Бориспільтепломережа працює стабільно

image
13 Січня 2023, 15:04
Поділитися:

«Випробування було не з легких», — так охарактеризувала перші два місяці опалювального сезону 2022-2023 року директор КПТМ «Бориспільтепломережа» Маріанна Желєзко у розмові з журналістом «Вістей».

Стартували завчасно, але ледве встигли

«Бориспіль готувався до викликів, які могли спричинити перебої з електропостачанням, але ніхто не міг спрогнозувати, що відключення будуть такими тривалими. Бориспільська влада ще у серпні вирішила придбати дизель генератори для забезпечення безперебійної роботи котелень. Гроші прийшли із запізненням, але постачальника вдалося знайти, що було непросто в умовах постійно зростаючого попиту. Додатково генератори потрібно було укомплектувати кабельною продукцією, провести модернізацію системи електропостачання на котельнях, яка дозволила б їх підключати. На той період питання комплектуючих стояло дуже гостро по всій державі, але ми змогли зробити все у стислі терміни.

Спочатку було важко, були моменти, коли ми не могли надати опалення потрібної якості або коли генератори виходили з ладу. Я вдячна всім працівникам Бориспільтепломережі, які три тижні працювали без вихідних. Завдяки ним ми впоралися зі всіма викликами», — зазначила Маріанна Желєзко.

Звідки гроші на дороге тепло?

Директор тепломережі повідомила, що зараз на закупівлю паливно-мастильних матеріалів та обслуговування генераторів підприємство використовує власні обігові кошти. Частина пального була виділена міською владою під час тривалої відсутності електроенергії. Тоді пальне виділялося не тільки тепломережі, але й пунктам незламності, водоканалу та іншим закладам, що цього потребували.

Зараз підприємство підраховує витрати, щоб зрозуміти, у скільки обходиться обігрів за допомогою генераторів. Ці витрати не пов’язані з тарифами, які відшкодовує держава. За словами Маріанни Желєзко, механізм їх відшкодування ще не розроблений.

На свята відігрілися

Напередодні Нового року та у наступні святкові дні погода була досить теплою. Деякі мешканці Борисполя скаржилися на надмірну температуру теплоносія та закликали тепломережу до економії. «Дійсно, чотири дні поспіль температура повітря доходила до +10 0С. Але на підприємстві проаналізували ситуацію і вирішили: якщо на цей період зупинити котельні, а потім запускати їх заново, витрати газу будуть навіть більшими, тому «виграти» не вдасться. Крім того, при грудневому коливанні температури носія деякі будинки встигли відсиріти. Ніхто не знав, якою буде ситуація завтра, тож створювали своєрідний «запас» тепла», — пояснює Маріанна Желєзко.

Чому не скрізь однаково тепло?

Попри скарги містян на надмірне опалення, є будинки, де температура є недостатньою. «Зараз у багатоповерхівках системи теплопостачання розбалансовані. Особливо там, де через перебої з електрикою страждало теплопостачання і були втручання у внутрішньобудинкові мережі. Зокрема, доводилося відключати індивідуальні теплові пункти (ІТП), інакше подати тепло на будинки було неможливо. Зараз мешканці, які є співвласниками будинків, повинні вирішити, як пережити решту зими.

Споживачі повинні самі визначити, що для них краще: залишити відключеними теплові пункти до повної стабілізації ситуації, або ж шукати людину, що за потреби кожного разу запускатиме тепловий пункт. При цьому споживачі повинні розуміти, що якісна подача тепла і економне використання теплоносія без ІТП неможливе.

Якщо є проблеми з нерівномірним надходженням тепла по різних стояках у будинках без ІТП, потрібно звертатися до управляючих компаній та до тепломережі. Підприємство має програму, яка показує витрати по будинках і є можливість визначити, де є перевитрати тепла, а де — розбалансування системи.

Бориспільтепломережа робить усе можливе, щоб не допускати перевитрати газу. Його використання зменшено на 10%, як того вимагала держава», — пояснює керівник підприємства.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl + Enter

Джерело: Газета «ВІСТІ» – Бориспіль. Новини. Інформація. Реклама