Бібліотеки та школи Києва пройшли дерусифікацію: які нові назви отримали

image
13 Листопада 2023, 11:39
Поділитися:

Київська міська рада позбавила російських найменувань 14 закладів освіти та 12 закладів культури. Такі рішення були прийняті 09 листопада на пленарному засіданні ІІ сесії Київської міської ради ІХ скликання більшістю депутатів.

Про це повідомили в пресслужбі Київської міської ради.

Також не забувайте підписуватись на наш Telegram-канал «Головні новини Києва – 44.ua». Там ми публікуємо ще більше новин Києва, столичного регіону та України.

У час війни міська влада об’єднала зусилля з громадськістю та показує своє коректне ставлення до процесу дерусифікації та декомунізації. Назви міських об’єктів столиці, навчальних закладів та закладів культури не мають носити імен російських та радянських діячів, а також не можуть увіковічувати історичні події країни-агресора та її колонізаційного минулого, – наголосив заступник міського голови Володимир Бондаренко.

У Київраді змінили назви бібліотек:

ім. В. Котика стане «На Межигірській»; ім. Ф. Достоєвського матиме ім’я Г. Сковороди; ім. М. Лермонтова стане ім. І. Шамо; ім. О. Новікова-Прибоя матиме ім’я М. Слабошпицького. ім. М. Некрасова стане Голосіївською; «Чапаєвка» втратить цю приставку; ім. С. Айні стане ім. А. Дімарова; ім. О. Грибоєдова стане «Бібліотекою на Вишгородській»; ім. К. Чуковського носитиме ім’я Г. Чубач; «Дружби народів» стане Етнобібліотекою; Міська спеціалізована молодіжна бібліотека втратить приставку «Молода гвардія».

Змінять назви й кілька шкіл:

Київська дитяча музшкола №14 ім. Д. Кабалевського носитиме ім’я Ю. Щуровського; №2 ім. Д. Карбишева стане ліцеєм №2 ім. Героя України В. Єрка; імена М. Кирпоноса, З. Слюсаренка, В. Молчанова, О. Пушкіна, Ю. Гагаріна, І. Кудрі, А. Макаренка, О. Бойченка, К. Гапоненка, М. Громова, І. Хитриченка, В. Кудряшова, С. Ковпака зникнуть з назв київських шкіл.

Нагадаємо, раніше ми повідомляли, що 8 жовтня пішла у вічність легендарна українська співачка Ніна Матвієнко, яка зробила величезний внесок у розвиток української культури. На честь цього мешканці Києва вирішили увіковічнити пам’ять про артистку і запропонували перейменувати вулицю у столиці на її честь.

Також розповідали про те, що українські військові виступили з пропозицією перейменувати столичний Повітрофлотський проспект на проспект Повітряних Сил ЗСУ.

Джерело: Новини Києва – головні і актуальні Київські
новини сьогодні на 44.ua