Бориспільським ринкам дозволили працювати

image
2 Квітня 2020, 02:01
Поділитися:

Це вирішували 1 квітня на позачерговій нараді у Бориспільського міського голови за участі власників ринків «Новий», «Зоряний», «Луговий».

Підприємці наполягають на відкритті ринків

Посилаючись на Постанову МОЗ №5 від 30 березня, якою дозволено продуктовим ринкам працювати на період карантину, підприємці стверджували, що мають право працювати на законних підставах. Вони вимагали від міської влади надати дозвіл на торгівлю, мотивуючи це тим, що заборона знищить місцевий дрібний і середній бізнес.

Так, власник недільного ринку на вул. Лугова Костянтин Струков скаржився присутнім, що йому щодня телефонують торговці продуктами харчування, які несуть величезні збитки, бо не можуть реалізувати товар.

Чи варто ризикувати здоров’ям населення 

Заступник міського голови Людмила Ковальова поставила питання, чи потрібні населенню ринки, коли в місті є багато магазинів та супермаркетів, та чи безпечна торгівля на ринках.

«Ситуація складна, кількість хворих на коронавірус збільшується», — зазначила Ковальова.

Начальник відділу державного нагляду за дотриманням законодавства Бориспільського районного управління Держпродспоживслужби Лариса Улько нагадала, що Постановою МОЗ №5 дозволяється працювати ринкам за умови дотримання жорстких протиепідемічних заходів.

«Згідно з документом, здійснювати торгівлю харчовими продуктами може зареєстрований оператор ринку. Кількість відвідувачів ринку обмежена – одна особа на 20 кв.м, а відстань між покупцями в черзі має бути не менше 1,5 м. Для ринків вихідного дня відстань між місцями торгівлі має становити не менше трьох метрів. Весь персонал ринку і покупці повинні бути забезпечені засобами індивідуального захисту. Місця торгівлі — обладнані умивальниками і паперовими рушниками, товари мають бути розфасовані й запаковані. Виносна торгівля з лотків заборонена», — зазначила Улько.

Важливе запитання 

Однак чи мають реєстрацію в держаному реєстрі всі суб’єкти, які здійснюють реалізацію продуктів, власники ринків не відповіли.

Незрозуміло також, як буде здійснюватися вимога безпеки у разі продажу м’ясних і молочних продуктів. Була висловлена пропозиція закривати їх плівкою та встановити захисний екран між покупцями і продавцями.

У підсумку озвучені основні вимоги до адміністрації ринків:

Обов’язкова реєстрація суб’єктів торгівлі на ринках.
Забезпечення торговців паперовими рушниками, проточною водою, дезінфікуючими засобами.
Пакування продуктів, в тому числі м’ясних і молочних.
Дотримання вимог щодо дистанції між продавцями й покупцями в черзі не менше 3 м.
Забезпечення відвідувачів масками покладається на адміністрацію ринків.

Остаточний варіант документу буде допрацьований і вручений власникам місцевих ринків.

Наразі невідомо, чи згодні вони відкривати ринки на таких умовах. Кажуть, будуть думати й рахувати.

Нагадаємо, 1 квітня Кабмін опублікував список нових карантинних заборон: https://www.pravda.com.ua/news/2020/04/1/7246066/

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl + Enter

Джерело: Газета «ВІСТІ» – Бориспіль. Новини. Інформація. Реклама