Броварська фракція «Самопоміч»: непостійна та суперечлива

image
29 Липня 2019, 21:19
Поділитися:

Порівняно з іншими броварськими фракціями, «Самопоміч» має чи не найдраматичнішу історію: партійці сварилися, залишали фракцію і міську раду, не могли визначитися з головою, влаштовували обструкцію колегам. Але є й вагомі здобутки фракції на користь міста. Що було зроблено депутатами та як це позначилося на їхніх деклараціях про доходи та майно?  

Під час минулих місцевих виборів партія «Самопоміч» була у виборців серед фаворитів. Броварський осередок цієї партії поміж інших найбільш представлений бізнесменами та активістами. Партія позиціонувала себе як опозиційну до діючої влади і вловила тоді ще не такий «модний тренд», як запит на людей, які не пов’язані з політиками або політичними проектами в минулому. І партійний список на місцеві вибори, і результат виборів у 2015 році у «Самопомочі» досить непогані: третя фракція за чисельністю, налічує п’ятьох депутатів.

Після обрання фракція належала до «демократичного табору», але «окрема думка» у партійців з’явилася досить швидко. Так, усупереч рішенню фракції в березні 2016 року Максим Семенов підтримав рішення про призначення заступником міського голови Ларису Виноградову та керуючим справами виконкому Костянтина Кузнєцова, в минулому – членів Партії регіонів.  Невдовзі з’явилася заява від Київського обласного осередку «Самопомочі», в якій Максима Семенова закликали скласти повноваження депутата міської ради. Він цього не зробив і поповнив табір «тушок» у  міській раді. У 2018 році депутат став активним членом ГО «Рідне місто Бровари». Але про це дещо пізніше.

У грудні 2016 року фракцію та узагалі БМР залишив голова фракції «Самопоміч» Андрій Василенко, пояснивши свій крок тим, що «тільки невелика частина депутатів працює на реформи та розвиток міста».

Після цього в квітні 2017 року головою фракції обрали Тетяну Крилову. Рішення було не одностайним.  У подальшому головою фракції довелося побути і Юрію Скотнікову, але теж не без скандалів.

Замість Андрія Василенка депутатом за списком «Самопомочі» стала Людмила Кулініч. Але у червні 2017 року вона заявила про вихід із фракції. Свій вихід депутатка пояснила тим, що її позиції та переконання не співпадають із принципами, які сповідує фракція. Заяву, яка прозвучала на сесії БМР, підтримали депутати  оплесками. Але й «помста» колишніх партійців не забарилася: у вересні 2017 року голова фракції Тетяна Крилова внесла проект рішення, яким запропонувала внесення коректив до розташування робочих місць депутатів у сесійній залі. Не з першої спроби, але депутати підтримали таке рішення і Людмилу Кулініч посунули на «задній план».

Із  самого початку «родзинкою» цієї «опозиційної» до міського голови партії, яка дуже швидко стала голосувати в унісон з промерською більшістю, було те, що голова осередку Андрій Острогруд багато років є роботодавцем дружини міського голови – Марини Сапожко, яка працювала в ТОВ «Київгума» та ТОВ «Конто-М».

А вже 1 червня цього року про вихід із партії «Самопоміч» повідомила колишня голова фракції в БМР Тетяна Крилова, запевнивши, що мандат складати не збирається та планує і надалі працювати.

Про успіхи та досягнення окремих депутатів фракції «Самопоміч» розповімо дещо докладніше.

Тетяна Крилова – найактивніша депутатка цієї фракції та тривалий час її голова.

Тетяна Крилова

Протягом усієї каденції Тетяна Крилова послідовно переймалася проблемами медицини нашого міста та була автором кількох проектів рішень. Зокрема, таких:

Про затвердження Порядку організації роботи у Броварській міській раді щодо оприлюднення інформації за допомогою порталу «Відкритий бюджет». Та це рішення фактично не виконується.
«Про затвердження Концепції міської Програми «Впровадження інформаційної системи управління та аналізу «Муніципальна інформаційна система «І – Бровари» на 2016 – 2018 рр.». Завдяки цій програмі ми маємо змогу записуватися на прийом до лікаря-терапевта через Інтернет.
Про затвердження Програми з профілактики та лікування серцево-судинних захворювань на 2016 – 2018 рр., згідно із якою хворим на серцево-судинні хвороби повністю або частково відшкодовується вартість ліків за рецептом лікаря.

Із багатьох питань медицини Тетяна Крилова була доповідачем або співдоповідачем. Зокрема, при розгляді питання про створення КП «Броварська стоматологічна поліклініка». Така цікавість до медицини не випадкова: Тетяна Крилова була дуже близькою до народної  депутатки від «Самопомочі» Ірини Сисоєнко, і саме пані Сисоєнко керувала осередками «Самопомочі» на Київщині та питаннями реформування медицини. Завдяки такій співпраці, досвід реформування медицини в Броварах може вважатися вдалим на фоні інших населених пунктів. Майже одразу після появи Ірини Сисоєнко в списках іншої партії на крісло нардепа до Верховної Ради, «Самопоміч» залишила і Тетяна Крилова.

За сприяння депутатки Крилової також удалося запровадити секцію гри в шахи в школах та закупити необхідний інвентар для проведення турнірів різних рівнів.

Щодо декларації депутатки, то це випадок, коли сім’я активно бере кредити, у т.ч. на придбання нерухомості. Також є майно, яким подружжя володіло до депутатства дружини. Насамперед, це дві земельні ділянки: площею 1200 м кв у Димері  Вишгородського району, яка належить самій Тетяні Криловій, та ділянка площею 1000 м кв  у с. Семиполки Броварського району, яка належить її чоловікові.  У 2014 році сім’я взяла кредит на купівлю квартири площею 39,9 м кв у с. Літки Броварського району, і у 2016 році ще сплачувала кредит за цю нерухомість. У 2017 році сім’я Крилової взяла новий кредит на квартиру в Броварах площею 51,3 м кв  та вартістю 789,0 тис.грн та продовжує його виплачувати. У наступному, 2018 році, чоловік депутатки ще раз узяв кредит, але вже не на нерухомість.

Доходи родини, в цілому, дозволяють брати кредити та виплачувати їх: протягом 2016-2018 років Тетяна Крилова незмінно вказувала дохід від підприємницької діяльності в розмірі близько 50 тис. грн на рік, а в 2018 році мала ще і зарплату в сумі 33,8 тис.грн.  Чоловік депутатки в 2018 році мав зарплату на основній роботі та за сумісництвом близько 400 тис.грн на рік.  Згідно із Єдиним державним реєстром, підприємницька діяльність депутатки була за кодом 73.11 «Рекламні агентства», але 01.07.2019р. діяльність ФОП було припинено. І підприємства, які належать чоловікові депутатки, і ФОП самої депутатки зареєстровані за адресою приватного будинку в Броварах, який не вказаний в декларації. Можливо, належить родичам.

Не менш помітним депутатом фракції є Юрій Скотніков – активіст, підприємець, колишній партієць ВО «Свобода».

Юрій Скотніков

Депутат є головою комісії з питань регламенту, правопорядку та депутатської етики. Найбільш «резонансними» проектами за каденцію став поданий ним проект зі створення КП «Муніципальна варта»,  а також створення ринку «Господар 1» замість «Ниви». Усі пристрасті, які кипіли під час обговорення можливості створення КП «Муніципальна варта», можна прочитати ТУТ. Врешті-решт, після чотирьох спроб змінити статут комунального підприємства, Скотніков відмовився від проекту та зняв його з розгляду. Згодом питання про створення аналогічного КП «Муніципальна служба» виникло знов, але також невдало. Можна лише констатувати, що питання вуличного патрулювання, щонайменше місць масового відпочинку, досі стоїть дуже гостро, але поки що не вирішено.

Іншою яскравою віхою депутатської каденції Юрія Скотнікова стала боротьба за збереження ринку в центрі міста після того, як власник земельної ділянки повідомив про намір продати її під супермаркет. Таке повідомлення надійшло наприкінці 2017 року, а 10.04.2018р. підприємці вже зареєстрували споживче товариство «Господар 1», серед засновників якого і Юрій Скотніков. Далі була довга історія збору коштів на викуп земельної ділянки. Дещо зі скандалами, але  ринок у центрі міста зберігся і навіть трішки покращився.

Також цей депутат відомий тим, що в березні 2016 року спалили його автомобіль. За версією самого депутата – через його принципову позицію.  Як неодноразово зазначав депутат, розслідування цього злочину практично не відбувається. Ще під час каденції у Скотнікова був конфлікт із відомою фірмою щодо надання ритуальних послуг – «Петро Великий».

Варто також згадати, що цей депутат став автором своєрідного мема діючої каденції БМР: «Треба вчинити по-людськи». Про подробиці виникнення цього «крилатого вислову» та до чого веде ігнорування законів в угоду «доцільності», можна прочитати  ТУТ. 

Окрім СТ «Господар 1» Юрій Скотніков є засновником ГО «Господар» (за адресою ринку) та ГФ ОГП ДКУ «Правопорядок», а також діючим підприємцем.

Повний аналіз декларацій депутата провести не вдалося, позаяк депутат не подав щорічну декларацію за 2018 рік. Але в деклараціях за 2016-2017 рік Скотніков у якості членів сім’ї вказує дружину, спільно з якою володіє нерухомим та рухомим майном. Зокрема, подружжя володіло трьома квартирами в Броварах площею 27, 49 і 51 м кв, будинком у Гоголеві площею 37,6 м кв, гаражем у Броварах площею 18 м кв, а також 5-ма автомобілями, серед яких 2 – легкових та 3 – вантажних, зареєстрованих особисто на Юрія Скотнікова. У 2017 році подружжя декларувало невелику суму доходів, отриманих у вигляді зарплат: 57600 грн – сам депутат та 38400 грн – його дружина.

Відомо, що наразі депутат в судовому порядку позивається до двох жінок щодо відстоювання честі, гідності, ділової репутації через те, що вони його звинуатили нібито у вимаганні від людей на ринку коштів, а також погрозах на їхню адресу. За це Ірина Сисоєнко  запропонувала виключити Скотнікова з членів партії «Об’єднання «Самопоміч»».

Наступним депутатом фракції, діяльність якого ми розглянемо, буде майже непримітний Максим Семенов.

Максим Семенов

Депутат є членом постійної комісії з питань комунальної власності, приватизації, ЖКГ та благоустрою, а також самого загадкового органу БМР – інвестиційної ради. Щодо своєї роботи в комісіях та на сесіях міської ради, то Максим Семенов є майже «рекордсменом» –  нуль поданих проектів рішень, нуль виступів на комісіях та нуль виступів на сесіях. При цьому сама відвідуваність сесій та комісій дуже висока. Єдина тема, яка «схвилювала» депутата та спонукала на виступ – футболу. А саме, створення комунального закладу з цієї спортивної дисципліни, позаяк виявилося, що депутат сам грає у футбол і є фахівцем у цьому виді спорту. Чи депутат із усіма згоден, чи то має думку, але соромиться її висловлювати, – невідомо. Однак точно відомо: його «думка» за результатами голосування на 100 % співпадає з владною, а останнім часом – з думкою депутатів-членів ГО «Рідне місто Бровари».  Немає жодних сумнівів, що ця депутатська група координує свої зусилля при голосуванні за проекти рішень.

При цьому діяльність Максима Семенова орієнтована на потреби його округу, тобто, на ту саму «гречку на округ». Зокрема, він був автором двох проектів, поданих на Громадський бюджет, щодо встановлення дитячих  майданчиків у дворі будинків по вул. С. Петлюри, 15, 15-А та С. Петлюри, 17, 17-А  на суму 193,0 та 805,6 тис.грн відповідно. Переміг та був реалізований проект зі встановлення майданчика по вул. С. Петлюри, 15-15-А. Причому одним із перших у рамках Громадського бюджету. Але потім бажання депутатів таким чином «піаритись» за рахунок Громадського бюджету викликало шквал обурення як у авторів проекту Громадського бюджету, так і громадськості. Також депутат переймається ремонтами житлового фонду на окрузі та благоустроєм. Так, цього року разом із колегами висаджував дерева. Три роки поспіль щорічне звітування депутата «випадково збіглася» із заходом про інформування мешканців будинків округу щодо роботи ЖЕКів та можливості створення ОСББ, що свідчить про доступ до адмінресурсу.

Не дивлячись на свою «непримітну» роль на сесіях і комісіях, Максим Семенов став відомим одразу, як потрапив у БМР у якості депутата. По-перше, він «балотувався» на роль секретаря міськради, але не набрав голосів. Другим інцидентом, який зробив його впізнаваним, стало публікування декларації депутата за 2014 рік, в якій не вказано жодного родича, жодної нерухомості та жодної копійки доходу. Звісно, це викликало шквал здивувань та глузувань у соціальних мережах, але згодом депутат пояснив, що поставився до заповнення декларації несумлінно та пообіцяв виправитись.

Наступним етапом зростання уваги громадськості стало голосування Семенова всупереч рішенню фракції за призначення на посади Л. Виноградової та К. Кузнєцова, після чого керівництво «Самопомочі» закликало Максима Семенова «скласти мандат». Він цього не зробив і поповнив склад позафракційних депутатів, тобто, «тушок». І вже після створення ГО «Рідне місто Бровари» навесні 2018 року депутат активно приєднався до «однодумців» та став приймати участь як у спільних голосуваннях на спірні питання, так у офіційних заходах цього ГО.

У деклараціях депутата відбулися несуттєві зміни протягом каденції: до членів сім’ї, окрім матері, додалася дружина. Щодо майна, то родина, як і раніше, живе в квартирі площею 52 м кв, яка належить матері депутата, а сам депутат володіє легковим авто 2004 р.в., який набув у 2016 році. Сім’я живе на скромні доходи: сам депутат вказав у минулому році 71 452 грн від незалежної професійної діяльності. Мати Семенова в 2018 році не вказала суму доходу, але в минулих роках її зарплата була в межах 62 тис.грн. Дружина також не вказала дохід від підприємницької діяльності.

Далі буде…

Ангеліна Козлова

Фото –  «Трибуни Броварів» та з Інтернету

Джерело: Трибуна Бровари