Більше 40 художників України малюватимуть відродження Ірпеня (відео)

image
15 Серпня 2023, 10:23
Поділитися:

До Ірпеня знову з’їхалися художники з різних куточків України, щоб малювати нескорене місто. Щорічний традиційний пленер «Намальований Ірпінь» пригальмувала війна, і минуле літо не вдалося таким художньо активним. І от зараз, вперше після деокупації Ірпеня, в цій мистецькій акції братиме участь більше 40 творців.

Євгенія Антонюк, керівниця відділу культури, національностей та релігій ІМР:

«Дуже радію з того, що до Ірпеня завітали українці з різних куточків України. Є представники сходу, півдня, заходу, і дуже потужне представництво з центральної України. Ми дуже потужно представляємо Київщину, Київ. У нас добра частина художників – це ірпінці, кияни, бучанці».

Володимир Гарбуз, художник (Київ):

«У свій час я ілюстрував Нострадамуса. І там є такі слова: прийде такий час, коли буде війна, епоха розрухи, духовного занепаду. Але відродження почнеться з країни, яка розташована на берегах Борисфена. На берегах Борисфена це є наше Дніпро. І сьогодні всі говорять, що почнеться відродження з України. І я сказав би – з Ірпеня»

Як і зазвичай, старт творчого процесу розпочався із зустрічі у міській бібліотеці імені Максима Рильського. Тут майстрам пензля озвучили цьогорічну тему: «Ірпінь: мистецтво відродження». А ще, можливо, результатом цьогорічного пленеру стануть не лише унікальні роботи художників.

Володимир Карплюк, СЕО Товариства «Відважних», співзасновник художнього пленеру «Намальований Ірпінь»:

«Давайте ми під час цього пленеру походимо по місту і знайдемо територію і місце, де би ми могли побудувати дитячу художню студію імені Сидорука. І, дасть Бог, за рік, можливо, два, спроєктуємо і побудуємо цей заклад прекрасний».

Таку ідею Володимира Карплюка підтримав і мер Ірпеня Олександр Маркушин.

Олександр Маркушин, Ірпінський міський голова:

«Багато хто із чиновників закладають якісь капсули, але вони залишаються тільки капсулами, а ми визначимо місце, зробимо проєкт. І на якомусь наступному пленері ми його відкриємо разом з вами. І тоді майстер-класи для наших дітей кожен з  художників проведе. Так що рухаємося так. Ми підтримуємо»

Натхненні новими ідеями учасники пленеру вирушають кожен на свою локацію. У них є  п’ять днів, упродовж яких на цих білих, чистих полотнах, які зараз тримають в руках, має з’явитися ще одна історія Ірпеня. Художня.

Андрій Федосеєнко, художник, реставратор (Харків):

«Я сам реставратор. Викладав багато часу на кафедрі реставрації в Харкові. І коли я дізнався, що згоріли роботи художників, моя теж, палац культури ваш. Пройде  багато років і він вже не буде таким як зараз. То я хотів би зробити творчу роботу, одну із них, якраз з палацом».

Владислав Задворський, художник (Ірпінь):

«У цей час мені хочеться щось життєрадісне писати. Продовжувати той напрям художній, який я ще до окупації розвивав і створював».

Світлана Грамм, художниця (Фастів):

«Якщо художники зараз потужно намалюють новий Ірпінь, як відроджується Ірпінь, яскравий, чудовий і так далі, ми сформуємо нову реальність».

Джерело: Містоінформ