Бориспільводоканал працює стабільно. Якою ціною?

image
22 Жовтня 2022, 10:39
Поділитися:

Свого часу «Вісті» писали про кредит Світового Банку, який необхідно сплачувати Бориспільводоканалу двічі на рік: до 15 квітня і до 15 жовтня. Це майже 170 тис. доларів по курсу НБУ. У зв’язку з воєнним станом пеня при прострочці платежу не нараховується, але тіло кредиту все одно потрібно платити. Весняний платіж підприємство заплатило на початку вересня, накопичивши частину коштів власними силами. Ще 4 млн грн виділили із міського бюджету. Для жовтневого платежу кошти (6 млн 100 тис. грн) знову виділили з міського бюджету. Відповідне рішення було прийняте на позачерговому сесійному засіданні Бориспільської міської ради 11 жовтня. Це не повна сума. Як платитимуть залишок та яке нині фінансове становище підприємства, «Вісті» дізнавалися у начальника планового відділу КП ВКГ «Бориспільводоканал» Олександри Литвиненко.

Споживання води впало на 22%

«Щоб повністю розрахуватися за кредитом, на сьогодні нам потрібно 6 млн 900 тис. грн, — зазначила вона. — Місто виділило менше, і я не впевнена, що ми зможемо зібрати залишок суми. Атаки на енергосистему можуть суттєво вплинути на ціну електроенергії. Зараз ніхто не скаже, наскільки вона зміниться. Електроенергія — одна з головних статей витрат підприємства, поряд із заробітною платою і податками».
Ми звикли до стабільного водопостачання. Навіть у найскладніші періоди війни проблем із водою у Борисполі не було, а робота підприємства не зупинялася. «Довелося максимально економити, і це при тому, що люди працюють у посиленому режимі. Офіційно колектив працює неповний робочий тиждень, неповний робочий день і отримує 75% заробітної плати. Фінансових проблем додає падіння обсягів використання води: багато людей виїхало, багато підприємств зупинилося. У перші, найскладніші місяці війни, використання води становило 57%, зараз складає 78%. За 9 місяців споживання зменшилося на 22%, це призвело до недоотримання доходів у розмірі 13,5 млн грн. Зараз надзвичайно важливими є вчасні проплати споживачів. Тим, хто дійсно не має змоги платити, держава надає субсидії. При роботі з боржниками на ВУКГ кожен випадок розглядається в індивідуальному порядку», — запевнила Олександра Литвиненко.

Тариф може зрости

Востаннє тариф на водопостачання та водовідведення переглядався у 2021 році. Нині він один із найнижчих у Київській області. З того часу виросла вартість електроенергії, паливно-мастильних матеріалів.
«Ми вже подали на розгляд виконкому розрахунок економічно обгрунтованих тарифів на 2023 рік, нині ці розрахунки у процесі перевірки. Економічно обґрунтований тариф однозначно буде більшим, ніж діючий. Чи підвищуватиметься при цьому вартість води для населення, вирішувати міській владі. Тариф для населення може залишитися без змін, якщо різницю компенсують з міського бюджету», — зазначає Олександра Литвиненко.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl + Enter

Джерело: Газета «ВІСТІ» – Бориспіль. Новини. Інформація. Реклама