Бориспільському музею – нове дихання та урочисте відкриття

image
17 Травня 2019, 10:28
Поділитися:

16 травня відбулося урочисте відкриття Бориспільського державного історичного музею після капітального ремонту. Роботи тривали майже два роки. Було осучаснено приміщення, підготовлені  унікальні експозиції.

«Ми дали нове дихання музею. Часто ми вважаємо, що більш важливе матеріальне, а не духовне. Але поки не будемо вкладати гроші в освіту, культуру, берегти історичну пам’ять, нами будуть керувати. Зараз дивимося, що скаже Америка, раніше дивилися на Росію.  Треба зрозуміти, що майбутнє нашої держави – не в  кількості ковбаси, а в кількості і якості книг, у нашій культурі», – сказав на відкритті Бориспільський міський голова Анатолій Федорчук.

Кожного  року до свого  професійного свята працівники музею готуюсь книжкову новинку. Цього року – це Краєзнавчий альманах.

«Це велика робота всього колективу. Ми хотіли, щоб видання було цікавим, сучасним і гріло душу», – наголосила директор музею Наталія Йова.

Відкриття музею співпало з Днем вишиванки. Це символічно, адже народне вбрання є генетичним кодом нації, її історичною пам’яттю. Практично всі гост прийшли до музею у вишиванках.  

На жаль, відвідувачів було небагато. Музейники сподіваються, що оновлені експозиції, над якими працювали науковці та волонтери, поступово викликатимуть більший  інтерес бориспільців.

Відкрито оновлену  експозицію

У ці дні Бориспільський державний історичний музей починає нову сторінку своєї історії. Після тривалого ремонту ми відкриваємо оновлену, унікальну за своєю побудовою експозицію.

Експозиція будується на краєзнавчих матеріалах та представляє широкий діапазон тематичних розділів, в яких розподілені в історичній періодизації пам’ятки матеріальної та духовної культури Бориспільщини, що їх населення краю створювало впродовж століть. Тут дорогоцінні реліквії та люди ніби перегукуються в часі, несуть згадку про події та видатних особистостей.

Працівники музею відсканували десятки фотографій та документів, що стосуються науково-дослідної тематики з історії Бориспільщини усіх часів, провели пошук експонатів та поповнення музейної колекції, на основі якої готувалися до відкриття нові експозиції. Особливу увагу приділяли наповненню експозицій вишивкою, керамікою, виробами з дерева, що так характерно було для бориспільських осель. Бондарство, писанкарство, оздоблення інтер’єру хат, хатні меблі, обереги, ткацтво — ніщо не залишалося поза увагою. Творився цілісний образ життя міста та району — для сьогоднішніх і майбутніх поколінь.

Тут висвітлено історію Бориспільського краю від періоду давнього кам’яного віку (палеоліту). Досліджені пам’ятки стародавніх культур дають змогу говорити про заселення нашої території з цього часу. Палеолітичні пам’ятки, предмети епохи міді-бронзи, скіфського часу складають археологічну колекцію, що її розміщено у першому залі музею. Тут же представлені і пам’ятки з поселень періоду Київської Русі.

Перші згадки в літописах про події, що відбувалися на цій території, сягають початку ХІ століття. Про історію виникнення поселення на річці Альті, на місці якого згодом постав Бориспіль, розповідає експозиція другого залу музею. Період Київської Русі — славетна сторінка в історії бориспільської землі, що нерозривно пов’язана з процесом розвитку і зміцнення Києворуської держави: тут перемагали ворогів і зазнавали поразок князі Київської Русі.

Про відродження бориспільської землі після татарських навал, виникнення Борисполя, про його колишніх власників — козаків, козацьких ватажків, магнатів можна дізнатися, ознайомившись з експозицією третього залу. Також — про розвиток і становлення міста, про селянські бунти і повстання, становлення козацької держави у ХVІІ, ХVІІІ століттях.

Четвертий зал музею розповідає про історію краю у період ХІХ-поч.ХХ століть. У вітринах також найповніше представлено традиційний одяг населення нашого краю, вишиті рушники, оздоблені предмети побуту. Усі ці предмети — самобутнє культурне явище, яке плекалось протягом багатьох століть. Кілька розділів залу знайомлять з матеріалами про життя та діяльність відомих уродженців краю.

Численні розділи п’ятого залу знайомлять з експонатами періоду української революції та громадянських змагань, колективізації, голодомору 1932-1933 років та жорстоких репресій 1937-1938 років. Й попри увесь морок жахливих подій першої половини ХХ століття — яскраві свідчення невмирущості українства — документи про культурні прагнення й набутки бориспільських митців: фото хорових колективів, інформація про діяльність театральної майстерні, про творчість народних майстрів, письменників, акторів.

В експозиції шостого залу представлено документи і речові експонати , які розповідають про події Другої світової війни, про героїчну боротьбу проти гітлерівських загарбників наших земляків, які здобували славу рідному краю на різних фронтах війни та в тилу ворога. Портретна галерея восьми Героїв Радянського Союзу, матеріали про діяльність партизанського загону, про подвиг жителів с. Кучакова, які врятували від загибелі близько 500 радянських воїнів, життя в окупації та багато інших документів висвітлюють  реалії воєнного часу. Розділи, що висвітлюють події другої половини ХХ століття, присвячені післявоєнній самовідданій праці бориспільців по відбудові рідного міста, народного господарства. Тут представлені матеріали про розбудову міста, розвиток культури, спорту, про зародження політичних партій, про постання незалежної держави України. Усі ці події залишили глибокий слід на бориспільській землі. Вони увічнені в книгах, деякі — в пам’ятниках та пам’ятних знаках, музейних експозиціях.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl + Enter

Джерело: Газета «ВІСТІ» – Бориспіль. Новини. Інформація. Реклама