Бітумна черепиця: переваги і недоліки

Бітумна черепиця: переваги і недоліки
10 Червня 2024, 09:17
Поділитися:

Бітумна черепиця, відома також як м’яка покрівля, стала популярним покрівельним матеріалом для приватних та малоповерхових будівель. Початком її використання вважається середину 19 століття в США, коли вона представляла собою полотна, просочені бітумом, що схожі на сучасний руберойд. Протягом часу матеріал постійно вдосконалювався, і в 1903 році був винайдений класичний варіант бітумної черепиці у вигляді невеликих листів. У початковому варіанті форма нарізки була лише прямокутною або шестигранною, а кам’яна посипка мала сірий або червоний колір.

Бітумна черепиця ціна якої була відносно недорогою, швидко стала популярною, дотого ж вона легко монтувалась та могла прослужити кілька десятиліть. З часом матеріал постійно вдосконалювався, додавалися варіанти забарвлення кам’яного грануляту та форми нарізки гонту. За статистикою, більше 70% дахів приватних будинків в США покриті сучасною бітумною черепицею.

Переваги бітумної черепиці

Сучасна бітумна черепиця доступна у різних формах нарізки, таких як бобровий хвіст, прямокутник, неправильний прямокутник, трапеція, ромб та соти.

Фарбування кам’яного грануляту може бути однотонним, з тінню або переливом. Поєднуючи різні форми пелюсток і варіації кольорів каменю, можна створити безліч варіантів оформлення. Це одна з основних переваг м’якої черепиці – широкий вибір дизайну для покрівлі.

Для підвищення тривалості служби сьогодні використовують основу зі скловолокна, до якого додають бітум або модифікатори. Для клімату України найбільш підходить СБС модифікований бітум, який містить синтетичний каучук і відмінно переносить морози та високі температури. Довгий термін служби – ще одна перевага м’якої покрівлі.

Декоративний шар з кам’яної крошки, такого як базальт або сланець, крім захисту бітуму, є чудовим матеріалом для звукоізоляції, що дозволяє уникнути “барабаніння” дощу чи граду по даху.

Універсальність укладки – це ще одна вагома перевага, оскільки черепиця легко пристосовується навіть до складних форм покрівлі.

Розміри гонту підібрані таким чином, щоб після установки залишалося мінімальна кількість відходів. Порівняно з іншими покрівельними матеріалами, транспортування м’якої черепиці є найзручнішим, а ймовірність пошкодження листів практично нульова.

Можливість ремонту – у разі пошкодження полотна під час експлуатації досить замінити лише пошкоджений гонт.

Мінуси бітумної черепиці

Щодо недоліків, їх насправді не так багато:

  • Вартість готової покрівлі – бітумна черепиця вимагає рівної основи, для якої часто використовуються OSB панелі.
  • Установка залежить від погодних умов – оптимальною вважається температура від +5 до +25 градусів.

Схильність до утворення моху – не рекомендується встановлювати на будівлях біля лісів або у вологих районах. Проблему можна вирішити, монтуєчи мідний гребінь, тому її не вважають суттєвим недоліком.

Якщо ви вже вирішили використовувати бітумну черепицю як покрівельний матеріал, ми рекомендуємо звернути увагу на такі відомі бренди, як IKO, KATEPAL, ICOPAL та TEGOLA.