Біля бювету — пам’ятник святому Марону

image
20 Червня 2019, 13:09
Поділитися:

Після реконструкції бювета у скверику, що навпроти стоматполікліники, з’явиться пам’ятник на честь древньосирійського християнського святого Марона.

До бориспільської міської влади звернулися представники громадської організації «Маронітська родина в Україні» з проханням виділити місце біля джерела, щоб встановити пам’ятник святому Марону. Про це розповів «Вістям» перший заступник міського голови Микола Корнійчук. Він пояснив, що пам’ятник виготовляється у Лівані. Місто лише має допомогти із місцем розташування та облаштуванням. Після перегляду пропозицій зупинили вибір на бюветі, що на вул. Київський Шляху, альтанка якого потребує ремонту.

Ліванець Ілля, який координує підготовку до втілення проекту в життя, надав «Вістям» ескізні картинки. Передбачається на місці альтанки зробити кругле підвищення, діаметром 10 м, зі східцями по кругу. У центрі — фігура Святого Марона під аркою чи у закритій ніші (цей момент ще обговорюється). Висота пам’ятника буде 9 м. По обидва боки від монументу у єдиному стилі передбачено джерельця для комфортного набирання воду. Реконструкція не зачепить установки для доочищення води.

На першому етапі обговорюється облаштування фундаменту, здатного утримати таку масивну споруду. Фінансування робіт передбачається частково за кошти міського бюджету, частково за участі авторів ідеї та благодійників.

Довідка

Преподобний Марон жив у IV ст. в Сирії. Із життєпису святого відомо, що одного дня Марон покинув мирський суєтний світ і оселився у горах Лівану, далі від людських очей, аби в усамітненні присвятити своє життя духовному вдосконаленню та поєднанню з Богом, поститися та проводити час у молитвах. На тій горі знаходилася занедбана, забута язичницька святиня, яку Марон перетворив на невеличкий християнський храм і молився. Та усамітнення тривало недовго.

Святий Марон був сучасником Отця Церкви Івана Золотоустого, який із свого заслання (між 404-407 роками) написав йому листа з подякою.
Після смерті наставника, на місці його поховання, ченці заснували монастир в його честь, і саме ця спільнота згодом стала основою Маронітської Церкви.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl + Enter

Джерело: Газета «ВІСТІ» – Бориспіль. Новини. Інформація. Реклама