Бориспіль в цейтноті: про аварії електромереж, перебої з водою та велику «зелену жабу»

image
15 Грудня 2022, 12:31
Поділитися:

«Коли у сусіда є світло, а в мене немає, це означає, що сусід під’єднаний до лінії, яка живить критичну інфраструктуру. Нехай і в нього не буде!». За словами Віталія Горкуна, такі скарги бориспільців дійшли вже навіть до Президента.  У підсумку ДТЕК отримав команду відключати всіх без виключення, в тому числі об’єкти критичної мережі: водоканал, котельні, лікарню.  Тому із 8 грудня всю лінію, що живить критичну інфраструктуру, знеструмлюють. Причому роблять це не для від’єднання житлових будинків, а в угоду великій «зеленій жабі», яка душить багатьох бориспільців.  Це щоразу робить в ручному режимі бригада електриків, замість того, щоб займатися ремонтом пошкоджень на лініях. Таким чином, людська «жаба» ставить під загрозу навіть життя людини, яка лежить на операційному столі.

Повертаючись до вже сказаного

«Вісті» вже писали про ситуацію в енергетиці, надавали рекомендації, як захистити електромережі та власну техніку від наслідків постійних відключень електроенергії. Сьогодні до планових відключень додались аварійні. У неділю, 11 грудня, після відновлення подачі електроенергії, більша частина Борисполя ще годину чекала увімкнення світла, але й тоді отримали його не всі.
Ситуацію з проблемами електропостачання міста прокоментував заступник Бориспільського міського голови Віталій Горкун. Він вкотре нагадав, що місто є частиною єдиної енергетичної системи України, яка з жовтня знаходиться під ударами ворога, тому відключення електроенергії за графіком — це найкращий сценарій на сьогодні.

Самі продовжуємо блекаут

Навіть у ситуації, коли світло вимикають за графіком, ми стикаємося з проблемою одночасного значно більшого навантаження на мережі, ніж було розраховано при їх будівництві. Одночасне вмикання енергоємних приладів після тривалого відключення спричиняє аварії на мережах і трансформаторних підстанціях. Так сталось і минулої неділі, коли було пошкоджено дві лінії електропередач на 10 кВ. Одну з них було пробито в семи місцях. Щоб не згорів трансформатор, на лінії спрацьовував захист. Але люди шукали винного у їхніх бідах у владних кабінетах та нарікали на електропостачальників, ігноруючи власну вину у створенні перевантаження. Також причиною аварійних ситуацій часто стають автоматичні перемикачі, замінені з меншої, замовленої потужності на більшу. У таких ситуаціях не вистачить жодного людського ресурсу, адже неможливо вмикати автомати на вулицях кожні 10-15 хвилин. «Так, як до 24 лютого, ми найближчим часом жити не будемо! — підкреслив керівник. — Дуже прикро, що люди цього не розуміють. Якщо не буде економного споживання, електроенергії чекатимемо дуже довго. Адже поки не відновиться живлення на лініях 10 кВ, менш потужні мережі не ремонтуватимуть».

Коли і куди дзвонити?

Віталій Горкун озвучив алгоритм дій у випадку, якщо електрику не увімкнули за графіком. Він порадив насамперед перевірити, чи тільки у вашому будинку немає світла, чи на всій вулиці або її частині. Якщо це тільки будинок, потрібно звертатися в управляючу компанію. Вона визначить, чия це зона відповідальності. За межами будинку за аварії відповідає ДТЕК. У випадку, якщо живлення відновилося, варто повідомити про це, щоб електрики не витрачали час на даремний виклик.

Чому може не бути води, або витівки «зеленої жаби»

«Коли у сусіда є світло, а в мене немає, це означає, що сусід під’єднаний до лінії, яка живить критичну інфраструктуру. Нехай і в нього не буде!». За словами Віталія Горкуна, такі скарги бориспільців дійшли вже навіть до Президента. У підсумку ДТЕК отримав команду відключати всіх без виключення, в тому числі об’єкти критичної мережі. Тому із 8 грудня лінію, на якій знаходиться головний водозабір міста, також знеструмлюють. Причому роблять це не для від’єднання житлових будинків, а в угоду великій «зеленій жабі», яка душить багатьох бориспільців. Для того, щоб зробити переключення на лініях, кожного разу відключають водоканал, лікарню, котельні. Робиться це в ручному режимі, і бригади, замість ремонту пошкоджень на лініях, їздять робити переключення ліній. Таким чином людська «жаба» ставить під загрозу навіть життя людини, яка лежить на операційному столі.
Підсумовуючи розмову, керівник наголосив, що у випадку повного блекауту тепло та вода будуть, але за графіком. Найнеобхідніше для того, щоб жити в умовах повного блекауту, у Борисполі є, але про електрочайники, бойлери та інші електроприлади на певний період доведеться забути.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl + Enter

Джерело: Газета «ВІСТІ» – Бориспіль. Новини. Інформація. Реклама