Бібліотека в госпіталі: що читають герої у Києві

image
9 Грудня 2019, 14:46
Поділитися:

До Дня збройних сил України, 6 грудня, у Національному військово-медичному клінічному центрі «Головний військовий клінічний госпіталь» влаштували для поранених бійців свято.

Цікаво, що урочистості влаштували у бібліотеці – це улюблене місце «посиденьок» військових та їхніх відвідувачів.

Бібліотечний фонд госпіталю – 20000 примірників. За тематикою література поділяється на медично-наукову та художню.

З початку АТО важливість бібліотеки значно зросла. Для надання ефективної медичної допомоги пораненим потрібно, щоб лікарі мали можливість користуватися найсучаснішою медичною та медично-науковою літературою. Для цього виписують усі українські медичні журнали, купують сучасні довідники та енциклопедії, підтримують зв’язки з іншими бібліотеками. Крім того, в госпіталі є чудова традиція – свої професійні бібліотеки дарують відомі лікарі та науковці.

Завдяки доктору медичних наук Михайлу Бойчаку, написали історію Київського військового госпіталю. Робота над науковою працею тривала протягом 10 років, були задіяні всі співробітники бібліотеки.

Завідуюча бібліотекою Тетяна Бутенко розповідає про літературні смаки військових. Жінки замовляють сучасні романи, детективи або нонфікшн. Чоловіки – військову літературу, фентезі чи фантастику, багато цікавляться останніми подіями України, тому актуальними є газети та журнали.

– На жаль, фінансування не дозволяє переплачувати періодику, тому у нагоді стають благодійні пожертви. До Дня Збройних сил України КП «Володимирський ринок» переплатив газету «День». Наші пацієнти та лікарі матимуть нагоду читати якісну, аналітичну пресу, – каже Тетяна Бутенко.

Ольга Добровольська доповнює: «Крім видачі літератури для військових, госпіталь проводить благодійні концерти та творчі вечори. За рік у нас відбувається 150 – 180 різних заходів. Володимир Талашко, Анатолій Гнатюк (він ще й активний волонтер) та інші відомі артисти часто проїжджають до поранених та підтримують бійців».

Багато, хто вважає, що бібліотеки втрачають свою актуальність, але книгозбірня військового госпіталю доводить інше. Вона залишається культурологічним, просвітницьким та навчальним центром. Якщо лікарі рятують тіло, то книги допомагають лікувати душу.

Читай “Вечірку” в Telegram та Facebook

Джерело: Вечірній Київ