Благоустрій дворів та вулиць: чому частина містян проти?

image
21 Липня 2019, 11:01
Поділитися:

У той час, як багато хто лише мріє про благоустрій власного двору або тротуарів на своїй вулиці, чимало мешканців відмовляються і, навіть,  протистоять проведенню робіт із благоустрою. Причини різні: хтось вважає, що погріб чи гараж під вікном або можливість паркуватися прямо на газоні – то набагато краще, ніж комплексний благоустрій двору. У кількох випадках таких «протистоянь» та їх причинах спробували розібратися журналісти «Трибуни».

Останнім часом важко не помітити, що в місті одночасно йде комплексний благоустрій дворів у різних районах міста. Ще на початку року начальниця УБЖКГІТ Світлана Решетова повідомила, що місто має 48 проектів комплексного благоустрою дворів, які вже пройшли експертизу, і цього року багато з них реалізують. Найбільшу увагу було приділено саме  облаштуванню тротуарів та капремонту внутрішньобудинкових проїздів.

Нещодавно ми писали про мешканців будинків по вул. М. Лагунової, 1 і 3, які відмовились від проведення благоустрою двору, хоча він і потребує ремонту. І це при тому, що місто витратило майже 100,0 тис.грн на проектування благоустрою цих дворів та провело тендер на сам благоустрій на суму 2 766,7 тис.грн. У дворі будинку ЖЕК  минулого року проводив збори та розповідав про майбутній благоустрій двору. В підсумку, проект відправлять на коригування, але немає сумнівів, що реального благоустрою мешканці цього двору дочекаються не скоро: проектів багато, коштів у бюджеті – обмаль.

«У більшості випадків причиною спротиву благоустрою є боротьба за збереження незаконних погребів та парковок на прибудинковій території,  розкриває «секрет» такої поведінки мешканців начальниця УБЖКГІТ Світлана Решетова. На жаль, такі випадки є майже на кожному об’єкті, в кожному дворі. І хоча більшість мешканців підтримують проведення благоустрою, знаходяться і ті, яким власна «консервація» набагато миліша. Невдоволені замість того, щоб усунути своє порушення благоустрою з погребами, шукають захисту своїх «прав» у депутатів, а ті, на жаль, не завжди займають конструктивну позицію в інтересах усього двору».

Аналогічну думку висловлює депутатка  міської ради Галина Негода, яка доклала зусиль не лише до створення ОСББ у власному будинку, але й домоглася проведення комплексного благоустрою прилеглої території. Ті, хто пам’ятає цей великий двір по бульв. Незалежності, 6, 6-А декілька років тому, зараз його не впізнає. Двір був захаращений незаконними гаражами, а замість зеленої зони  була «парковка» несумлінних громадян та старенький поламаний дитячий майданчик. «Важко уявити той спротив, який ми здолали в боротьбі за благоустрій двору, розповідає Галина Негода. Причина банальна: комусь можливість паркувати авто прямо під вікнами, хоча і на дитячому майданчику, важливіша за комфорт своїх сусідів. Але зараз, коли реконструкція вже почалася, незадоволених поменшало. Як можна не радіти такій красі?». Загальна вартість благоустрою двору чимала: 4 150, тис.грн.

Благоустрій двору на бульв. Незалежності, 6, 6-А поки що не закінчений

Часто такі випадки «протистоянь» вирішуються самими мешканцями, тому що люди добре розуміють: благоустрій кожного двору коштує від 1 до 5 млн грн, і хто знає, коли ще в бюджеті наступного разу знайдуться такі значні кошти саме на їхній двір. Багато дворів на такий благоустрій чекали, без перебільшення, по 40 років. Двори потребують ремонту не лише за віком експлуатації, але й тому, що відсутність хоча би невеликого паркувального майданчика у дворі псує благоустрій: власники автомобілів паркуються де заманеться, іноді перекриваючи доступ до будинку маломобільним групам населення.

Саме так відбулося в дворі будинків по вул. Київська, 290 – Гагаріна, 4. Мешканці ОСББ по вул. Гагаріна, 4 були категорично проти благоустрою їхнього спільного двору саме з тієї самої причини: погребів на прибудинковій території. Але «делегації» сусідів із будинку по вул. Київська, 290 таки вдалося їх переконати, що спільний двір потребує благоустрою. Двічі відбувалися збори за участі сусідів, чиновників та ЖЕКу, тривали дебати. У підсумку, вирішили не відмовлятися від «подарунку», загальна вартість якого 3 254,1 тис.грн.

Благоустрій прибудинкової території на вул. Гагаріна, 4 ще триває

Варто зазначити, що багато мешканців визнають, що погреби незаконні й не заважають благоустрою.

При благоустрої двору по вул. Гагаріна, 1, 3, люди швидко зрозуміли, що ті 16 погребів заважають, і з «майном» варто вирішувати негайно. Дехто оперативно «евакуював» свою консервацію, а дехто зізнавався, що використовують погреби для зберігання речей та консервації, яка їм насправді не потрібна, і просили засипати їх разом із майном.

Із розумінням поставилися власники погребів при реконструкції площі під майбутній «інклюзивний» дитячий майданчик біля ЗОШ №10 у дворі будинків по вул. Короленка, 60-А, 60-Б. Погребів там було чимало, як і стійких прихильників тільки «домашні харчі без пестицидів», але обійшлось без гучних протестів. Та й підрядник усе зробив охайно: при розробці землі навіть вдалося зберегти молоді дерева, ну, а погребами, звісно, довелося пожертвувати.

На вул. Гагаріна, 3 роботи вже закінчені

Але спротив існує не лише у дворах багатоповерхівок. Мешканці приватного сектора також іноді мають свою думку щодо благоустрою їхньої вулиці. Яскравих прикладів вистачає. «Зараз йде будівництво тротуару вздовж вул. Шевченка,  розповідає Світлана Решетова.   Всім відома ситуація на зупинці біля лікарні – там проблема з відводом дощової води, іноді людям важко сісти в громадський транспорт. І  хоча проектом будівництва тротуару не передбачено відвід води, проектант пішов назустріч та безкоштовно скорегував проект із улаштуванням локального відводу води саме на місці зупинки. Але на заваді реалізації одразу стали мешканці, які «зробили благоустрій» прилеглих територій та висадили дерева на ділянці комунальної власності, не погодивши  ні з ким. Довелося роз’яснювати права і обов’язки громадянам на місці. Була і поліція, і депутат БМР Здоровець зі своїм юристом, але переміг закон та здоровий глузд. Узагалі самозахват прибудинкової території – дуже поширене явище, і часто саме це заважає благоустрою».

Благоустрій на земельній ділянці – це чудово, але такі дії варто узгоджувати з комунальними службами міста

Зливову каналізацію таки вдалося збудувати

Одним із вдалих проектів минулого року було будівництво тротуару та відвід води з вул. Петропавлівська. Вулиць приватного сектору, які облаштовані тротуарами, в місті можна порахувати на пальцях однієї  руки. Зокрема, пощастило і цій вулиці. «Але спротив був шалений, кажуть фахівці УБЖКГІТ. Які тільки претензії нам не висували: і відвід води не буде працювати, і заїзд у двори буде незручний, і навіщо нам це все. Але за якістю дорожнього покриття –це була одна із найгірших вулиць міста, а зараз вона – одна з кращих. За рік –жодних нарікань. Вода відведена, роботою проектанта ми задоволені. Іноді важко зрозуміти, що саме хочуть наші мешканці, доводиться роз’яснювати, переконувати».

Вул. Петропавлівська з новим тротуаром …

…І навіть відвід води працює

Окрема проблема нашого міста, яка, на жаль, дуже часто повторюється при здійсненні нових проектів протизаконна «врізка» побутової і фекальної каналізації містян у мережу зливової каналізації. Черговий такий випадок відбувся із новозбудованою зливовою каналізацією по вул. Фельдмана. За скаргою самих же мешканців цієї вулиці на неприємні запахи протягом тривалого періоду, на місце виїжджали представники УБЖКГІТ та КП «Бровари-Благоустрій». Виявити незаконні «врізки» швидко неможливо, але фахівці запевняють, що є технічні можливості їх заблокувати. А ось громадяни, які здійснили правопорушення, заплатять штраф.

«Нас усіх здивувала та обурила така поведінка мешканців далеко не бідного району, не стримують емоцій фахівці. Важко повірити, що у господарів  когось із цих чималих будинків не вистачає коштів на замовлення послуг із викачки каналізації, адже мова йде про невеликі кошти. Люди не соромляться ані своїх сусідів, не дбають про екологію свого району. Такі дії важко виправдати чи навіть пояснити».

Вул. Фельдмана. Зовні будинки свідчать про заможність власників. Але й тут є проблеми з порушенням благоустрою

Не дивлячись на значне збільшення бюджету міста завдяки децентралізації, слід визнати, що  інфраструктурних проблем достатньо. Тому варто розуміти: якщо зараз ви проти благоустрою двору або вулиці, не факт, що така пропозиція надійде вам наступного року або через рік. Скоріше, проект благоустрою просто відтермінують на невизначений час, або до нього просто не дійде черга. Тож намагайтеся знайти порозуміння як із сусідами, так і чиновниками та не проґавити можливість благоустроїти власний двір або вулицю, щоб в майбутньому не нарікати лише на себе.

Ангеліна Козлова

Фото авторки

Джерело: Трибуна Бровари