Бліда поганка «косить» броварців? Як уберегтися | Трибуна

image
4 Листопада 2020, 06:49
Поділитися:

Броварська станція екстреної медичної допомоги фіксує випадки отруєння грибами. Принаймні у двох із них – підозра на бліду поганку, один із найотруйніших грибів у світі. Про це під час сьогоднішньої оперативної наради повідомив керівник установи Георгій Зубковський. Чим небезпечне таке отруєння і як уберегтися від загрози? – Читайте в матеріалі «Трибуни».

Найперше правило грибника – не збирати грибів, які ви не знаєте або в яких сумніваєтеся. Новачкам також радять ходити в ліс на «тихе полювання» з досвіченими грибниками. Утім, і це не завжди рятує. Навіть мікологи-науковці, буває, припускаються помилок.

Причина – існує низка грибів, схожих між собою. Бліда поганка (вона ж мухомор зелений, гадючка, блекітниця, мухомор гадючий) – один із них. Через форму та колір гриб часто плутають із їстівними печерицями, зеленушками, сироїжками чи, навіть, дощовиками.

Молода бліда поганка (лат. Amanita phalloides) в Броварському лісі

Як відрізнити?

Найперше, що потрібно знати про бліду поганку – росте в листяних і мішаних лісах, під дубами, буками, часто під кущами ліщини, в деякі роки у великій кількості – влітку-восени.

Шапинка – від блідого до оливкового, темно-зеленого кольору. Її нижня частина (гіменофор) має густі вільні білі пластинки. Ніжка має «спідничку». Плодове тіло росте  з яйцеподібної вольви.

Бліда поганка

Бліда поганка “вилуплюється” з яйця

М’якоть біла, солодкувата на смак, з неприємним запахом або без нього. Водночас люди, які куштували приготовлений гриб, відзначали гарні смакові якості.

Смертельно отруйний

Бліда поганка містить цілу групу отруйних речовин, які поділяють на аманітотоксини, фаллотоксини та аманін, що не розкладаються при виварюванні.

Симптоми проявляються через 6 – 48 годин після потрапляння гриба в шлунок. Протягом першої доби токсини всотуються в організм і руйнують його зсередини.

Читайте також: Маленького хлопчика врятували від отруєння блідою поганкою із броварського лісу

Спочатку спостерігаються нудота, блювота, біль в животі, пронос, побіління шкіри, судоми, зниження температури тіла. Такі симптоми можуть тривати впродовж кількох днів, після чого в людини починають відмовляти органи, перш за все печінка та нирки. Згодом може настати смерть.

Смертельна доза для дорослої людини – 30 г або 1/2 шапки, для дитини – 1/4 шапки. Бліду поганку вважають найотруйнішим грибом України.

Інші гриби

В Україні та, зокрема, на Київщині росте цілий спектр отруйних грибів. Деякі з них можуть бути не менш смертельними за бліду поганку. Від інших може настати лише кишковий розлад, якщо пощастить.

Моховики

Їстівні моховики з Броварського лісу

Гриби поділяють на 4 категорії їстівності. Дві останні – умовно їстівні. У рекомендаціях багатьох із них зазвичай радять проводити ретельне відварювання. Адже часто такі гриби містять токсини, які виварюються за умови правильного приготування.

Мухомор пантерний

Молодий мухомор пантерний (лат. Amanita rubescens) у Броварському лісі – смертельно отруйний гриб, який плутають із їстівними маремухами, іноді з парасольками

Помилково вважають, що додані до відварювання часник або цибуля набувають синього кольору в разі потрапляння отруйних грибів. Так само не почорніють срібні предмети, вкинуті в каструлю з непридатними до їжі грибами.

Водночас, кулінарне оброблення не руйнує отрути та не зменшує отруйної дії. А небезпечні для життя гриби можуть навіть мати приємний запах.

Які ще гриби не слід збирати та їсти

В інструкції відділу лабораторних досліджень лікарі застерігають збирати і купувати гриби:

що ростуть уздовж автомагістралей і сміттєзвалищ;пластинчасті гриби, головно сироїжки, які часто плутають із блідими поганками;будь-які гриби, в яких ви не впевнені щодо їхньої їстівності;не дозволяйте збирати гриби дітям;не купуйте гриби у випадкових людей і у випадкових місцях.

Поради до приготування страв із грибів:

не зберігайте свіжі гриби більше 2-х годин без холодильника;зібрані гриби одразу треба перебрати, переглянути, прочистити і промити проточною водою;обов’язково двічі проварити гриби протягом 20 хв, і лише після цього готувати із них страви; відвар потрібно вилити.

За перших ознак отруєння грибами необхідно одразу звернутися за меддопомогою. До прибуття лікарів потерпілому необхідно промивати шлунок підсоленою або чистою водою, допоки вихідні води не стануть чистими. Можна вжити активоване вугілля: на 10 кг ваги тіла потрібно прийняти 1 таблетку.

Фото – Дмитро Карпій, © «Трибуна-Бровари»

Читайте також

Небезпека отруєнь: у Броварах стартував грибний сезонВід отруєння грибами померла людина, ще одна – в реанімаціїЗ’їв грибів із броварського лісу і потрапив до реанімації: бліда поганка чи чергова хибна тривога?

Джерело: Трибуна – Бровари