Безпека в соціальних мережах – Макарів Діловий

image
20 Квітня 2021, 13:19
Поділитися:

З кожним роком користувачів соціальних мереж стає все більше. І це не тільки серед молоді. Але далеко не всі користувачі мережі Інтернет надають велике значення безпеці знаходження в цьому середовищі.
У наш час все частіше трапляються випадки зломів акаунтів, внаслідок чого кожен другий користувач втрачає можливість доступу назавжди. Мало хто піклується про те, щоб захистити від шахраїв свої профілі, і це факт. Факт сумний та приголомшливий. Особливо сьогодні, коли дуже багато важливих дій ми проробляємо саме через мережу: дзвінки, повідомлення, офіційні листи, грошові транзакції та оплата комунальних послуг.
Зараз найбільш поширеною причиною злому акаунтів в соцмережах є неуважність користувачів по відношенню до облікових записів. Як відомо, близько 60% акаунтів коли-небудь зламувалися зловмисниками. А вас колись зламували?
З такою проблемою колись стикнулася 20-річна жителька Макарова – Каріна Хомич. «Це було ще в шкільні часи. Ми всі користувалися Вконтакті. І які ж там були паролі? Дата народження та власне ім’я… Ось тобі і пароль. Ми не особливо заморочувалися, ніхто навіть і не думав про якусь там кібербезпеку… А якось одного ранку мені надійшло повідомлення від якогось незрозумілого чоловіка. Він питав, де я, чому пропала? Я не зрозуміла спочатку, хто це взагалі такий. А потім зайшла на свою сторінку і побачила там купу діалогів, які я не починала…», – розповідає Каріна.
Виявилося, що вночі, поки вона спала, хтось зламав її сторінку і почав з неї писати різним людям ( у тому числі і її друзям) із проханням перейти за певним посиланням. Каріна відразу ж відписала всім тим людям, що її акаунт було зламано, і все це писала не вона. Дівчина відразу ж змінила пароль на більш складний і з того моменту її сторінку вже не зламували.
На цей раз від рук шахраїв постраждала дівчина, на чиїй сторінці немає особливо важливої інформації. Але не тільки звичайні люди потерпають від такого. Навіть Джек Дорсі, генеральний директор Твіттера, став жертвою кіберзлочинців. У його випадку зловмисники отримали доступ до облікового запису за допомогою підміни SIM-карти. Для цього шахраї, видаючи себе за власника картки, просять у мобільного оператора перенести номер на іншу SIM-карту. Після отримання доступу до SIM-картки жертви зловмисники можуть викрадати всі облікові записи, пов’язані з цим номером.
Тож, як бачимо, це може статися з будь-ким. Але так само і будь-хто може від цього вберегтися. Для того, аби це зробити? Як захистити акаунт?
• Створити новий більш надійний пароль, який буде складатися з більш ніж 7 символів, включаючи цифри, знаки, великі та малі літери. Важливо використовувати різні паролі для різних облікових записів, таким чином в разі злому акаунта до одного сервісу, інші залишаться в безпеці. Додаткову інформацію про використання паролів читайте за посиланням.
• Регулярно перевіряти безпеку облікового запису електронної пошти, яка використовується для більшості соціальних мереж та інших онлайн-сервісів.
• Використовуйте менеджер паролів на власному гаджеті, який може зберігати велику кількість складних паролів.
• Використовуйте двофакторну автентифікацію для створення додаткового рівня захисту даних, що значно ускладнить зловмисникам процес злому. Такий вид автентифікації зараз доступний при вході майже у всі найпопулярніші соціальні мережі.

Виходить, ваша обачність – це ваша безпека. Не полінуйтеся та подбайте про безпеку вашого профілю в мережах. А потім ви скажете собі «Дякую!».

Джерело: Макарів Діловий