян платними. КНП «Броварська БКЛ» сама визначатиме, які платні послуги вона надаватиме пацієнтам, а тарифи та калькуляції вартості платної медичної послуги затверджуватимуться наказом керівника підприємства.

Тому лікарня звернулася до Броварської міської ради  з пропозицією закріпити це, виклавши п.4.2. Статуту підприємства  у новій редакції.  

Представники лікарні запевнили депутатів, що лікарня і зараз надає медичні послуги, при цьому вони і надалі залишатимуться значно дешевшими, ніж у приватних клініках. У якості причини різниці у цінах зазначили, що калькуляція розраховується виходячи із середньої зарплати лікаря у 6 тис. грн на місяць. Але при цьому надання медичних послуг іногороднім здійснюватиметься на загальних підставах (раніше всі послуги для них були платними). Члени обох комісій підтримали це рішення.

Лікарня відзвітувалася за 2019 рік: гостро потрібні лікарі та медичні сестри

Окремим питанням розглядався звіт КНП «Броварська БКЛ» про хід виконання міської програми «Додаткові стимули для покращення надання вторинної медичної допомоги населенню м. Бровари на 2019 рік».

Серед найбільш цікавих даних наступні:

у 2019 році в стаціонарних відділеннях лікарні надано допомогу 27070 пацієнтам. Найбільше за кількістю хворих – у неврологічному відділенні: 3489 пацієнтів на рік.
Протягом року надано медичну допомогу 2437 особам із інших міст України, і щорічно ця цифра зростає.
На даний час у лікарні працює 1519 осіб: 291 лікар та 577 осіб медперсоналу середньої ланки. Середня зарплата в лікарні складає 6973,0 грн.
Лікарня гостро потребує медичних сестер та лікарів-рентгенологів.
Протягом року в лікарні виконано 5994 крупних операцій.
У плановому порядку за рік поступило 16855 хворих, в ургентному – 10214, тобто, більше, ніж кожен другий.

Тому представники лікарні головним напрямком роботи назвали розвиток ургентної допомоги, для чого облаштовують у лікарні спеціальне «прийомне відділення» для таких хворих. У цьому відділенні людина може протягом двох днів провести  необхідні дослідження, отримати діагноз та продовжити лікування в іншому відділенні. Ремонти  у цьому відділенні робляться за кошти обласного бюджету.

Броварська лікарня «боєздатна» завдяки «доплатам міста, підсумки гуманітарної комісії 
Операції без крові та швів: про сучасне медичне обладнання у броварській лікарні 

Приватизація кімнат у гуртожитку лікарні: питання без відповіді?

Останнім питанням було «складне та задавнене» питання щодо приватизації кімнат у гуртожитку лікарні. На засідання комісії завітали мешканці, які вже багато років домагаються приватизації своїх кімнат. Проблема полягає у тому, що гуртожиток не є комунальною власністю міста, а як структурний підрозділ лікарні перебуває у спільній сумісній власності міста та Броварського району. Цього разу мешканці завітали із рішенням суду, але й суд прийняв «соломонове рішення»: право на безоплатну приватизацію визнав, але у задоволенні позову відмовив.

Мешканці гуртожитку переконували депутатів особисто

Після довгих суперечок депутати визнали, що надати згоду на приватизацію кімнат у гуртожитку не можуть, тому вирішили звернутися до інших власників гуртожитку – Броварської районної ради та ОТГ району з пропозицією передати гуртожиток у комунальну власність міста. А вже після цього проводити інвентаризацію житлових площ та встановлення осіб, які мають права на приватизацію.

Під час розгляду питання мешканці гуртожитку наполягали, що їх «виганяють із гуртожитку силоміць», представники лікарні категорично це заперечували, а чиновники з управління комунальної власності та житла зазначали, що без перевірки щодо наявності нерухомості в осіб, безоплатна приватизація незаконна.

Ангеліна Козлова

Фото авторки, головне Антона Ракова

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Джерело: Трибуна – Бровари