Бориспіль опинився у центрі скандалу із «присмаком» расизму

image
24 Лютого 2019, 11:00
Поділитися:

Автор Visnik, Опубліковано: Лютий 24th, 2019

Ввечері було скоєно напад на директора курсів «Персеверанс» Сісея Мохамеда Сідіка, африканця за походженням, який вже більше 20 років проживає в Борисполі та 10 років тому отримав українське громадянство, повідомляє тижневик “Вісті”.

Відомо, що кілька невідомих осіб напали на чоловіка, коли той повертався додому, в будинок у районі міського залізничного вокзалу, де сім’я Мохамеда Сісея винаймає квартиру.
Чоловік досі у тяжкому стані, це підтверджують рідні постраждалого: у нього забиття, гематоми та переломи. Спочатку Сісея доставили до Бориспільської ЦРЛ, тепер, є інформація, він перебуває в одному з медзакладів Києва.
Земляки та колеги Мохамеда Сісея із Африканської ради в Україні, засновником якої він є, розповіли «Вістям», що наразі поліція займається розслідуванням та не розголошує подробиці нападу.

За однією з версій, молодики хотіли викрасти машину чоловіка, та побили його, коли він чинив опір, за іншою – напали на нього після того, як він заходив до костелу, щоб домовитися про проживання там товариша.
Також не відхиляється і ймовірність, що напад було вчинено на підґрунті расової нетерпимості, бо сам Мохамед вказав, що ніяких сварок та приводів до побиття з його боку не було, він, припускає, чимось не сподобався нападникам, — так кажуть його колеги з Африканської ради.

Українські та міжнародні правозахисні організації, а також Міжнародна організація із міграції, попередньо зафіксували цей випадок як прояв расизму та будуть вимагати всебічного та чесного розслідування, а також готові надати правову допомогу родичам постраждалого.

Активне обговорення випадку ведеться і в групі Борисполя в соціальній мережі: бориспільці обурюються тому, що ніхто не може почувати себе безпечно у місті, а також висувають припущення, що те, що сталося — типовий прояв нетерпимості та расизму. Небайдужі мешканці вже оголосили про збір коштів на лікування потерпілого.

Наталія Токарчук

Джерело: Вісник Переяславщини