Бюджетники: про здобутки депутатів броварської фракції «Єдність» протягом каденції

image
26 Липня 2019, 20:02
Поділитися:

Фактично через рік закінчується каденція депутатів Броварської міської ради VII скликання. Та враховуючи низку виборів, які в Україні вже відбулися, варто очікувати цього року і на місцеві. Відтак, ймовірно, що вже в 2019-му обиратимемо депутатів і Броварської міської ради. Тож журналісти «Трибуни-Броварів» вирішили з’ясувати: чим відзначились місцеві депутати протягом 4-х років своєї каденції та як вплинуло депутатство на їхні статки в деклараціях?

Почнемо із фракції партії «Єдність», у складі якої  виключно працівники бюджетної сфери міста: 4 співробітники управління освіти та науки, одна представниця  Броварського відділення пенсійного фонду та одна представниця первинної ланки медицини. Можливо, саме через це фракція не втратила жодного свого бійця. Тобто, жоден представник фракції не став «тушкою» та не залишив фракцію. Ймовірно, що саме через приналежність членів фракції до бюджетних установ міста, ця фракція майже в 100% випадків підтримувала проекти, запропоновані міськадміністрацією. То хто ж вони, депутати від фракції «Єдність»?

Оксана Мельник. Уже будучи депутаткою міської ради, Оксана Миколаївна  виграла конкурс і стала начальницею міського управління освіти та науки (до цього була директоркою ЗОШ № 2). Оксана Мельник має депутатські повноваження вже другу каденцію. Причому на останніх виборах у 2015 році вона отримала найвищу підтримку серед виборців усіх округів міста за кількістю голосів. У своїй депутатській роботі вона не відзначилась поданням власних проектів рішень БМР, окрім тих, які були підготовлені управлінням освіти. Під час  розгляду проектів рішень на комісіях або сесіях, завжди заявляла про конфлікт інтересів. Депутатка є членом комісії з гуманітарних питань, де й розглядається левова частка питань освіти.

Оксана Мельник

Втім, саме за часів керівництва Оксани Мельник у систему освіти міста та самі заклади освіти здійснено значні бюджетні вливання: до 45% бюджету міста витрачалося саме на потреби освіти. На жаль, такі витрати не завжди були ефективні, адже до якості та своєчасності ремонтів були численні нарікання як у батьків, так і депутатів міської ради, а потім і в правоохоронців. Діяльність управління освіти та її керівниці супроводжувалася скандалами, найбільші з яких були пов’язані  з подіями навколо руйнування даху ЗОШ № 7 та надання домедичної допомоги у ЗОШ № 5. У обох випадках управління освіти проявило себе не професійно та надавало інформацію депутатам, батькам учнів та громадськості із запізненням.  Дуже багато питань було і залишаються щодо закупівель управління освіти: від харчів до матеріалів.

Врешті-решт, численні скандали із тендерними закупівлями та ремонтами, а також наявність відкритого кримінального провадження щодо начальниці  управління освіти та науки, ймовірно, і призвели до певних подальших рішень. Під час реформи виконавчих органів БМР усі капітальні ремонти, реконструкції закладів освіти було передано до новоствореного УБЖКГІТ, відтак  від цих робіт  управління освіти усунули. Також, відповідно до норм нового Закону України «Про освіту», міською радою було схвалено рішення про надання юридичної та фінансової автономії усім закладам освіти, що також обмежує вплив управління освіти. До всього Оксана Мельник досить неохоче надає коментарі ЗМІ, або ж відмовляється, та не веде діалогу в соціальних мережах щодо численних запитань до управління, яке вона очолює, що робить його досить закритою і непрозорою установою.

Оксана Мельник має високу відвідуваність комісій та сесій, позаяк на більшості з них була доповідачем із питань свого управління. Але варто підкреслити, що депутати ані на комісіях, ані на самій сесії, як правило, не мали жодних запитань до проектів рішень, а сама освітянка інформації та коментарів давала обмаль.

Щодо декларації депутатки, то майновий та сімейний її стан за каденцію не змінився: квартиру, якою вона володіє разом із родичкою, площею 61,6 м кв, будинок у с. Красилівка площею 230 м кв, дві земельні ділянки в цьому ж населеному пункті та легковий автомобіль, Оксани Мельник набула до обрання. Щодо заробітної плати, то вона, як і в інших освітян, зросла в кілька разів: від 106,4 тис.грн у 2016 році до 284,3 тис.грн у 2018 році.  З 2017 року до доходів додалася ще пенсія у розмірі 31,0 тис.грн у рік, а також є невеликі суми від викладацької діяльності, нагород (медалей, грамот, квітів).

Валерій Лемпіцький – колега Оксани Мельник по управлінню освіти, очолює в управлінні господарську групу з 2017 року.  Позаяк саме Валерій Лемпіцький був відповідальним за капітальні та поточні ремонти, то повторюватися не будемо: запитань було дуже багато. Зараз сам депутат та його підрозділ зосереджені на поточних ремонтах закладів освіти. Лемпіцький є постійним доповідачем на комісіях щодо списання непридатного майна управління освіти, також він член комісії з питань комунальної власності, приватизації, ЖКГ та благоустрою, приймає у комісії активну участь, але власних проектів рішень не подавав, реплік та запитань на сесіях не має.

Валерій Лемпіцький

Декларація депутата, який до управління освіти працював у бізнесі, також доволі скромна: сім’я з 4-х чоловік мешкала у квартирі загальною площею 39,6 м.кв (жодного іншого житла в деклараціях немає). При цьому депутат має гараж площею 47,9 м кв та дві земельні ділянки в Броварах площею 446 та 109 м кв. Та цього року в декларації відбулися зміни: по-перше, депутат став користуватися будинком у Броварах площею 108 м кв, який належить його батьку,  і, по-друге, продав об’єкт нерухомості (найвірогідніше, той самий гараж) за 415,9 тис.грн та придбав автомобіль «KIA Sportage» 2019 року випуску за 422,6 тис.грн.

Щодо зарплати депутата, який з посади головного інженера ТОВ «Вагма Трейд» перейшов на роботу в бюджетну установу, то вона збільшилася із 25,7 тис.грн у 2016 році до 158,5 тис.грн у 2018. Тобто, в 6 разів. З 2017 року до доходів додалася ще пенсія в розмірі 46,5 тис.грн у рік.

Тетяна Тоцька – директорка ДНЗ «Ялинка». У  якості членів родини депутатка вказує двох онуків. Освітянка є членом гуманітарної комісії, яку відвідує регулярно, як і сесії міської ради, але активною її важко назвати: вона не подала жодного власного проекту рішень, а на засіданнях сесії практично не задає питань, не подає зауважень, а її позиція цілком співпадає з «думкою» фракції та міського голови.

Щодо нерухомого майна, то її декларація змінилася несуттєво: якщо в деклараціях минулих років Тетяна Тоцька вказує наявність квартири в Броварах площею 31 м кв, набутою в 2015 році за 175 тис.грн (до обрання депутаткою), будинок площею 70 кв м та земельну ділянку площею 1329 кв м, то у 2018 році відбулися зміни. У декларації за 2018 рік вказано дохід від відчуження нерухомого майна на суму майже 50 тис.грн, і вже немає квартири, придбаної в 2015 році.

Тетяна Тоцька

Цінного рухомого майна, у т.ч. автомобіля, в депутатки немає.

Щодо доходів Тетяни Тоцької, то, як в інших освітян, за останні роки вони змінилися суттєво: від 163,8 тис.грн у 2016 році до 323,2 тис.грн у 2018 році. Тобто, зросли за 3 роки вдвічі. Серед інших доходів, зокрема і в 2018 році, депутатка вказала суму соціальної матеріальної допомоги  40,4 тис.грн, 57,1 тис.грн пенсії та 1231 грн роялті.

Лідія Сенько – депутатка БМР не першу каденцію (раніше була членом фракції партії Регіонів) та є незмінним керівником Броварського об’єднаного управління Пенсійного фонду України Київської області  протягом багатьох років.  Активно працює в комісії з питань бюджету та соціально-економічного розвитку як посадова особа, належно володіє даними щодо економічного стану міста та району, а також при нагоді роз’яснює іншим депутатам норми чинного законодавства з профільних питань.

Лідія Сенько

Щодо декларації чиновниці, то вона, мабуть, має найбільшоу кількість нерухомості серед усіх депутатів цієї каденції. Зокрема, одноосібно володіє квартирою в Броварах площею 49,8 кв м та житловим будинком площею 202,99 кв м (об’єкт незавершеного будівництва) та цілою низкою земельних ділянок у різних населених пунктах. Зокрема, у власності депутатки ділянка в Броварах площею 1000 кв м, у Рожнах – 1600 кв м,  Гоголеві – 1200 кв м, а також 5 ділянок у селі Бурімка Чернігівської області, набутих одночасно в 2015 році за невеликі суми коштів.  Є також нерухомість у Криму, набута до його окупації: ділянка в 500 кв м та будинок площею 52,4 м кв.

Галина Сундук  стала депутаткою від фракції партії «Єдність» лише в 2018 році після смерті депутата Володимира Оксютенка. Нічим особливим себе не проявила. Депутатка працює завідуючою закладу дошкільної освіти «Теремки», що на Торгмаші,  є членом комісії з питань регламенту, правопорядку та депутатської етики.  У своїй декларації за минулий рік вона не вказала жодного члена сім’ї та жодного нерухомого або рухомого майна. Вірогідно, за браком досвіду в заповненні декларацій. Заробітна плата освітянки в минулому році склала 228,2 тис.грн.

Галина Сундук

Людмила Темченко працює завідувачкою  амбулаторії КНП БМР «Броварський міський центр первинної медико-санітарної допомоги» та є членом постійної комісії з питань земельних відносин, будівництва та архітектури. І засідання комісії, і сесії міськради  депутатка відвідує регулярно, але її роботу важко назвати активною.

У своїй декларації вона вказує квартиру площею 90,2 кв м, яка належить чоловікові, а також в якості об’єкту незавершеного будівництва в 2016, 2017 роках була вказана квартира в ЖК «Лісовий квартал» площею 41,12 м кв. У 2018 році фінансові зобов’язання перед забудовником відсутні, але квартира не оформлена на членів родини, зазначених у декларації. Заробітна плата у сфері медицини скромніша за освіту, але в декларації за 2018 рік депутатка вказує 193,6 тис.грн зарплати, 33,7 тис.грн пенсії та 231,6 тис.грн зарплати чоловіка. Цінного рухомого майна родина не має.

Людмила Темченко

У цілому, фракція партії «Єдність», яка складається лише з бюджетників, за каденцію нічим особливим себе не проявила, а існування такої фракції – скоріше данина радянській традиції, коли депутатами ставали переважно освітяни, медпрацівники та інші бюджетники. Саме такі депутати і були залежними від міськадміністрації, а тому зручними «виконавцями» політичної волі міського голови. Наскільки це відповідає інтересам громади – питання залишається відкритим.

Ангеліна Козлова

Фото – із сайту міськради, Микола Кожемяко, Ірина Ющенко

Джерело: Трибуна Бровари