Бюро правової допомоги інформує: порядок поновлення пошкодженого чи втраченого посвідчення учасника бойових дій

image
4 Лютого 2019, 09:02
Поділитися:

Поновити втрачене або пошкоджене посвідчення учасника бойових дій можна відповідно до Інструкції про порядок видачі посвідчень учасника бойових дій, нагрудних знаків “Ветеран війни – учасник бойових дій” і листів талонів на право одержання ветераном війни і особою, на яку поширюється чинність Закону України “Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту”, проїзних квитків з 50-відсотковою знижкою їх вартості в Управлінні державної охорони України, яка затверджена Наказом Міністерства оборони України від 07.05.2015 за № 200.

 

Відповідно до пунктів 8 та 9 зазначеної Інструкції у разі, якщо посвідчення учасника бойових дій або лист талонів внесено помилковий запис, за заявою особи їй видається нове посвідчення або лист талонів, а зіпсовані знищуються, про що складається акт, який зберігається в установі, де були видані нове посвідчення, лист талонів.

 

Підставою для заміни посвідчення учасника бойових дій є рішення (витяг з протоколу) або завірені у встановленому законодавством порядку їх копії.

 

У разі якщо посвідчення учасника бойових дій стало непридатним до використання, за заявою особи (після отримання від неї письмових пояснень щодо обставин зіпсування) видається нове посвідчення, на якому у верхньому правому куті ставиться відмітка “Дублікат”.

 

Новий лист талонів до нового посвідчення видається у разі повернення попереднього з видаленням тих талонів, які були використані для проїзду  в минулих роках.

 

Непридатні до використання посвідчення та лист талонів вилучаються та знищуються, про що складається акт, який зберігається в установі, де були видані нове посвідчення та лист талонів.

У разі якщо посвідчення учасника бойових дій було втрачено (викрадено), за заявою особи видається нове посвідчення, на якому у верхньому правому кутку ставиться відмітка “Дублікат”.

 

До заяви додаються:

·                   письмові пояснення особи щодо обставин втрати (викрадення) посвідчення;

·                   довідка про порушення або відмову в порушенні кримінальної справи по факту втрати (викрадення) посвідчення;

·                   опубліковане оголошення в друкованих засобах масової інформації про недійсність втраченого (викраденого) посвідчення.

 

Новий лист талонів видається у разі повернення попереднього з видаленням тих талонів, які були використані для проїзду в минулих роках.

 

У разі зміни прізвища, імені або по батькові за заявою особи їй видається нове посвідчення та лист талонів, а попередні знищуються, про що складається акт, який зберігається в установі, де були видані нове посвідчення та лист талонів.

 

Зазначене оформляється протоколом.

 

Інформація стосовно таких осіб подається до внесення в єдиний реєстр учасників антитерористичної операції.

 

До заяви додаються:

·                   копія свідоцтва про одруження (розлучення);

·                   копія паспорта;

·                   витяг з наказу (по особовому складу) про зміну особою прізвища, імені або по батькові.

 

У разі втрати листів талонів нові листи талонів не видаються.

 

Заява про втрату посвідчення подається до військової частини, де проходить службу військовослужбовець, або до військового комісаріату.

 

 

 

 

Джерело: fastiv-rada.gov.ua