Броварчанам розповіли, що робити з сухим листям, і куди скаржитися на паліїв

image
4 Вересня 2019, 15:30
Поділитися:

Броварська міська рада нагадала громадянам про заборону спалювання сміття, сухого листя та трави.

Чим шкідливе спалювання опалого листя і сухої трави?

При згорянні однієї тони рослинних залишків у повітря вивільняється близько 9 кг мікрочастинок диму. До їх складу входять пил, окиси азоту, угарний газ, важкі метали і низка канцерогенних сполук. В тліючому без доступу кисню листі виділяється бенз(а)пірен, що здатен викликати у людини ракові захворювання. Окрім того, з димом у повітря вивільняються діоксини – одні з найотрутніших для людини речовин.

Окрім безпосереднього впливу на здоров’є людини, спалювання листя і сухої трави призводить до таких загроз:

1. В сухому листі згорають зимуючі корисні комахи, такі як сонечка. Їх здобич – попелиці, лишаються зимувати на стадії яйця на гілках. Спалюючи листя восени ми створюємо умови для розвитку попелиць навесні.

2. Спалювання листя призводить до руйнації ґрунтового покриву, адже безпосередньо вигорають рослинні залишки, гинуть ґрунтоутворюючі мікроорганізми. Крім того, вони гинуть і від утворюваних при горінні важких металів.

3. Знищення природної листяної підстилки призводить до збільшення в 2-4 рази промерзання ґрунту.

4. При спалюванні трави на присадибних ділянках або стерні на фермерських полях виникає загроза перекидання вогню на природні ділянки, ліси та житлові будинки.

Якщо ви бачите, як несвідомі громадяни палять листя:

Ви повинні пам’ятати, що закон у будь-якому випадку на вашій стороні. Викладені вище факти є непереборним доказом того, що спалювання рослинних решток несе численні загрози здоров’ю людини.

Якщо ви стали свідком порушення закону, необхідно зателефонувати черговому міського відділу поліції за тел. 102 або черговому міськвиконкому за тел.: (04594)6-11-11.

Що робити з опалим листям?

Одним з найефективніших методів утилізації рослинності, у тому числі і опалого листя, є компостування. Робити компост зовсім не важко! Компостну купу можна зробити де-небудь на краю подвір’я, неподалік від джерела води та бажано у місці, куди не попадає пряме сонячне проміння. Вичистіть ділянку від дерну та трави. Поставте невелику огорожу навкруги своєї компостної ділянки, на кутках вбийте кілки. Залиште достатньо місця для того, щоб можна було без перешкод підійти до компостної купи. Для компостування листя складають у купи шириною 2 м і висотою до 1,7 м. в основу купи вкладають до 25 см шар землі. Кожен з шарів листя не має перебільшувати ЗО см. На цю ж купу можна скидати пташиний послід, харчові рештки. Кожен з шарів присипають землею. Протягом літа компост 2-3 рази перелопачують. Компост вважається готовим, якщо перетворився на однорідну темну розсипчасту масу.

Аналогічно, компостування можна проводити в траншеях глибиною до 1 м і шириною 1,5 м. Траншейне компостування більш зручне з міркувань того, що при ньому компост рівноміно зволожується і не пересихає.

Зазвичай, компост «достигає» за 3-6 місяців після того, як ви почали з ним роботу. На цей час компост стає темним та пухким матеріалом. Його корисні властивості зберігатимуться ще 4 роки. Корисне використання компосту в якості прикореневої підкормки дерев і кущів. Найціннішою характеристикою компосту є великий вміст у ньому необхідних рослинам хімічних сполук. Правильне компостування не сприяє погіршенню стану здоров’я та не підвищує ризик виникнення пожеж, а, фактично, є своєрідною «допомогою» для садів, городів та інших земельних угідь.

Броварська міська рада

Читайте також:

В Броварах спіймали вандалів, що розбили громадську вбиральню і лавки в парку «Перемога»

На Броварщині чоловіка змусили віддати 6 тис.грн погрожуючи йому фізичною розправою

Як потрапити на особистий прийом до мера Броварів: розклад на вересень

Джерело: Новости Броварів