Боржників з аліментів мобілізуватимуть

image
20 Квітня 2024, 14:02
Поділитися:

На сьогодні батьки трьох чи більше дітей мають право на відстрочку від військової служби. Однак, згідно з новою версією Закону про мобілізацію, невдовзі за несплату аліментів понад три місяці хоча б за одну дитину боржників буде позбавлено цього права. 

Станом на 1 березня 2024 року на виконанні в органах Державної виконавчої служби перебуває 520,2 тис. документів про стягнення аліментів. У бухгалтеріях підприємств, установах, організаціях з метою відрахування аліментів із заробітної плати (доходів), пенсій боржника перебуває 261,5 тис. постанов про звернення стягнення на доходи боржника. Кількість документів, за якими сума заборгованості сукупно перевищує суму платежів за три місяці, складає 183 тис. Водночас примусове виконання близько 100 тисяч виконавчих документів ускладнено непрацевлаштованістю боржників, веденням аморального способу життя, небажанням сплачувати аліменти.

За словами заступника Міністра юстиції з питань виконавчої служби Андрія Гайченка, це дуже високі показники. 

«Боржники з аліментів не завжди є фінансово неспроможними. Однак ці люди умисно переписують майно і статки на родичів, аби виконавча служба не могла стягнути борги. Хоча, згідно з чинним законодавством, за несплату аліментів вони потрапляють до Єдиного реєстру боржників з блокуванням банківських карток, забороною на виїзд, керування ТЗ, користування вогнепальною зброєю, та навіть це не зупиняє боржників», — зазначив посадовець.

Згідно нового закону відстрочку від військової служби можуть втратити не менш ніж 20 тисяч чоловіків. Міністерство юстиції вже обмінюється інформацією з Державною міграційною службою України, виконавці отримують дані з Єдиного державного демографічного реєстру про реєстрацію місця проживання фізичної особи-боржника. Тобто адреси таких аліментних ухилянтів відомі. А самі виконавці можуть формувати платіжні інструкції на списання боргів в електронній формі й кількома кліками направляти клієнт-банкам боржника. 

Водночас заступник Міністра юстиції з питань виконавчої служби наголошує, що мобілізація для такої категорії осіб ні в якому разі не має бути покаранням, адже військова служба — обов’язок, як і батьківська відповідальність. За його словами, враховуючи достатньо високі зарплати в ЗСУ, це буде якраз механізм та можливість достатньо швидко погаcити борги з аліментів.

Як це буде працювати? 

Після того, як новий закон про мобілізацію набере чинності, а це вже наступного місяця, військовозобов’язані батьки трьох чи більше дітей мають з’явитися до ТЦК протягом 60 днів. 

Такі громадяни (не лише чоловіки, а й жінки з фармацевтичною чи медичною освітою) повинні довести право на відстрочку. І не лише факт батьківства трьох або більше неповнолітніх дітей, а й відсутність заборгованості, якщо мусять сплачувати аліменти. Навіть якщо така заборгованість буде понад три місяці з виплат одній дитині, людина втратить право на відстрочку.

ТЦК подаватимуть запити в Державний реєстр боржників та виконавчих проваджень. Реєстр відправлятиме у відповідь довідки за зразком довідки про несудимість. Далі ТЦК буде ухвалювати рішення щодо наявності або відсутності права на відстрочку.

У разі погашення заборгованості право на відстрочку буде повернуто.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl + Enter

Джерело: Газета «ВІСТІ» – Бориспіль. Новини. Інформація. Реклама