Безперешкодно зайти в реанімацію має право кожен, – Уляна Супрун

image
9 Квітня 2019, 20:13
Поділитися:

Закриті реанімації (відділення інтенсивної терапії) – пережитки Радянського Союзу, з якими досі стикаються близькі пацієнтів у лікарнях, хоча вільний доступ до реанімацій дозволений наказом МОЗ України №592 вже 3 роки, зазначає в.о. міністра охорони здоров’я України Уляна Супрун на своїй офіційній сторінці у FB.

У деяких лікарнях пускають лише на короткий проміжок часу, в деяких – лише у встановлені години, а десь ще й беруть за це хабар, пише Уляна Супрун. Тож укотре нагадує: відвідувачі будь-якого віку мають право вільно перебувати поруч із пацієнтами у відділеннях інтенсивної терапії 24/7. Це право забезпечує заклад охорони здоров’я.

В.о. міністра охорони здоров’я вказує, що національне дослідження, проведене ГО «Горизонталі» та Info Sapiens у лютому цього року, показує, що насправді відкритими відділення інтенсивної терапії є лише в одному з п’яти випадків: 21% відвідувачів мали безперешкодний доступ у цілодобовому режимі. Натомість кожному десятому довелося виборювати право на вхід. Але питання доступу не пов’язані з корупційними складовими, зазначає Супрун, лише у 4% від родичів вимагали хабара.

Частково така закритість пов’язана з неготовністю медичного персоналу до змін, частково – з необізнаністю самих пацієнтів. Адже лише половина опитаних знали, що можна відвідувати пацієнтів у відділенні інтенсивної терапії. Хоча серед найбільш болючих моментів перебування в лікарнях вони називали обмеження доступу до відкритих реанімацій. Люди переживають це навіть складніше, ніж важкий стан пацієнта, пише Уляна Супрун.

У розвинених країнах перебування близьких пацієнтів у відділеннях інтенсивної терапії – звична практика, розповідає очільниця МОЗ.  Звісно, є чітко прописані правила, які не можна порушувати. Якщо їх дотримуватися – це зовсім не заважає лікарям у роботі, а пацієнту допомагає одужати. «Це приклад пацієнто-орієнтованої медицини, до якої ми прагнемо в Україні», – пише Супрун і рекомендує медзакладам біля відділень інтенсивної терапії вивішувати інформаційні плакати, де є інформація про правила допуску, а також алгоритм дій: що робити, якщо не допускають. І обіцяє ці плакати незабаром розіслати до закладів охорони здоров’я.

Відповіді на поширені запитання про допуск до відділень інтенсивної терапії можна знайти ТУТ.

Правила допуску відвідувачів до відділень інтенсивної терапії можна прочитати за ЦИМ посиланням.

На сайті Міністерство охорони здоров’я України можна завантажити інфографіки з інформацією про доступ до реанімацій.

Що важливо пам’ятати про доступ до відділень інтенсивної терапії

Право на допуск до пацієнта будь-якого віку діє 24/7 і забезпечується закладом охорони здоров’я.
Один відвідувач може перебувати біля ліжка пацієнта без часових обмежень.
Одночасно біля пацієнта може бути не більше двох осіб. Винятки обговорюються з лікарем.
Відвідувачем може бути будь-яка особа незалежно від родинних стосунків.

Як поводитися у відділеннях інтенсивної терапії

Мати при собі антисептичну рідину для дезінфекції рук і постійно нею користуватися. Руки – найбільше джерело поширення інфекцій.
Якщо відчуваєте себе застудженим, не заходьте до палати, не наражайте близьку людину та інших пацієнтів на небезпеку.
Не заходьте до реанімації у стані алкогольного або наркотичного сп’яніння або із сильним запахом тютюну.
Ви потрапите в незвичне середовище: навколо вас будуть тяжкохворі люди, багато різних запахів та звуків. Налаштуйтеся на це перед входом у палату та стримуйте емоції.
У жодному разі не чіпайте апаратуру, до якої підключені пацієнти, це може бути критичним для їхнього здоров’я і життя. Якщо апаратура почала незвично звучати або вам здалося, що з пацієнтом щось трапилось, терміново покличте медичний персонал. У жодному разі не намагайтеся щось зробити із пацієнтом та апаратурою самостійно. В таких випадках не панікуйте, не кричіть, залиште палату та довіртеся лікарям.
Дослухайтеся до інструкцій, порад та прохань медичного персоналу. Не заважайте медикам, не конфліктуйте з ними. Команда відділень працює задля того, щоб зберегти життя та допомогти пацієнту. Вони кваліфіковані та досвідчені фахівці.
Поважайте комфорт інших пацієнтів, не розмовляйте голосно, не роздивляйтеся людей, не заходьте до інших палат. Будь-яке питання краще обговорити з медичним персоналом поза палатою.
Не користуйтеся мобільним телефоном у палаті. Не фотографуйте палату, персонал, інших пацієнтів та їхніх родичів. Ставтеся з повагою до приватності інших людей.
Медичний персонал може попросити вас вийти з палати через необхідність провести певні маніпуляції з вашою близькою людиною або ж із іншими пацієнтами. Будь ласка, дослухайтеся цих прохань.
Подбайте про свій стан, бо він впливає на стан вашої близької людини. Не треба перебувати у палаті цілодобово. Вам необхідно регулярно їсти та спати, виходити з приміщення.

Більше про те, як підтримати пацієнта у відділенні інтенсивної терапії та що робити, якщо вас не пускають можна прочитати ТУТ.

Фото – тематичне з Інтернету

Джерело: Трибуна Бровари